Yew Lee Pacific Group Berhad Dibuka Pada Rm0.285 Di Papan ACE

IPO bakal kumpul RM37.27 juta untuk perluasan dan penambahbaikan fasiliti

Kuala Lumpur, 7 Jun 2022 – Yew Lee Pacific Group Berhad (“Yew Lee” atau “Syarikat”), pengeluar terkenal yang terlibat terutamanya dalam pembuatan berus industri serta perdagangan perkakasan dan alat ganti mesin industri, berjaya disenaraikan hari ini di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad (“Bursa Securities”) dengan harga pembukaan  RM0.285 sen sesaham, berbanding harga tawaran awam permulaan (“IPO”) sebanyak RM0.28 sen sesaham.

Merakamkan penghargaan kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bursa Securities, M&A Securities Sdn Bhd, Eco Asia Capital Advisory Sdn Bhd dan profesional lain yang terlibat dalam IPO, Pengerusi Yew Lee Encik Mahdzir Bin Othman (“Encik Mahdzir”) berkata, “Saya amat bersyukur dapat berkongsi detik indah ini dengan pelabur, pelanggan dan pembekal yang telah menyokong syarikat kami yang sederhana sejak penubuhannya pada tahun 2004 sebagai pengeluar berus industri. Kami terharu dengan sambutan yang positif dan sangat gembira dengan penampilan sulung kami di Pasaran ACE hari ini.”

Syarikat mengumpul RM37.27 juta daripada pelaksanaan IPO. Daripada hasil IPO, RM10.9 juta akan digunakan untuk pembelian mesin dan peralatan tambahan; RM7.3 juta untuk pembinaan kemudahan gudang dan bangunan pejabat baharu di Pusing, Perak; RM1.8 juta untuk pengubahsuaian pejabat baharu di Klang Selangor; RM8.9 juta untuk pembayaran balik pinjaman bank; RM4.57 juta untuk keperluan modal kerja dan RM3.8 juta untuk perbelanjaan penyenaraian.

Encik Mahdzir juga mengumumkan bahawa Yew Lee akan terus mengukuhkan kedudukan pasaran mereka sebagai salah satu pemain industri utama dalam industri berus industri di Malaysia. “Kami melihat penyenaraian ini sebagai peluang untuk merealisasikan rancangan dan strategi masa depan kami, termasuk pengembangan dan peningkatan kemudahan pengeluaran kami serta membangunkan rangkaian berus industri yang boleh disesuaikan untuk memenuhi asas pelanggan yang pelbagai.”

“Oleh itu, kami juga memperuntukkan RM3.6 juta daripada IPO kami untuk membuat pembelian awal bagi bahan bagi menyokong peningkatan dalam aktiviti pembuatan kami seiring dengan peningkatan permintaan rangkaian berus kami. Ini akan meningkatkan tahap inventori dan ketersediaan kami serta memendekkan keseluruhan masa utama untuk penghantaran. Pembelian mesin dan peralatan tambahan juga adalah untuk mengautomasikan proses pengeluaran dan mengurangkan kos buruh.”

Yew Lee pada masa ini mempunyai penguasaan pasaran dianggarkan sebanyak 12.4% daripada jumlah saiz industri berus industri di Malaysia sebanyak RM254.50 juta pada 2021, berdasarkan hasil Syarikat daripada segmen pembuatan berus industri sebanyak RM31.60 juta semasa kewangan. tahun berakhir 31 Disember 2021.

Syarikat bercadang untuk mengautomasikan lebih banyak operasinya untuk mengurangkan pergantungan kepada buruh dan berhasrat untuk meluaskan bahagian pasaran dalam perdagangan alat ganti jentera di kawasan tengah Semenanjung Malaysia serta mempunyai kehadiran yang lebih besar di Indonesia dan Thailand melalui Yew Lee Indonesia dan Yew Lee Thailand, kedua-duanya ditubuhkan pada 2019.

Syarikat baru-baru ini mengisytiharkan dividen interim pertama sebanyak RM0.003 sen sesaham biasa bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022 (“TK2022”) yang akan dibayar pada 12 Julai 2022. M&A Securities ialah Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin dan Ejen Penempatan untuk IPO Yew Lee manakala Eco Asia Capital Advisory Sdn Bhd ialah Penasihat Kewangan untuk IPO.

© 2023 BlackButterfly DesignArts