Varia Tandatangani MoU Dengan Sungai Klang Link Untuk Projek Lebuhraya Bertingkat 52.5km

Projek Lebuhraya Bertingkat Pencapaian Terbaharu dalam Sumbangan Infrastruktur Varia di Malaysia

Varia Tandatangani MoU Dengan Sungai Klang Link Untuk Projek Lebuhraya Bertingkat 52.5km

Kuala Lumpur, 8 Mac 2024Varia Berhad (“Varia” atau “Kumpulan”), pemain berpengalaman dalam bidang pembinaan dan pembangunan hartanah, teruja untuk mengumumkan pemeteraian Memorandum Persefahaman (“MoU”) dengan Sungai Klang Link Elevated Highway Project untuk memulakan Projek Lebuh Raya Bertingkat Sungai Klang yang bercita-cita tinggi. Usaha niaga penting ini mewakili perkongsian strategik yang bertujuan untuk memanfaatkan kepakaran pembinaan luas Varia dalam reka bentuk, pembinaan, operasi dan pengurusan pembangunan infrastruktur penting di Lembah Klang ini.

SKL, sebuah syarikat kenderaan tujuan khas, telah terlibat secara aktif sejak 2019 dalam mendapatkan perjanjian konsesi daripada Kerajaan Malaysia untuk hak membina, mengurus, memiliki dan mengendalikan Lebuh Raya Bertingkat Sungai Klang Link. Lebuhraya yang dicadangkan, yang merentasi kira-kira 52.5 kilometer di sepanjang sungai Klang, bersedia untuk disepadukan dengan lancar dengan rangkaian lebuh raya sedia ada melalui 7 persimpangan yang dicadangkan, menyediakan laluan alternatif penting untuk pengguna jalan raya di rantau ini.

Projek ini telah mendapat sokongan besar daripada pelbagai jabatan kerajaan dan pihak berkuasa tempatan dan kini berada di peringkat lanjutan untuk mendapatkan kelulusan akhir daripada Kerajaan Malaysia. Varia, dengan portfolio kerja pembinaan komprehensif Kumpulan dan sejarah yang kaya dalam melaksanakan projek reka bentuk dan pembinaan, mempunyai kedudukan yang unik untuk menyumbang secara signifikan kepada usaha niaga ini.

Varia Tandatangani MoU Dengan Sungai Klang Link Untuk Projek Lebuhraya Bertingkat 52.5km
Datuk Benson Lau, Pengarah Urusan Varia

Datuk Benson Lau, Pengarah Urusan Varia mengulas, “Kami sangat teruja untuk memulakan perjalanan terobosan ini bersama-sama SKL dengan Projek Lebuh Raya Bertingkat Sungai Klang Link. Kerjasama ini bukan sekadar bukti komitmen Varia untuk meningkatkan infrastruktur bandar Malaysia tetapi juga peluang untuk menetapkan penanda aras baharu dalam kecemerlangan pembinaan dan reka bentuk. Dengan menggabungkan kepakaran kami yang kaya dalam penyelesaian pembinaan yang inovatif dengan dedikasi kami terhadap pembangunan mampan, kami bersedia untuk menyampaikan projek yang akan memudahkan aliran trafik dengan ketara, meningkatkan ketersambungan dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi Lembah Klang. Kami mengharapkan perubahan positif yang akan dibawa oleh projek ini kepada masyarakat dan alam sekitar.”

Datuk Hj. Mohd. Nazri bin Ismail, Pengarah Urusan SKL added, menambah, “Di Sungai Klang Link Sdn. Bhd., kami dengan sukacitanya mengumumkan kerjasama kami dengan Varia Berhad dalam Projek Lebuh Raya Bertingkat Sungai Klang Link. Perkongsian ini sejajar dengan matlamat kami untuk menambah baik rangkaian pengangkutan di Lembah Klang dengan menawarkan laluan tambahan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas. Pengalaman Varia Berhad dalam menguruskan projek infrastruktur yang penting memberikan kami keyakinan dalam kejayaan pelaksanaan lebuh raya bertingkat ini. Kami menjangkakan bahawa projek ini akan menyumbang secara positif kepada infrastruktur bandar, menyokong lebih cekap pilihan pengangkutan. Usaha gabungan kami bertujuan untuk menangani cabaran semasa dalam mobiliti bandar dan berfungsi sebagai tambahan praktikal kepada infrastruktur rantau ini.”

Pada 8 Mac 2024, 5:00 P.M., harga saham Varia ialah RM0.890 dengan permodalan pasaran RM371.1 juta, manakala buku pesanan Kumpulan kekal kukuh pada RM1.1 bilion.

© 2024 BlackButterfly DesignArts