Usahasama Revenue Monster Dan Boost Memacu Perniagaan Digital Pengusaha F&B Sempena Bulan Ramadan

Usahasama Revenue Monster Dan Boost Memacu Perniagaan Digital Pengusaha F&B Sempena Bulan Ramadan

Usahasama Baharu Meneroka Potensi Pasaran 8 Juta Pengguna Bagi Pengusaha F&B

28 April, Kuala Lumpur – Revenue Monster – sebuah syarikat teknologi kewangan Malaysia yang mempelopori pendigitalan perniagaan telah mengumumkan usahasama baharu dengan pakar inovasi pembayaran eDompet tempatan, Boost dalam usaha meluaskan peluang pasaran digital bagi pengusaha makanan dan minuman (F&B) bersempena dengan bulan Ramadan.

Revenue Monster Logo
Logo Boost

Usahasama ini akan menyaksikan penyelesaian stor atas talian Revenue Monster, à la carte diintegrasikan terus ke dalam aplikasi eDompet Boost. Dengan ini, pengusaha F&B akan dapat mencapai hampir 9 juta pengguna eDompet Boost, seterusnya meningkatkan jangkauan pasaran mereka.

Khususnya, untuk pengusaha gerai di bazar Ramadan, mereka akan mempunyai lebih platform untuk menjual hidangan lazat mereka walaupun tanpa pelanggan berkunjung ke bazar, seterusnya meningkatkan peluang pendapatan mereka.

“Usahasama ini amat penting bagi kami dan para peniaga kerana ia membantu untuk mencapai langkah seterusnya dalam rancangan kami untuk meluaskan rangkaian bagi rakan niaga kami,” kata Amanda Chin, Ketua Pegawai Eksekutif Revenue Monster. “Tidak dinafikan, pandemik ini telah menunjukkan bahawa digital adalah amat penting untuk maju. Di Revenue Monster, kami telah meluangkan bertahun-tahun membantu ribuan perniagaan membuat transformasi ini. Kini, dengan usahasama ini kami membuka lebih potensi untuk kelengkapan digital kami menerusi akses kepada data pelanggan Boost untuk memacu perniagaan rakan niaga kami secara digital.”

Penyelesaian à la carte yang dilancarkan awal 2020 ketika negara dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang pertama, telah menarik beberapa rakan niaga F&B seperti Sushi King, Kenny Rogers Roasters dan Dragon-I. à la carte telah menjadi satu elemen penting dalam membantu kelangsungan perniagaan dan membantu menjana lebih pendapatan di kala pandemik melanda.

Usahasama Revenue Monster Dan Boost Memacu Perniagaan Digital Pengusaha F&B Sempena Bulan Ramadan

Dengan ciri dalam aplikasi, pengguna Boost kini boleh mencapai akses, membuat pesanan dan membayar untuk perkhidmatan penghantaran makanan yang ditawarkan oleh rakan niaga F&B Revenue Monster menerusi aplikasi tersebut.

Mengulas tentang usahasama tersebut, Mohd Khairil Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Boost, berkata “Dengan peningkatan rakyat Malaysia yang kini mengaplikasikan gaya hidup tanpa sentuh dalam norma baharu ini, usahasama dengan Revenue Monster ini adalah tepat pada masanya. Kami akan dapat memberikan lebih pilihan dan kemudahan kepada jutaan pengguna di samping meningkatkan pendapatan rakan niaga F&B kami.”

Demi menghargai pelanggan, Boost menawarkan pengguna mereka promosi istimewa sempena Ramadan. Bermula 13 April sehingga 14 Mei, pengguna yang berbelanja sebanyak RM25 ke atas untuk pesanan makanan daripada pengusaha terpilih akan menerima rebat automatic berjumlah RM2. Para peniaga ini meliputi sebahagian peniaga terpilih dari à la carte.

Ciri baharu à la carte pada Boost menawarkan yuran platform terendah iaitu pada 18% untuk peniaga. Sebagai manfaat tambahan kepada peniaga sempena Ramadan, bermula sekarang sehingga 31 Mei 2021, peniaga yang mendaftar dengan tempoh minima setahun akan menerima satu terminal bayaran secara percuma.

Usahasama dengan Boost merupakan langkah seterusnya dalam strategi berterusan Revenue Monster untuk memacu sinergi dan kerjasama dalam pendigitalan dan industri e-dagang. Usahasama ini seiring dengan satu pengumuman oleh Revenue Monster baru-baru ini yang menampilkan usahasama dengan Alipay, sebuah platform utama untuk pembayaran digital dan perkhidmatan kehidupan seharian.

“Sinergi dan kerjasama akan menjadi keperluan penting untuk memajukan platform dan perkhidmatan digital. Seiring pertumbuhan industri dan perkembangan penggunaan, kita mesti menyatukan perkhidmatan untuk rakan niaga dan pengguna. Perkara ini akan menjadi tumpuan utama kami dalam membawakan perkhidmatan digital kami kepada lebih banyak platform, rakan niaga dan pengguna,” tambah Amanda.

à la carte memperkasakan perniagaan melalui alatan untuk memacu jualan atas talian dengan membolehkan perniagaan mencipta menu dan stor digital mereka sendiri yang boleh digunakan di mana-mana platform digital dan sosial. Kebolehan ini sejajar dengan keseluruhan ekosistem Revenue Monster yang memberikan kelebihan untuk peniaga mendigitalkan dan mengurus operasi perniagaan mereka, dari pembayaran melalui penyelesaian penyatuan pembayaran, pembayaran digital yang pantas dengan hanya satu klik melalui eInvoice, sehinggalah pengurusan pengekalan pelanggan melalui komunikasi media sosial.

Keseluruhan platform Revenue Monster telah memanfaatkan lebih 6,000 rakan niaga dan hampir 13,000 tempat perniagaan dalam industri makanan dan minuman, fesyen dan aksesori, peralatan rumah, kecantikan atau penjagaan peribadi, automobil dan lain-lain.

Daftar untuk penyelesaian à la carte sekarang dan tingkatkan pendapatan perniagaan digital anda dengan melayari www.revenuemonster.my

Scroll to Top