TAHUN PENENTUAN BAGI SAUDIA: MENCAPAI TAHAP TINGGI BAHARU PADA 2023MELALUI PENJENAMAAN SEMULA, PERKONGSIAN STRATEGIK DAN MATLAMATBERWAWASAN

TAHUN PENENTUAN BAGI SAUDIA MENCAPAI TAHAP TINGGI BAHARU PADA 2023
MELALUI PENJENAMAAN SEMULA, PERKONGSIAN STRATEGIK DAN MATLAMAT
BERWAWASAN
Tandatangan perjanjian antara Saudia dan Boeing Kredit: Saudia

Singapura, 8 Januari 2024 – Saudia, salah satu syarikat penerbangan kebangsaan bagi Kerajaan Arab Saudi (KSA), mengajak anda untuk merenung tahun pencapaian yang luar biasa dengan melihat sepintas lalu pencapaian pentingnya pada tahun 2023. Daripada perkongsian perintis kepada penjenamaan semula transformasi, perjalanan Saudia sepanjang tahun lalu mempamerkan komitmen terhadap kecemerlangan, kemampanan dan inovasi dalam industri penerbangan.

Sebagai penyumbang yang berbangga dengan Wawasan 2030, program KSA ditetapkan untuk meningkatkan kepelbagaian ekonomi, sosial dan budaya, Saudia telah mengorak langkah besar tahun ini dalam meningkatkan bilangan pelawat ke negara ini. Menerusi banyak penerbangan yang berjaya semasa musim Haji dari Indonesia dan Malaysia, hingga laluan pengenalan Seoul- Riyadh dan Beijing-Riyadh, Saudia telah membawa pelancong ke Arab Saudi dari tujuh destinasi, termasuk Beijing, Guangzhou, Jakarta, Kuala Lumpur, Manila, Singapura, dan Bangkok. Bagi destinasi yang disebutkan di atas, lebih 8,700 penerbangan telah diselesaikan bersama penerbangan mereka ke lebih 100 destinasi.

Angka yang mengagumkan ini membuktikan kejayaan dalam penambahbaikan pelanggan baharu Saudia dan identiti serta strategi jenama yang diperbaharui.

Melonjak ke arah pengembangan armada yang mampan dengan Boeing

Saudia bekerjasama dengan Boeing pada Mac tahun ini dalam kerjasama bersejarah untuk menempah 49 pesawat tercanggih 787 Dreamliner, yang terdiri daripada model 787-9 dan 787-10. Perjanjian monumental ini menyerlahkan dedikasi Saudia untuk meningkatkan kualiti armadanya, memfokuskan pada kecekapan bahan api dan mengurangkan pelepasan. Pengurangan sebanyak 25% bahan api 787 Dreamliner yang mengagumkan dalam penggunaan dan pelepasan sejajar dengan komitmen Saudia ke arah penerbangan mampan.

Perkongsian ini menyusuli kerjasama berterusan selama 75 tahun antara Saudia dan Boeing dengan menjadikan kekuatan armada moden Saudia kepada 140, berkhidmat lebih 100 destinasi di seluruh dunia.

TAHUN PENENTUAN BAGI SAUDIA: MENCAPAI TAHAP TINGGI BAHARU PADA 2023
MELALUI PENJENAMAAN SEMULA, PERKONGSIAN STRATEGIK DAN MATLAMAT
BERWAWASAN
Warna dan livery jenama baharu Saudia Kredit: Saudia

Penjenamaan semula yang penting – Bermula dari jenama identiti makanan kepada jenama pendigitalan

Dalam acara penting penuh glamor yang diadakan pada penghujung September, Saudia telah memperkenalkan identiti jenama dan livery baharunya, menandakan permulaan era baharu yang tertumpu pada transformasi digital dan pengalaman dalam mengutamakan pelanggan. Penjenamaan semula itu meraikan budaya Saudi, menggabungkan wangian tersendiri, identiti sonik, masakan yang diilhamkan tempatan, dan pakaian seragam baharu untuk kru kabin dan kakitangan lapangan.

Selari dengan penjenamaan semula, Saudia melakukan transformasi digital yang besar, termasuk memperkenalkan “Saudia”, pembantu maya AI generatif yang telah membantu dalam menyelaraskan urus niaga pelanggan dan memastikan proses yang selamat dan cekap apabila membeli penerbangan.

Penjenamaan semula ini menandakan era baharu bagi kumpulan tersebut yang menekankan kedudukannya sebagai peneraju penerbangan global dengan keupayaan yang diperluas dan perkhidmatan yang dipertingkatkan khusus untuk pelanggan antarabangsanya.

TAHUN PENENTUAN BAGI SAUDIA: MENCAPAI TAHAP TINGGI BAHARU PADA 2023
MELALUI PENJENAMAAN SEMULA, PERKONGSIAN STRATEGIK DAN MATLAMAT
BERWAWASAN
Hidangan alu-aluan kopi Arab dan kurma pada setiap penerbangan Kredit: Saudia

Menu dan program kulinari baharu dikemas kini

Sebagai sebahagian daripada langkah mereka ke arah jenama yang diperbaharui, Saudia meningkatkan pengalaman menjamu selera dalam penerbangan mereka dengan menu yang disediakan secara teliti dan teratur untuk penumpang kelas Tetamu dan Perniagaan. Berharap untuk mengalami pengembaraan masakan di dalam pesawat dengan pelbagai menu yang menyerlahkan rasa Arab, Barat, berinspirasikan destinasi dan vegetarian. Penumpang boleh menjangkakan permulaan perjalanan kembara mereka dengan menikmati kopi Arab tradisional yang menenangkan dan kurma Saudi, ekspresi sebenar layanan Arab.

Bagi pengembara kelas perniagaan yang lebih suka menjamu selera mengikut syarat mereka, revolusi Saudia bagi perkhidmatan “Makan Atas Permintaan” pada penerbangan terpilih yang menyediakan makanan dan pengalaman berkualiti restoran di dalam pesawat. Penumpang boleh memilih pelbagai jenis hidangan daripada set menu lengkap atau makanan selesa yang disediakan oleh chef pesawat yang berdedikasi.

TAHUN PENENTUAN BAGI SAUDIA: MENCAPAI TAHAP TINGGI BAHARU PADA 2023
MELALUI PENJENAMAAN SEMULA, PERKONGSIAN STRATEGIK DAN MATLAMAT
BERWAWASAN

Kumpulan Saudia menjadi tumpuan utama di Pertunjukan Udara Dubai 2023

Mengambil bahagian dalam Pertunjukan Udara Dubai 2023 yang terkenal, salah satu ekspo penerbangan yang paling dinanti-nantikan di dunia, Kumpulan Saudia mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju penerbangan global yang terkemuka. Menduduki astaka terbesar dan menandakan penampilan antarabangsa pertamanya berikutan penjenamaan semula, Saudia berkongsi keupayaannya yang sentiasa berkembang dan pelbagai perkhidmatan dan produk yang dipertingkatkan khusus untuk memenuhi keperluan pelanggannya merentasi spektrum industri penerbangan, merangkumi pembuatan dan latihan komprehensif.

Astaka interaktif itu mempamerkan teknologi terkini dan tambahan digital Saudia dan dua pesawat: Boeing 787-10 Saudia yang menampilkan livery jenama baharu, kit kemudahan, sampel makanan dan Airbus 320neo flyadeal.

Perkongsian strategik dengan Riyadh Air

Saudia dan Riyadh Air, syarikat penerbangan kebangsaan Arab Saudi, telah menandatangani Memorandum Persefahaman Kerjasama Strategik pada bulan November, menandakan detik penting dalam ekosistem penerbangan KSA. Usaha kerjasama ini termasuk penerbangan perkongsian kod dan menyediakan tetamu dengan peningkatan sambungan yang lancar ke seluruh dunia. Perjanjian itu meliputi program kesetiaan, menawarkan faedah ahli kesetiaan merentasi kedua-dua rangkaian syarikat penerbangan dan memupuk sinergi yang lebih luas dalam pelbagai bidang industri penerbangan.

Kerjasama antara dua syarikat penerbangan utama negara ini adalah langkah strategik KSA untuk menerajui matlamat Wawasan 2030 mereka untuk membawa masuk 330 juta pelawat menjelang
2030.

Langkah berwawasan Saudia menuju 2024

Dengan memandang ke hadapan, syarikat penerbangan tersebut sedang giat berusaha untuk mengembangkan rangkaian laluan globalnya bagi memasukkan destinasi baharu, khususnya di APAC, seterusnya menghubungkan KSA ke dunia. Menjajarkan dirinya dengan Wawasan 2030, Saudia menyumbang kepada matlamat Strategi Penerbangan Kebangsaan melalui perkhidmatan yang lebih inovatif, teknologi canggih dan tawaran yang diperibadikan. Pendek kata, banyak lagi yang akan datang dari syarikat penerbangan terkemuka ini.

    © 2024 BlackButterfly DesignArts