Semakan Pertengahan Tahun: Senarai Semak Kesihatan Anda

Enam bulan telah berlalu, kini tiba masanya untuk menilai kembali perjalanan anda dalam mencapai matlamat kesihatan yang lebih baik.

Semakan Pertengahan Tahun: Senarai Semak Kesihatan Anda

Sudah pertengahan tahun 2024, masih ingat bagaimana perasaan anda pada awal Januari lalu? Ramai antara kita berazam untuk menjaga pemakanan, bersenam lebih kerap, dan menjaga kesihatan mental dengan lebih baik. Namun, sejujurnya – hidup ini penuh dengan cabaran yang tak diduga, dan tiba-tiba semua matlamat penjagaan diri itu hilang begitu sahaja.

Adakah ini anda? Jangan risau. Sama ada anda sedang mencapai matlamat kesihatan anda atau merasa sedikit tersasar, anda sudah berjaya sampai sejauh ini! Walaupun anda belum berada di tempat yang anda inginkan, masih ada cara dan masa untuk kembali ke landasan yang betul.

Lihatlah lebih dekat pada kemajuan anda dan tanya diri sendiri: Apa yang berkesan, dan apa yang perlu diperbaiki? Dengan sedikit refleksi, anda boleh membuat perubahan yang perlu untuk memastikan anda berada di tempat yang anda inginkan untuk kesihatan dan kesejahteraan diri anda.

Pendekatan Holistik

Penting untuk anda ketahui bahawa bukan satu aspek sahaja yang perlu anda fokuskan. Badan anda berfungsi sebagai sistem yang kompleks, dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Dari kecergasan fizikal ke daya tahan mental, pengambilan nutrisi hingga kepuasan profesional, setiap aspek menyumbang kepada kesejahteraan keseluruhan anda dengan ketara. Mengambil pendekatan holistik bermakna mengakui keterhubungan aspek-aspek berbeza ini dan bagaimana ia bersatu.

Mari kita terokai bagaimana anda boleh menyesuaikan semula matlamat kesejahteraan anda untuk mencapai kesihatan holistik.

Lonjakan Vitaliti

Bila sudah sampai pertengahan tahun, ini adalah masa yang sesuai untuk menilai bukan sahaja tabiat senaman anda tetapi juga kesihatan fizikal secara keseluruhan. Adakah anda kekal aktif atau mula jadi kurang bergerak? Jika anda rasa bosan dengan senaman, perbaharui rutin senaman anda atau cari rakan senaman untuk motivasi tambahan.

Ingat, kesihatan fizikal bukan sekadar masa di gim. Selain senaman, terdapat komponen lain yang menyumbang kepada kesejahteraan fizikal, seperti meningkatkan tahap tenaga, memperbaiki mood, dan meningkatkan produktiviti serta vitaliti. Tidur yang mencukupi membolehkan badan anda berehat, pulih, dan mengecas semula sementara pengurusan stres boleh memberi kesan positif pada kesejahteraan anda. Pertimbangkan juga untuk melakukan pemeriksaan kesihatan. Dengan itu, anda boleh mendapatkan maklumat penting tentang status kesihatan anda supaya penyesuaian proaktif dapat dilakukan dalam mencapai matlamat kesihatan anda.

Macam Mana Keadaan ‘Mood’ Anda Sejak Kebelakangan Ini?

Selalunya, kita lupa untuk berhenti sejenak dan perhatikan kesejahteraan emosi kita, terlalu sibuk dengan hal-hal lain. Mengabaikan kesihatan emosi boleh menyebabkan stres, keletihan, dan ketidakpuasan secara keseluruhan. Kalau anda berasa sedih, berhenti sejenak dan berehat. Sama ada cuti untuk merehatkan diri atau hari cuti untuk melakukan perkara yang anda sukai (atau tidak buat apa-apa pun!), langkah proaktif ini penting bagi mengutamakan kesihatan mental– kunci untuk kekal bahagia dan tahan lasak.

Makan & Bertenaga

Adakah anda mulakan tahun ini dengan azam kuat untuk mengutamakan pemakanan sihat, tetapi telah tersasar? Ini normal. Memastikan pemakanan yang berkhasiat boleh menjadi sukar, tetapi penting untuk anda melihatnya sebagai sebuah perjalanan, bukan pecutan. Akhirnya, fokus anda harus pada menyihatkan badan dan menikmati prosesnya.

“Makan dengan baik tidak bermaksud diet tidak sihat atau menafikan diri makanan yang disukai. Malah, berpegang kepada diet ketat cenderung menjadi bertentangan dengan pemakanan yang baik dan penjagaan diri,” kata Cynthia Jetan, Pakar Pemakanan Bertauliah di LAC Malaysia. Dia turut menekankan betapa pentingnya menjaga hubungan positif dengan makanan.

“Ini bermaksud memberi diri anda kebenaran untuk makan makanan yang membuat anda rasa baik secara fizikal dan mental, dengan kuantiti yang sederhana. Makanan bukan sahaja menyediakan tenaga dan nutrien untuk badan tetapi juga menyihatkan jiwa kita dan meningkatkan kesejahteraan emosi,” jelas Cynthia.

Cynthia mencadangkan lima (5) makanan untuk meningkatkan hormon gembira anda dan meningkatkan kualiti hidup. “Coklat melepaskan serotonin dan endorfin, serta memperbaiki aliran darah ke jantung dan otak, meningkatkan tumpuan kerana antioksidan. Pisang mengandungi tryptophan, penting untuk penghasilan serotonin dan melatonin untuk mengatur waktu tidur dan mood. Sementara itu, biji labu menyediakan magnesium, yang menggalakkan kelonggaran dan pengurangan stres untuk tidur yang lebih baik. Teh – hijau atau hitam – mengandungi L-Theanine yang diketahui mempunyai kesan menenangkan pada minda. Akhir sekali, ikan kembung, sumber protein yang baik, kaya dengan asid lemak Omega-3 untuk menyokong kesihatan otak dan mengatur mood anda.”

Dalam kesibukan hidup di bandar, orang ramai kebiasaannya terdedah kepada tahap radikal bebas yang tinggi– yang membawa kepada tekanan oksidatif dalam badan. Ketidakseimbangan ini boleh merosakkan sel DNA, mempercepatkan penuaan, dan menyumbang kepada penyakit seperti diabetes, tekanan darah tinggi, dan kanser. Oleh itu, anda mungkin ingin mempertimbangkan suplemen untuk mengisi kekurangan nutrisi dan menyokong kesejahteraan  secara keseluruhan. Salah satu pilihan suplemen ini adalah LAC MASQUELIER’S® French Pine Bark Extract with Original OPCs, dipenuhi dengan nutrien dan antioksidan yang terdapat dalam Kulit Kayu Pain Perancis dan Biji Anggur, memberikan tubuh anda OPC (Oligomeric Proanthocyanidin Complexes), untuk meningkatkan sistem imun, memperbaiki vitaliti, dan meningkatkan kesihatan keseluruhan anda.

Semakan Pertengahan Tahun Senarai Semak Kesihatan Anda

OPC biasanya sukar didapati dari makanan harian, menjadikannya mencabar untuk memenuhi keperluan antioksidan badan. LAC MASQUELIER’S® French Pine Bark Extract with Original OPCs menawarkan penyelesaian mudah, memastikan anda menerima antioksidan yang diperlukan untuk melambatkan penuaan dan mengekalkan awet muda. Sifat anti-radang dan antioksidannya juga boleh membantu mengekalkan jantung yang sihat dengan mengurangkan pengumpulan lemak dan tekanan oksidatif. Dengan menggabungkannya dalam diet anda, anda bukan sahaja menyasarkan hanya satu aspek kesihatan tetapi menyokongnya secara keseluruhan.

Keseimbangan Antara Kerjaya & Kehidupan

Satu lagi perkara penting untuk direnung kembali bagi pemeriksaan pertengahan tahun ini adalah kepuasan kerjaya anda. Menghabiskan masa berjam-jam dalam pekerjaan yang tidak membawa kegembiraan akan memberi kesan serius pada kesejahteraan anda– menyebabkan anda keletihan dan merasa tidak puas. Tanya pada diri sendiri: Adakah anda merasa puas dalam kerja anda, atau anda merasa tertekan dan keletihan? Jika jawapannya yang kedua, mungkin sudah tiba masanya untuk membuat perubahan bagi mengekalkan keseimbangan kerja dan kehidupan yang sihat. Sama ada menetapkan batas atau mencari peluang baru, mengutamakan kebahagiaan anda di tempat kerja adalah penting untuk kehidupan yang seimbang.

Penjagaan diri bukanlah sikap mementingkan diri sendiri! Ia penting untuk kesihatan dan kebahagiaan anda secara menyeluruh. Jadi, luangkan masa untuk merenung, menyesuaikan semula, dan mengutamakan kesejahteraan anda. Anda pasti boleh melakukannya!

Artikel ini disumbangkan oleh Cynthia Jetan, pakar pemakanan bertauliah dari LAC Malaysia.

© 2024 BlackButterfly DesignArts