SAUDIA Group Mengumumkan Pelan Pengembangan Antarabangsa Dengan Menambah 25 Destinasi Baru Pada Tahun 2023, Menghubungkan Dunia ke Arab Saudi

Jeddah, Arab Saudi, 23 Mac 2023 – Syarikat Penerbangan Nasional Saudi Arabia (SAUDIA) dan flyadeal sudah bersedia untuk menambah 25 destinasi baru pada 2023 di dalam Rangkaian Kumpulan SAUDIA:

● Beijing, China

● Birmingham, United Kingdom

● Chittagong, Bangladesh

● Dar es Salaam, Tanzania

● Djibouti

● Johannesburg, Afrika Selatan

● Kano, Nigeria

● London Gatwick, United Kingdom

● Malaga, Spain

● Mykonos, Greece

● Nice, France

● Baghdad, Iraq

● Lisbon, Portugal

● Sharm el Sheikh, Mesir

● Tbilisi, Georgia

● Baku, Azerbaijan

● Trabzon, Turki

● Izmir, Turki

● Antalya, Turki

● Bodrum, Turki

● Sarajevo, Bosnia

● Heraklion, Greece

● Rhodes, Greece

● Larnaca, Cyprus

● Tivat, Montenegro

Semua laluan baharu ditetapkan untuk bermula sepanjang 2023. Syarikat penerbangan itu akan menerbitkan lebih banyak butiran jadual tentang destinasi yang diumumkan tidak lama lagi.

Pengarah Urusan SAUDIA Group, Y.B. Engr. Ibrahim Al-Omar memberikan komen mengenai pengembangan rangkaian antarabangsa: “SAUDIA Group telah membawa impian, nilai dan tradisi kerajaan ke setiap sudut rangkaian, kerana ia menerbangkan bendera negara ke seluruh dunia. Destinasi baharu ini akan menawarkan akses dan pilihan yang lebih besar kepada tetamu kami. Memandangkan peningkatan permintaan dalam perjalanan antarabangsa, ini adalah masa yang sesuai untuk mengembangkan rangkaian global kami dengan cara baharu yang menarik.”

SAUDIA telah mengumumkan pelancaran “Tiket Anda Visa Anda” pada bulan Januari. Perkhidmatan pertama seumpamanya menyediakan tetamu dengan akses yang lebih mudah ke Kerajaan melalui sistem integrasi digital yang menghubungkan visa transit dengan tiket penerbangan. Perkhidmatan baharu itu bertujuan untuk menggalakkan para penumpang menunaikan umrah, melawat destinasi utama dan menghadiri acara semasa transit mereka di Kerajaan.

SAUDIA Group Mengumumkan Pelan Pengembangan Antarabangsa Dengan Menambah 25 Destinasi Baru

Perkhidmatan baharu ini, yang meliputi semua lapangan terbang antarabangsa di Kerajaan, akan membenarkan tetamu tinggal di Kerajaan sehingga 96 jam, bagi membolehkan mereka mengembara di sekitar Kerajaan dan menunaikan Umrah. Integrasi digital dengan Kementerian Luar Negeri memudahkan pengeluaran visa transit dan menghubungkannya dengan tiket penerbangan SAUDIA dalam masa tiga minit.

SAUDIA bermula pada tahun 1945 dengan satu enjin berkembar DC-3 (Dakota) yang diberikan kepada Raja Abdul Aziz sebagai hadiah oleh Presiden A.S. Franklin D. Roosevelt. Ini diikuti beberapa bulan kemudian dengan pembelian dua lagi DC-3, membentuk nukleus yang tidak lama lagi akan menjadi salah satu syarikat penerbangan terbesar di dunia.

Hari ini SAUDIA memiliki 142 pesawat, termasuk jet berbadan lebar terbaharu dan tercanggih yang ada sekarang: B787-9, B777-300ER, Airbus A320-200, Airbus A321 dan Airbus A330-300. Sepanjang tahun lepas, inisiatif SAUDIA telah memperoleh pengiktirafan sebagai Syarikat Penerbangan Global 5 Bintang dan penarafan DIAMOND dalam kategori Keselamatan Kesihatan APEX.

Penerbangan pertama flyadeal berlepas dari Jeddah ke Riyadh pada Hari Kebangsaan Saudi, 23 September 2017. Ia adalah syarikat penerbangan pertama di dunia yang dilancarkan sepenuhnya melalui saluran digital, berjaya menjual 10 ribu tempat duduk dalam 24 jam pertama jualan.

Rangkaian syarikat penerbangan kos rendah bermula dengan laluan dari Jeddah ke Riyadh, dan hari ini, rangkaian penerbangan mereka mencapai 27 destinasi domestik, antarabangsa, dan bermusim.

© 2024 BlackButterfly DesignArts