Sarawak Consolidated Industries Berhad Meterai Mou Untuk Projek Menara Telco 4g Indonesia

Kuching, 3 OGOS 2022 – Pakar kejuruteraan awam Sarawak Consolidated Industries Berhad (“SCIB” atau “Syarikat”) memeterai Perjanjian Persefahaman (“MoU”) dengan PT. Semesta Noor Berkarya (“SNB”) dan PT. Envy Manajemen Konsultansi (“EMK”) bagi meneroka peluang untuk membentuk perkongsian berkaitan pembinaan Menara telekomunikasi 4G bagi wilayah pedalaman Indonesia.

Mengikut MoU tersebut, SCIB akan menjadi teras kepada pembentukan perkongsian serta menyediakan persediaan pengurusan korporat. SNB, sebuah perusahaan milik negara Republik Indonesia merupakan pakar kejuruteraan, perolehan dan pembinaan yang mempunyai kemahiran dalam menyerahkan projek domestik berskala besar, akan membina dan memasang menara telekomunikasi 4G, termasuk tinjauan tapak dan pemerolehan serta kerja infrastruktur sokongan lain.  EMK, yang terlibat dalam khidmat nasihat perniagaan, perundingan, pengurusan projek dan aktiviti pengurusan korporat lain, akan menyediakan perkhidmatan pengurusan projek melalui penyeliaan operasi dan teknikal.

Projek itu, yang berada di bawah Badan Aksesibilitas Telekomunikasi dan Informasi Indonesia (“Bakti”), dijangka mengambil masa tiga tahun untuk disiapkan dan melibatkan pembinaan dan pemasangan menara telekomunikasi 4G di 3,704 kampung. Bakti adalah sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat yang ditugaskan untuk menyediakan rangkaian telekomunikasi.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif SCIB, Rosland bin Othman
Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif SCIB, Rosland bin Othman

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif SCIB, Encik Rosland bin Othman, berkata, “Kami berharap dapat bekerjasama dengan SNB dan EMK dalam projek itu, yang merupakan sebahagian daripada dorongan untuk menyediakan akses internet ke kawasan luar bandar, terpencil dan kurang membangun di Indonesia sebagai sebahagian daripada rangka kerja transformasi digital negara itu.”

“SCIB mempunyai kelebihan tersendiri untuk projek ini kerana lebih 60% tapak cadangan menara telekomunikasi 4G terletak di Kalimantan di Borneo Indonesia, yang menyediakan peluang optimum untuk mensinergikan perniagaan kami kerana tiga kilang kami terletak di Kuching, Sarawak. Projek ini menyokong strategi kami untuk mempelbagaikan secara geografi dengan mencari peluang untuk perniagaan kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”), dan kami pastinya akan mengambil peluang ini untuk turut meneroka peranan dalam pembinaan modal baharu Indonesia yang bernilai berbilion dolar di Nusantara.” SCIB memanfaatkan perniagaan pembuatannya yang mengeluarkan bahan binaan serta Sistem Binaan Industri (“IBS”) untuk melengkapkan perniagaan EPCC. Syarikat adalah pengeluar prapasang (precast) dan IBS terbesar di Malaysia Timur dengan kapasiti untuk mengeluarkan 500,000 tan bahan binaan setiap tahun.

© 2023 BlackButterfly DesignArts