Sarawak Consolidated Industries Berhad Alu-Alukan Kumpulan Pelatih Terbaharu Untuk Latihan Industri

Kuching, 15 Jun 2022Sarawak Consolidated Industries Berhad (“SCIB” atau “Syarikat”), pakar kejuruteraan awam, berbesar hati mengalu-alukan kedatangan kumpulan baru pelatih dari Institut Latihan Perindustrian Kota Samarahan (“ILPKS”), Sarawak, untuk mengikuti latihan fizikal sebagai sebahagian daripada program latihan industri pada tahun akhir mereka.

ILPKS telah ditubuhkan oleh Jabatan Tenaga Kerja di bawah Kementerian Sumber Manusia pada tahun 1999, untuk memenuhi keperluan tenaga kerja mahir Malaysia dengan menyediakan latihan vokasional di peringkat pertengahan dengan pengkhususan dalam bidang teknologi tinggi dan selaras dengan keperluan pembangunan teknologi. dalam sektor pembuatan.

Para pelatih telah diterima menyertai program tersebut sejajar dengan Memorandum Persefahaman (“MoU”) yang ditandatangani antara SCIB dan ILP Kota Samarahan pada Oktober 2020. MoU itu memberi peluang kepada pelajar industri untuk menjalani latihan; menawarkan tempat pengajar industri untuk latihan sangkutan industri; menawarkan peluang pekerjaan kepada graduan Institut Latihan Jabatan Tenaga Manusia yang berkelayakan dan menawarkan kursus jangka pendek kepada pekerja SCIB yang ingin meningkatkan kemahiran mereka.

Pada Majlis Konvokesyen ILPKS hari ini, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif SCIB, Encik Rosland bin Othman, berkata, “Pengurusan profesional mengenai modal insan adalah apa yang kami usahakan dalam SCIB. Generasi muda adalah masa depan mana-mana institusi malah negara dan itulah sebabnya kita mesti memberi tumpuan kepada belia kerana mereka adalah asas kepada masyarakat kita.”

“Kami menyediakan mereka dengan platform untuk belajar dan berkembang, sekali gus memberi mereka pemahaman yang lebih baik tentang kraf dan industri mereka. Pekerjaan hendaklah diberikan kepada pelajar yang memiliki potensi besar. Kami juga percaya bahawa menyediakan peluang kepada pekerja kami untuk mengembangkan pengetahuan, kepakaran dan pengalaman mereka dengan kursus ini.”

Selama bertahun-tahun, SCIB telah melatih kira-kira 179 pelatih dengan kemahiran khusus seperti kejuruteraan, perakaunan, pengurusan perniagaan dan pembinaan, sambil mengikuti persijilan, diploma dan ijazah mereka. Kemahiran ini membolehkan pelatih diambil bekerja dalam kerjaya pilihan mereka. Beberapa pelatih juga berpeluang menjadi sebahagian daripada keluarga SCIB.

© 2023 BlackButterfly DesignArts