Sambutan Kemerdekaan Di Kuantan 188

Kuantan, 27 Ogos 2022 – Kuantan 188, menara kedua tertinggi di Malaysia, akan menganjurkan dua acara utama, Cabaran Ekstrem Antarabangsa Kuantan 188 (KIEC), acara cabaran pertama mereka sejak dibuka semula awal tahun ini, dan Pesta Kuantan 188.

KIEC akan menyaksikan sekumpulan penerjun melakukan terjunan dari menara sempena sambutan Merdeka manakala Pesta Kuantan akan diadakan dari 27 Ogos 2022 hingga 4 September 2022.

Pelancaran akan disempurnakan oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan, YB Senator Dato’ Sri Ti Lian Ker dan Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Belia, Sukan dan Bukan Kerajaan Negeri Pahang YB Dato’ Sri Haji Mohd Johari bin Haji Hussain.

Bagi mempromosikan sukan pengembaraan dan luar, Kementerian Belia dan Sukan akan terus menyokong acara seperti KIEC dan bekerjasama rapat dengan Kuantan 188 untuk menggalakkan kumpulan belia tempatan menggunakan Kuantan 188 sebagai tempat pilihan mereka.

Tumpuan utama KIEC adalah sekumpulan sukarelawan penerjun tapak (base jump) yang akan terjun daripada ketinggian 104 meter dari skydeck. Terdapat sebanyak 65 terjunan daripada pelbagai penerjun pada 30 Ogos 2022 yang membawa bendera Kuantan 188, Pahang dan Malaysia sebagai memperingati 65 tahun kemerdekaan. Antara pelompat asas ialah Encik Jamaluddin Ismail, 67, penerjun tertua negara, dari Mentakab, Pahang.

Sambutan Kemerdekaan Di Kuantan 188
Encik Jamaluddin Ismail, oldest Malaysian base jumper, 67years old

Selain penerjun tapak Malaysia, terdapat juga peserta dari Amerika Syarikat, Singapura dan Indonesia. Sukan lain juga akan diadakan di tempat yang sama, termasuk paintball, zon jatuh, kickboxing, zumba luar dan zon buaian manakala kanak-kanak boleh menikmati aktiviti di Kelab Kanak-kanak dan Zipline Kuantan 188. Festival itu juga akan menganjurkan jualan jenama tempatan dengan gerai runcit pop up selama sembilan hari untuk memberi kesedaran kepada bakat tempatan dan menyokong barangan tempatan.

Meraikan Hari Keputeraan KDYMM Yang Di Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj, yang masing-masing jatuh pada 30 Julai 2022 dan 5 Ogos 2022, Kuantan 188 akan menganjurkan konsert yang menampilkan Man Bai dan Joe Flizzow, antara lain, pada 3 September 2022.

Tiket konsert itu akan dijual melalui www.gotifi.com, dengan empat kategori tersedia untuk pembelian – TIER 1 (RM188), TIER 2 (RM138), TIER 3 (RM88) dan TIER 4 (RM58).

Konsert Pesta Kuantan 188 disokong oleh MAA Group Berhad dan Imperium International College dan ditaja oleh Selborn Group, Wawasan Intact Properties, CKS Global Buildility, LBS Bina Group, Cameron Valley Tea and Bharat Group, TAS Leisure, Chili’s Bar and Grill dan Dancom. Penaja hotel rasmi termasuk Shahzan Hotel Kuantan dan Ramada Suites by Wyndham KLCC.

Hadiah-hadiah cabutan bertuah ditaja oleh Cuckoo, Töush Inspired by Pensonic & Panasonic.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang KIEC dan Pesta Kuantan 188, lihat @kuantan.188 di Instagram, Facebook dan TikTok untuk kemas kini terkini, serta www.kuantan188.com.my.

© 2023 BlackButterfly DesignArts