Samaiden dan JS Solar Consortium Peroleh Kontrak RM100j  untuk Loji Tenaga Suria 50MWac di Kulim Hi-Tech Park

Usahasama Bersedia untuk Menggalakkan Pembangunan Tenaga Boleh Diperbaharui di Malaysia

Samaiden dan JS Solar Consortium Peroleh Kontrak RM100j  untuk Loji Tenaga Suria 50MWac di Kulim Hi-Tech Park

Petaling Jaya, 22 Januari 2024Samaiden Group Berhad (“Samaiden” atau “Kumpulan”), pakar tenaga boleh diperbaharui (“RE”) yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”) fotovoltan solar ( Sistem dan loji kuasa “PV” hari ini mengumumkan bahawa Samaiden Sdn Bhd (“SSB”), anak syarikat milik penuh Samaiden, dengan ahli konsortiumnya JS Solar Sdn Bhd (“JS Solar”) telah dianugerahkan kontrak bernilai RM100 juta oleh NUR Renewables Sdn Bhd (“NUR”) untuk membangunkan loji tenaga solar di Kulim Hi-Tech Park (“KHTP”), Kedah. NUR, pakar dalam penjanaan, penghantaran, pengedaran dan peruncitan elektrik di Malaysia, diletakkan secara unik sebagai satu-satunya utiliti kuasa bebas dengan hak eksklusif dalam KHTP.

Projek penting ini, yang melibatkan pembangunan loji kuasa solar (fasa pertama) dipasang di tanah (50 megawatt) (“MWac”) adalah untuk membekalkan tenaga hijau kepada semua pelanggan yang terletak di KHTP. Ia bukan sahaja menunjukkan komitmen NUR dalam membekalkan tenaga boleh diperbaharui dalam KHTP tetapi juga menandakan fasa pertamanya dalam projek solar 500MWac yang bercita-cita tinggi, yang ia merancang untuk membangunkan dengan kerjasama UEM Lestra Berhad, cabang tenaga hijau Kumpulan UEM.

Samaiden dan JS Solar Consortium Peroleh Kontrak RM100j  untuk Loji Tenaga Suria 50MWac di Kulim Hi-Tech Park
Ir. Chow Pui Hee, Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir. Chow Pui Hee menyatakan keghairahannya, “Kami sangat teruja untuk mendedahkan usaha niaga EPCC terbaru kami di Kulim Hi-Tech Park, bukti kejayaan kerjasama kami dengan JS Solar. Dedikasi berterusan kami untuk mengembangkan dan mempelbagaikan portfolio EPCC kami terbukti dalam pencapaian ini. Projek ini lebih daripada kejayaan kejuruteraan; ia adalah satu langkah ke arah masa depan yang mampan. Ia menggariskan kepakaran kami yang terbukti dan mengukuhkan komitmen kami yang tidak berbelah bahagi untuk memajukan penyelesaian tenaga mampan dalam sektor tenaga boleh diperbaharui.”

Samaiden dan JS Solar Consortium Peroleh Kontrak RM100j  untuk Loji Tenaga Suria 50MWac di Kulim Hi-Tech Park
Johnson Chai, Pengarah Urusan JS Solar

Menyuarakan sentimen ini, Johnson Chai, Pengarah Urusan JS Solar, berkongsi, “Kerjasama dengan Samaiden dalam projek EPCC 50MW ini akan mewujudkan sinergi antara pasukan kami. Usaha bersama kami bukan sahaja menandakan kejayaan perniagaan tetapi juga mencerminkan visi bersama kami untuk lebih hijau , Malaysia yang lebih mampan. Didorong oleh kejayaan ini, kami lebih bertenaga berbanding sebelum ini untuk memulakan usaha niaga masa depan, bertujuan untuk mendapatkan dan berjaya melaksanakan lebih banyak projek yang memperjuangkan kemampanan dalam domain tenaga boleh diperbaharui.”

Sebagai kesimpulan, kerjasama antara Samaiden dan JS Solar dalam projek pecah tanah ini di KHTP bukan sahaja menandakan kemajuan ketara dalam teknologi tenaga boleh diperbaharui tetapi juga menunjukkan komitmen bersama untuk menyumbang kepada matlamat kemampanan Malaysia. Kedua-dua syarikat kekal berdedikasi untuk memacu pembangunan mampan dan bersedia untuk memainkan peranan penting dalam membentuk masa depan yang lebih hijau dan berdaya tahan untuk negara.

© 2023 BlackButterfly DesignArts