Program Alpro Eats oleh Alpro Pharmacy Tangani Cabaran Malnutrisi di Peringkat Nasional

Program Alpro Eats oleh Alpro Pharmacy Tangani Cabaran Malnutrisi di Peringkat Nasional

Kuala Lumpur, 13 Jun 2024 – Alpro Pharmacy, rangkaian farmasi preskripsi terbesar di Malaysia, bersedia untuk menangani cabaran malnutrisi dalam kalangan kanak-kanak dengan Program Alpro Eats yang baru. Selain mempromosikan tabiat pemakanan yang lebih sihat dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia, program ini menyasarkan untuk memperbaiki menu kantin di semua sekolah, bermula dengan Negeri Sembilan.

Menurut Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2022, sebanyak 1 dalam 5 kanak-kanak di Malaysia mengalami malnutrisi, dengan 6.0% menghadapi masalah berat badan berlebihan. Dr. Muhammad Radzi Abu Hassan, Ketua Pengarah Kesihatan di Kementerian Kesihatan (KKM), menekankan keperluan kritikal untuk usaha kolaboratif dalam menangani masalah ini di seluruh negara. Menyedari kesan pemakanan yang betul terhadap perkembangan kanak-kanak, program Alpro Eats yang komprehensif menumpukan kepada tiga teras utama:

•Panduan Pemakanan Kantin: Pakar dietitian dan pakar pemakanan Alpro melawat kantin sekolah, menilai menu dan memberikan panduan untuk meningkatkan nilai pemakanan hidangan yang disediakan. Mereka bekerjasama dengan vendor kantin dan kakitangan sekolah untuk mencipta pilihan makanan yang sihat dan lazat untuk pelajar.

•Ceramah Sekolah Mengenai Diet Sihat: Diketuai oleh pasukan Alpro yang terdiri daripada lebih 350 pakar pemakanan dan dietitian, ceramah interaktif ini mendidik pelajar tentang kepentingan pemakanan sihat. Pelajar meneroka topik seperti pilihan makanan yang kaya dengan nutrien dan mengawal sukatan makanan menggunakan peraturan #sukusukuseparuh dari Kementerian Kesihatan.

•Perjalanan Pertumbuhan Sihat Saya: Berdasarkan kejayaan Ceramah Sekolah Mengenai Diet Sihat, mereka melancarkan inisiatif ini. Pakar Pemakanan dan Dietitian (N&D) Alpro yang berdedikasi menjadi mentor kepada pelajar-pelajar sekolah rendah dalam program ini. N&D memantau pertumbuhan mereka setiap enam bulan dan menyediakan pelan pemakanan peribadi, memupuk tabiat dan perkembangan sihat di luar lingkungan sekolah.

Di tengah-tengah inisiatif ini adalah e-buku “Alpro Eats: Kantin Berpandukan Pakar Pemakanan”, yang mengandungi Panduan Lima Langkah komprehensif program ini untuk mempromosikan tabiat pemakanan sihat dan memperbaharui menu kantin sekolah.

Program Alpro Eats oleh Alpro Pharmacy Tangani Cabaran Malnutrisi di Peringkat Nasional

Fasa pertama program ini mencatatkan capaian lebih 10,000 pelajar, guru, dan ibu bapa di 20 sekolah sekitar Seremban. “E-buku ini mengisahkan perjalanan luar biasa Alpro Eats,” kata Dt Jayne Luah, Ketua Pakar Pemakanan di Alpro Pharmacy. “Maklum balas sangat positif, dengan lebih banyak sekolah meminta untuk menyertai inisiatif ini, dan melihat semangat pelajar serta komitmen sekolah adalah sangat mengujakan. Kami percaya setiap kanak-kanak berhak mendapat makanan yang sihat, dan Alpro Eats adalah komitmen kami untuk masa depan yang lebih sihat, satu gigitan pada satu masa.”

Melancarkan perjalanan Alpro Eats dan impaknya, e-buku program ini menawarkan khazanah sumber. Sumber komprehensif ini diperkenalkan pada acara pelancaran yang dihadiri oleh tetamu terhormat, termasuk Penolong Pengarah dari Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan, Presiden Persatuan Guru Besar SJKC Malaysia Cawangan Negeri Sembilan, dan Presiden Kesatuan Kebangsaan Guru-Guru Besar Malaysia. Kehadiran mereka menekankan misi bersama kami untuk memperkasakan generasi masa depan dengan tabiat pemakanan sihat. Pembaca boleh meneroka perkembangan dan pelaksanaan program, menemui langkah-langkah utama untuk mencipta kantin sekolah yang lebih sihat, meneroka contoh menu sihat, dan mendapatkan pandangan berharga melalui testimoni daripada pendidik dan ibu bapa.

Program Alpro Eats oleh Alpro Pharmacy Tangani Cabaran Malnutrisi di Peringkat Nasional
Program Alpro Eats oleh Alpro Pharmacy Tangani Cabaran Malnutrisi di Peringkat Nasional
Program Alpro Eats oleh Alpro Pharmacy Tangani Cabaran Malnutrisi di Peringkat Nasional

Pn Robiah bt Kasim, seorang guru besar dari Sekolah Kebangsaan Ampangan, Seremban, menegaskan, “Kami kagum dengan pendekatan gabungan pendidikan dan pelaksanaan praktikal program ini. Memperkasakan pelajar dan kakitangan melalui tabiat pemakanan sihat dan panduan kantin adalah sangat penting. Saya menantikan kerjasama pada masa hadapan.”

© 2024 BlackButterfly DesignArts