Produk Terbaharu DJI PRO Memberikan Pencipta Alat Baharu dan Berani Yang Disediakan Lebih Pantas, Beroperasi Dengan Lebih Mudah, Bersambung Dengan Lancar dan Menghantar sejauh Berbatu-batu

DJI RS 3, DJI RS 3 Pro Dan DJI Transmission Menggabungkan Maklum Balas Pengguna Profesional untuk Menawarkan Alat Video Generasi Seterusnya yang Sangat Berkesan, Boleh Dipercayai dan Cekap


Kuala Lumpur, 15 Jun 2022 – DJI, peneraju global dalam dron awam dan teknologi kamera kreatif, hari ini memperkenalkan tiga alat baharu yang akan membolehkan pembuat filem dan komuniti penciptaan kandungan menghidupkan visi mereka dengan mudah, lancar dan intuitif. Penstabil DJI RS 3 dan DJI RS 3 Pro membawa penambahbaikan penting kepada siri Ronin yang klasik dan boleh dipercayai, manakala DJI Transmission – penyelesaian video wayarles bebas pertama DJI – menggabungkan penerimaan, pemantauan, kawalan dan rakaman dalam satu. Generasi baharu ekosistem Ronin ini membolehkan pencipta menumpukan pada perkara yang ada di hadapan kamera mereka dengan memudahkan semua yang berkaitan dengannya.

Barisan produk Ronin ialah bahagian penting DJI, menyokong pencipta kandungan daripada penggemar tegar kepada profesional di seluruh dunia. Pelancaran Ronin 4D pada bulan Oktober lalu mengukuhkan kehadiran DJI dalam dunia pembikinan filem profesional, memberikan ahli sinematograf cara yang sama sekali baharu untuk mencipta. Sama ada sistem kunci paksi automatik baharu, algoritma penstabilan RS Generasi Ketiga meningkatkan prestasi sebanyak 20% atau penentukuran sekali ketik, RS 3 dan RS 3 Pro telah dioptimumkan untuk kecekapan dan kebolehpercayaan pengguna.

“Keperluan dan kehendak komuniti kandungan sangat penting bagi kami,” kata Paul Pan, Pengurus Barisan Produk Kanan di DJI. “Sejak pengenalan Ronin pertama pada tahun 2014, kami terus mendapat maklum balas daripada profesional industri tentang cara kami boleh meningkatkan produk kami untuk memenuhi keperluan mereka yang semakin berkembang. Dengan melaksanakan maklum balas ini, kami telah mengoptimumkan reka bentuk, penstabilan dan kawalan gimbal untuk mencipta penstabil generasi akan datang, sangat berkesan dan boleh dipercayai yang direka untuk kecekapan yang tiada tandingan. Tambahan pula, kami tidak hanya berhenti pada penstabilan. Kami memahami kepentingan transmisi video dan pelbagai titik kesukaran yang dihadapi di tempat yang besar dan kompleks. Sama ada hal yang berkaitan dengan julat, imej yang ketinggalan atau isyarat yang hilang, DJI Transmission baharu menangani isu ini dan menawarkan jarak transmisi 20,000 kaki di atas tanah yang luar biasa.”

DJI RS 3: Bersedia Untuk Anda

Setiap Detik Diambil Kira
DJI RS 3 menggabungkan pelbagai ciri baharu untuk membolehkan pembuat filem beroperasi secepat mungkin. Sistem kunci paksi yang direka bentuk semula bermakna proses itu kini automatik. Dengan hanya menghidupkan gimbal, kunci paksi automatik melepaskan dan membuka lipatan gimbal, membenarkan pengendali bermula dalam beberapa saat. Mengetik butang kuasa sekali akan menukarkan peranti ke dalam mod tidur, yang menjadikan proses menghidupkan peranti, menyimpannya dan memindahkannya lebih cepat. Juga tidak ada keperluan untuk pengimbangan berulang dengan memori kedudukan melalui plat pelepasan pantas, membolehkan pemasangan pantas dengan keseimbangan muatan yang sempurna. Tambahan pula, penambahan Butang Pengatup Bluetooth menyokong sambungan automatik tanpa perlu menyambungkan kabel kawalan kamera.    

Badan Ringan, Penstabilan Heavyweight
Beratnya hanya di bawah 1.3kg[1] (2.8 lbs), RS 3 boleh dipegang dengan mudah dalam satu tangan, manakala kapasiti muatan yang diuji kurang daripada 3kg (6.6lbs) lebih daripada mencukupi untuk menyokong kebanyakan peranti arus utama.

Terima kasih kepada Algoritma Penstabilan RS Gen Ke-3, peningkatan prestasi sebanyak 20% lebih daripada RSC 2 boleh dilihat, menjadikannya mudah untuk beroperasi semasa merakam pada sudut rendah, berlari atau merakam dari kenderaan yang bergerak. Untuk kanta dengan jarak fokus sehingga 100mm, mod SuperSmooth membantu penstabilan dengan lebih jauh.


Tetapan Parameter pada Sentuhan Skrin

Selain kestabilannya yang lebih baik, RS 3 juga lebih mudah untuk dikonfigurasi dengan skrin sentuh penuh warna OLED 1.8 inci yang serba baharu, peningkatan 80% keluasan permukaan jika dibandingkan dengan RSC 2 sebelumnya. Kebanyakan persediaan gimbal boleh dilakukan secara terus tanpa menyambung ke apl mudah alih, manakala UI dan logik antara muka telah direka bentuk semula untuk meletakkan semua kawalan hanya di hujung jari anda. Ini termasuk suis mod gimbal fizikal yang boleh diluncurkan oleh pengendali untuk berselang-seli antara mod ikut pendar, mod ikut pendar dan condong, serta mod FPV dengan serta merta.

Bateri Sepanjang Hari

Dengan cengkaman bateri serba baharu yang menyediakan hayat bateri sehingga 12 jam, pencipta boleh menumpukan perhatian pada tindakan tanpa perlu risau tentang kuasa. RS 3 menampilkan struktur kartrij lepas pantas dan menyokong pengecasan pantas PD pada 18 watt. Bateri boleh dicas secara bebas atau semasa digunakan, membenarkan pengguna untuk beroperasi tanpa henti.

DJI RS 3 Pro: Tiada Yang Diluar Capaian

Bagi Mereka Yang Inginkan Lebih Lagi

Bagi pengguna yang mempunyai permintaan yang lebih tinggi, RS 3 Pro ialah versi lebih profesional yang menawarkan set lengkap ciri sebagai platform kamera serba boleh.

Tangan dibina daripada sekeping gentian karbon yang tidak dipotong – sama seperti Ronin 2 – menjadikan RS 3 Pro lebih ringan dan lebih kuat berbanding bahan gentian karbon bercantum yang digunakan pada penstabil sebelumnya. Ia juga telah diperluaskan untuk membolehkan lebih banyak ruang pengimbangan untuk kamera profesional yang biasa digunakan seperti Sony FX6, Canon C70 serta RED Komodo dan struktur telah dioptimumkan untuk mengekalkan beratnya pada 1.5kg1 (3.3 lbs) dengan keupayaan muatan teruji 4.5kg (10 lbs) yang mengagumkan. Sememangnya, penstabil juga berkongsi kunci paksi automatik, Butang Pengatup Bluetooth, skrin sentuh OLED 1.8 inci dan suis mod gimbal RS 3.

Kanta Manual,
Kanta Manual Tiada Masalah boleh membawa cabaran pemfokusan untuk perakam solo yang terlibat dalam projek profesional. RS 3 Pro membawa teknologi pemfokusan LiDAR termaju Ronin 4D untuk mencipta Pencari Julat (RS) DJI LiDAR baharu yang mampu mengunjurkan 43,200 titik jarak dalam kawasan dalaman 14 meter. Motor fokus generasi akan datang memberikan tork tiga kali lebih kuat dengan pemasangan satu langkah, membolehkan autofokus pada kanta manual tanpa memerlukan penentukuran berulang. Tambahan pula, Pencari Julat LiDAR membawa cip yang dibangunkan DJI yang sama dengan yang digunakan dalam Ronin 4D dan kamera 30mm terbina dalam, menggalakkan kuasa pengkomputeran ActiveTrack lebih daripada 60 kali ganda, mewujudkan ActiveTrack Pro. Dengan pengenalan dan penjejakan sasaran lebih sensitif dan tepat berbanding sebelum ini, RS 3 Pro akan membolehkan kamera profesional mengekalkan tangkapan yang stabil dan jelas dalam senario yang lebih dinamik. 

Ekosistem Produk Yang Berkembang

Dengan port dwi RSA/NATO dan port bateri, RS 3 Pro boleh menyambung kepada pelbagai aksesori seperti Pemegang Beg Bimbit baharu, Pemegang Dwi Cengkaman Putar dan Pemegang Kawalan Tambatan, membuka pelbagai pilihan penangkapan.

Protokol DJI RS SDK membolehkan pengeluar pihak ketiga dan pembangun individu mencipta penyelesaian penangkapan tersuai untuk RS 3 Pro bagi membina ekosistem yang lebih kaya dengan lebih banyak pembangun. Sama ada penggambaran dari kenderaan yang bergerak, dengan jib atau Steadicam atau dari kamera kabel atau peluncur, RS 3 Pro menyediakan sesiapa sahaja dengan penyelesaian penangkapan yang komprehensif dan kemungkinan kreatif yang lebih besar.

DJI Transmission: Penglihatan Melangkaui Sempadan

Mengembara Jauh Dengan DJI Transmission
DJI Transmission ialah penyelesaian video tanpa wayar bebas pertama DJI. Dibangunkan berdasarkan teknologi transmisi video termaju Ronin 4D, sistem ini menggabungkan penerimaan, pemantauan, kawalan dan rakaman, membawa pengalaman pembuatan filem anda ke tahap yang baharu.

Teknologi transmisi O3 Pro membolehkan sistem transmisi menawarkan jarak transmisi 20,000 kaki di atas tanah yang luar biasa dengan kependaman ultra rendah hujung ke hujung, peningkatan besar-besaran daripada transmisi Wi-Fi tradisional. Video dihantar dalam 1080p/60fps dan menyediakan pemantauan audio secara langsung pada 16-bit 48 kHz, menawarkan kru pengalaman pemantauan visual dan audio jauh yang sangat baik.

DJI Transmission - With Ronin 4D Hand Grips


Untuk menampung permintaan persekitaran isyarat dan struktur yang rumit, jalur DFS telah ditambah di atas tetapan 2.4 GHz dan 5.8 GHz tradisional, menawarkan sehingga 23 pilihan saluran yang menyediakan saluran transmisi yang lebih patuh dan bebas gangguan. Penyapu frekuensi terbina dalam secara automatik mengimbas persekitaran elektromagnet semasa untuk saluran wayarles terbaik, menukar saluran secara serta-merta apabila diperlukan. Apabila perlu, pengguna juga boleh memilih saluran yang sesuai secara manual untuk mengelakkan gangguan antara peranti.

Pemantauan Tanpa Wayar
Monitor Jauh Sangat Terang 7-inci 1500-nit DJI termasuk penerima bersepadu, menghapuskan keperluan untuk kabel video yang dimasukkan ke dalam monitor. Peranti ini menyokong satu pemancar dengan berbilang penerima serta dua mod trasmisi untuk menangani keperluan transmisi yang berbeza. Dalam mod Kawalan, pemantauan boleh dijalankan daripada dua penerima pada masa yang sama, manakala gimbal dan kamera juga boleh dikawal dari jauh. Untuk kru yang besar dengan pelbagai unit seperti pencahayaan, jabatan seni dan alat peraga, mod Siaran juga boleh didayakan di atas mod Kawalan, yang akan membolehkan bilangan penerima tanpa had dan meningkatkan kecekapan penangkapan ke tahap yang baharu.

Dalam set besar seperti rancangan realiti, DJI Transmission boleh berfungsi serentak dengan sepuluh atau lebih pemancar menghantar isyarat untuk menghantar kepada sepuluh peranti, mewujudkan sepenuhnya pengalaman disegerakkan yang sukar dicapai dengan transmisi tradisional.

Semuanya Terkawal
DJI Transmission bukan sahaja alat transmisi video yang berkuasa; ia juga merupakan sistem kawalan yang komprehensif. Apabila digunakan dengan RS 3 Pro, ia boleh berfungsi sebagai gimbal dan pengawal kamera, membuka lebih banyak fungsi dan menyepadukan sepenuhnya ekosistem Ronin berasaskan tanah.

Monitor Jauh Sangat Terang mempunyai sensor giroskopik terbina dalam yang bertindak sebagai pengawal gerakan kendiri untuk RS 3 Pro. Selain itu, apabila digabungkan dengan Cengkaman Tangan Ronin 4D, pengendali penstabil RS 3 Pro boleh mengawal gimbal, fokus, pendedahan dan memulakan/menghentikan rakaman dengan kedua-dua tangan.

Begitu juga akses serentak kepada kod masa video, Monitor Jauh Sangat Terang membenarkan rakaman bebas dan main balik rakaman 1080p/60fps H.264, menjadikannya mudah untuk mengedit sampel rakaman di set.

Memperluaskan ekosistem Ronin, DJI Transmission berfungsi lancar dengan DJI Master Wheel dan Force Pro, memberikan pengendali pelbagai cara untuk mengawal pergerakan kamera dalam apa jua cara yang diperlukan oleh syot.

Codec Apple ProRes 4444 XQ, Kabel Sambungan Zenmuse X9 & L-Mount Alliance

DJI PRO terus bekerjasama dengan profesional industri sambil meningkatkan produk kami untuk memenuhi keperluan mereka yang semakin berkembang. Setakat bulan Ogos tahun ini, Ronin 4D akan menyokong codec Apple ProRes 4444 XQ, yang merupakan versi Apple ProRes berkualiti tinggi untuk sumber imej 4:4:4:4.

Bagi pengguna ini, kami juga memperkenalkan Kabel Sambungan Zenmuse X9. Dengan tambahan ini, kamera gimbal Zenmuse X9 boleh digunakan secara berasingan daripada badan Ronin 4D, membantu ahli sinematograf menavigasi adegan yang lebih kompleks dan pelbagai sambil mengurangkan kira-kira 80% daripada berat yang perlu mereka bawa, membolehkan pengalaman penggambaran yang lebih serba boleh dan fleksibel.

Sehingga hari ini, DJI secara rasmi menjadi ahli L-Mount Alliance dan telah bekerjasama dengan Leica untuk memperkenalkan Zenmuse X9 L-Mount Unit yang eksklusif, membolehkan pengguna Ronin 4D memasang kanta Leica, Panasonic dan Sigma L-Mount ke kamera mereka.

Harga dan Ketersediaan

DJI RS 3 akan tersedia untuk pembelian pada Julai 2022 daripada peruncit sah dan di Shopee dan Lazada Malaysia dengan dua pilihan pembelian tersedia untuk penstabil. DJI RS 3 yang berdiri sendiri dijual dengan harga RM2,039 dan termasuk satu Gimbal, Cengkaman BG21, Kabel Pengecas USB-C, Sokongan Pengikat Kanta, Cengkaman/Tripod Lanjutan (Plastik), Plat Pelepas Pantas, Kabel Kawalan Berbilang Kamera dan Kit Skru. Kombo DJI RS 3 dijual secara runcit pada harga RM2,639 dan tambahan termasuk satu Pemegang Beg Bimbit, Motor Fokus (2022), Kit Rod Motor Fokus, Jalur Gear Fokus, Kabel Kawalan Berbilang Kamera kedua dan satu Sarung Pembawa. Butiran penuh boleh didapati di sini: www.dji.com/rs-3

DJI RS 3 Pro akan tersedia untuk pembelian awal pada Julai 2022 daripada peruncit sah dan di  Shopee dan Lazada dengan dua pilihan pembelian tersedia untuk penstabil. DJI RS 3 Pro yang berdiri sendiri dijual secara runcit pada harga RM3,729  dan termasuk satu Gimbal, Cengkaman BG30, Kabel Pengecas USB-C, Sokongan Pengikat Kanta (Lanjutan), Cengkaman/Tripod Lanjutan (Logam), Plat Pelepas Pantas, Pemegang Beg Bimbit, Kabel Kawalan Berbilang Kamera dan Kit Skru dan Sarung Pembawa. Kombo DJI RS 3 Pro dijual secara runcit pada harga RM4,739 dan tambahan termasuk satu Plat Pelepas Pantas Lanjutan, Pemegang Telefon, Motor Fokus (2022), Kit Rod Motor Fokus, Jalur Gear Fokus, Pemancar Imej Ronin (sebelum ini dikenali sebagai Sistem Transmisi Imej DJI RavenEye), dua Tali Cangkuk dan Gelung dan kabel tambahan. Butiran penuh boleh didapati di sini: www.dji.com/rs-3-pro

DJI Transmission akan tersedia untuk prapesanan pada September 2022 daripada peruncit sah dan di Shopee dan Lazada. Ia dijual dengan harga runcit sebanyak RM9,319 dan termasuk satu Pemancar Video DJI, Monitor Jauh Sangat Terang DJI, Hud Monitor Jauh, Kit Alat Pemasangan, Sarung Pelindung, dua Bateri Pintar WB37, satu Hab Pengecasan Bateri WB37 serta pelbagai kabel dan penyesuai bateri. Pemancar Video bebas akan juga tersedia untuk pembelian berasingan dengan harga runcit masing-masing sebanyak RM4,069. Untuk senarai aksesori dan keserasian yang lengkap, sila lawati www.dji.com


[1]Termasuk berat gimbal, cengkaman bateri dan plat pelepas pantas.

© 2023 BlackButterfly DesignArts