Pos Malaysia Mengutamakan Kesejahteraan Kakitangan dengan Pelancaran Program Inovatif ‘FIT’

Pos Malaysia Mengutamakan Kesejahteraan Kakitangan dengan Pelancaran Program Inovatif ‘FIT’
Charles Brewer Group CEO of Pos Malaysia left with Azman Osman Rani CEO of Naluri

Kuala Lumpur, 10 Jun 2024 – Pos Malaysia Berhad (“Pos Malaysia”), penyedia perkhidmatan pos dan bungkusan nasional, dengan bangganya memperkenalkan inisiatif kesejahteraan kakitangan terbaharunya, FIT – program komprehensif yang disampaikan melalui platform mudah alih penglibatan kakitangan iaitu Kyzense. Melalui program FIT, ia menandakan satu lagi langkah penting dalam komitmen Pos Malaysia terhadap kebajikan kakitangan yang dibangunkan dengan Kerjasama bersama Naluri, sebuah syarikat kesihatan dan kesejahteraan digital terkemuka di Asia Tenggara.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia, Charles Brewer, mengesahkan komitmen syarikat terhadap tenaga kerjanya, dengan menyatakan, “Pos Malaysia berdedikasi untuk kesihatan dan kesejahteraan kakitangan kami seramai 14,000 orang. Mempunyai kakitangan yang bermotivasi tinggi, saling bergandingan dan selamat adalah bahagian penting dalam strategi tertumpu transformasi kami, dan kami melaksanakannya dengan memastikan kami mewujudkan persekitaran yang menakjubkan dan selamat di mana pasukan yang luar biasa kami boleh berkembang, dan ini bermakna memastikan kami menyediakan persekitaran kerja yang mengutamakan kesejahteraan fizikal, mental dan emosi oleh setiap kakitangan.”

“Penglibatan dan kesejahteraan kakitangan, apabila digabungkan, mampu mewujudkan persekitaran kakitangan yang berprestasi tinggi di mana kedua-duanya memaklumkan dan membina satu sama lain. FIT ialah program kesejahteraan komprehensif yang menawarkan kakitangan kami akses yang mudah dan ‘sentiasa aktif’ kepada sokongan kesihatan fizikal dan mental. Semua Pos Wira kami akan mempunyai saluran khusus untuk berhubung dengan perunding penjagaan kesihatan dan jurulatih pakar apabila diperlukan. Sistem sokongan ini boleh diakses dengan lancar melalui aplikasi Kyzense kami, memberikan bantuan 24/7 yang berkesan di hujung jari mereka.”

Tambahan pula, “Di Pos Malaysia, tujuan kami adalah untuk bersemangat dalam membina kepercayaan untuk menghubungkan kehidupan dan perniagaan demi masa hadapan yang cemerlang, dan sebahagian daripada itu, kami komited untuk mewujudkan persekitaran kerja yang sihat dan menyokong di mana Pos Wira kami sentiasa bermotivasi tinggi, saling bergandingan dan selamat. Oleh kerana kami mementingkan kesihatan dan kesejahteraan kakitangan kami, kami akan melihat banyak faedah yang boleh diukur daripada produktiviti yang lebih tinggi dan kewangan yang lebih baik, kepada perolehan yang lebih rendah melalui insiden keselamatan.”

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama Naluri, Azran Osman-Rani berkata, “Kami berbesar hati untuk bekerjasama dengan Pos Malaysia, perintis dalam penglibatan kakitangan digital dan menyepadukan ciri-ciri ramalan dan kesejahteraan pencegahan Naluri ke dalam Kyzense untuk membantu mengubah penjagaan kesihatan tradisional yang reaktif iaitu ‘penjagaan sakit’ kepada program FIT yang secara proaktif memastikan kakitangan sentiasa sihat dan terlibat.”

Menurut laporan, kira-kira 40% daripada tenaga kerja di Malaysia berisiko mengalami masalah kesihatan mental, dan hampir separuh mempunyai berat badan berlebihan atau obes (Sumber: Aon, Laporan Kadar Trend “Laporan Perubatan Global” (2022); Aon Insights; Laporan Halia ( 2021); kajian Relate Malaysia (2021)).

FIT menawarkan kepada kakitangan pendekatan menyeluruh dan holistik untuk kesejahteraan, dan memperkasakan mereka untuk menjaga kesihatan. Melalui aplikasi Kyzense, program ini menyediakan akses kepada sokongan sepanjang masa yang mudah daripada perundingan yang sulit dan selamat melalui perbualan, WhatsApp atau telefon. Melalui aplikasi FIT, setiap kakitangan boleh mengambil penilaian yang disahkan untuk mengukur kebimbangan, kemurungan dan tekanan serta berhubung dengan pelbagai jurulati disiplin, termasuk ahli psikologi, pakar pemakanan dan pakar kecergasan. Selain itu, perpustakaan sumber pendidikan seperti modul, video dan webinar dapat membantu setiap kakitangan dalam membuat pilihan Kesihatan yang termaklum.

Melalui pemperibadian yang dikuasakan oleh AI, FIT bukan sahaja menangani kecergasan fizikal, tetapi juga diet, kesejahteraan mental, dan juga pengurusan keadaan kronik. Dengan memanfaatkan kuasa kecerdasan buatan, FIT menyesuaikan rancangan penjagaan khusus untuk keperluan individu, membolehkan pengesanan awal potensi risiko kesihatan dan memastikan pekerja menerima sokongan yang paling relevan terhadap diri sendiri.

Dengan menggunakan FIT, kakitangan boleh menjangkakan banyak faedah, termasuk kesihatan keseluruhan yang bertambah baik dan pengurangan risiko penyakit kronik. Akhirnya, program ini dapat memupuk budaya tempat kerja yang menyokong dan berfokuskan kesihatan, yang memberi manfaat kepada kedua-dua pekerja dan majikan. Pos Malaysia kekal berdedikasi untuk memupuk persekitaran penambahbaikan dan kesejahteraan berterusan, memastikan setiap kakitangan mempunyai sumber dan sokongan yang diperlukan untuk berkembang maju secara peribadi dan profesional.

Kekal terhubung dengan Pos Malaysia melalui www.pos.com.my atau ikuti kami di Facebook, X, Instagram, Tik Tok, YouTube, dan LinkedIn.

© 2023 BlackButterfly DesignArts