PERKHIDMATAN KOCEK KINI DI POS MALAYSIA

Pengenalan perkhidmatan pertukaran duit syiling di cawangan Pos Malaysia seluruh negara

Kuala Lumpur, 17 Oktober 2023 – Pertama Digital Berhad (“Pertama Digital” atau “Syarikat”) mengumumkan pelancaran Perkhidmatan Pertukaran Syiling KOCEK (KOCEK) hari ini. Syarikat ini memperluaskan perkhidmatan KOCEK melalui kolaborasi dengan Pos Malaysia Berhad (“Pos Malaysia”). Kerjasama strategik ini membolehkan KOCEK menawarkan perkhidmatan pertukaran syiling inovatifnya di cawangan Pos Malaysia di seluruh Malaysia. Kini boleh didapati di empat lokasi di Lembah Klang, perkhidmatan ini dijangka akan berkembang ke kira-kira 30 cawangan menjelang akhir tahun 2023. Perkhidmatan KOCEK akan berkembang ke negeri-negeri lain secara berperingkat pada tahun 2024, dengan pelan untuk melancarkan perkhidmatannya ke 100 lokasi.

Acara pelancaran ini dirasmikan oleh YB Datuk Seri Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan 1 yang menyampaikan ucaptama oleh YAB Dato’ Seri Anwar Bin Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia, dan Encik Abd. Rahman Bin Abu Bakar, Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, yang menandakan kepentingan kerjasama ini dalam merevolusikan pertukaran syiling sebagai sebahagian daripada peningkatan pengedaran mata wang dan menyediakan kemudahan kepada Rakyat. Mewakili Pos Malaysia adalah Pengerusinya, Y.Bhg. Tan Sri Syed Faisal Albar Syed A.R. Albar dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Charles Brewer.

Perkhidmatan inovatif KOCEK ini dimulakan oleh Pertama Digital untuk merangsang semula pengedaran semula syiling yang tidak digunakan di kalangan rakyat Malaysia. Setiap tahun, sejumlah besar syiling yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) tidak dikembalikan untuk pengedaran semula, dengan anggaran sehingga 30% atau lebih daripada 200 juta keping syiling yang dikeluarkan setiap tahun berakhir sebagai syiling tidak digunakan yang disimpan di rumah, dalam balang dan laci. KOCEK menyediakan akses yang mudah dan perkhidmatan yang cepat untuk membantu rakyat menukarkan koleksi syiling tidak digunakan mereka kepada nilai tunai digital, yang dipindahkan ke akaun bank mereka. Ini akan mengurangkan keperluan untuk mencetak dan mengedarkan syiling baru dan membantu menurunkan kos pengeluaran mata wang bagi bank pusat.

KOCEK, sebelum ini dikenali sebagai MyPay Coin Conversion, menawarkan penyelesaian yang lancar bagi individu untuk menukar syiling tidak digunakan mereka kepada nilai tunai digital dalam akaun bank mereka. Selain itu, peniaga dan pedagang boleh membeli syiling untuk keperluan perniagaan mereka, menangani titik kesulitan pengguna dan perniagaan
serta meningkatkan kuasa beli mereka.

Pengerusi Pertama Digital, Y.Bhg. Datuk Ahmad Nazri Abdullah, menyatakan kebanggaannya dalam kerjasama dengan Pos Malaysia, menyatakan, “Kami gembira untuk menjadikan produk dan perkhidmatan KOCEK kami mudah digunakan oleh rakyat melalui rangkaian luas Pos Malaysia. Dengan kehadiran mereka di bandar-bandar utama dan kawasan luar bandar, KOCEK dapat mencapai lebih banyak orang dengan cepat dan efisien. Dalam persekitaran ekonomi hari ini, setiap sen penting, dan KOCEK bertujuan untuk menghasilkan pendapatan tambahan bagi semua orang.”

Charles Brewer, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia Berhad, menambah, “Kami gembira berganding bahu dengan KOCEK. Perkhidmatan KOCEK selaras dengan tujuan Pos Malaysia – kami bersemangat untuk membina kepercayaan untuk menghubungkan kehidupan dan perniagaan demi masa depan yang cemerlang. Pengenalan perkhidmatan KOCEK di cawangan Pos Malaysia adalah bukti sebenar kepada komitmen kami untuk menawarkan penyelesaian yang efektif untuk keperluan harian komuniti kami. KOCEK mewakili lebih daripada sekadar kemudahan – ia mencerminkan nilai-nilai Pos Malaysia dalam mendorong inovasi dan menyampaikan kegembiraan kepada pelanggan kami.”

Melalui kerjasama ini, Pertama Digital akan mempunyai akses ke cawangan Pos Malaysia di seluruh negara, menyediakan perkhidmatan pertukaran syiling KOCEK (KOCEK IN) dan kemudahan pembelian syiling (KOCEK OUT) untuk perniagaan dan pedagang. Perkhidmatan KOCEK boleh didapati melalui aplikasi MyPay Pertama Digital, yang membolehkan komunikasi yang lancar dengan agensi kerajaan yang dipilih. Pertama Digital merancang untuk melancarkan perkhidmatan KOCEK secara lebih meluas di seluruh Malaysia dalam masa terdekat.

“Kami berterima kasih kepada Pos Malaysia atas kerjasama ini, dan kami percaya ia akan mencapai objektifnya untuk semua pihak yang terlibat. Matlamat utama kami adalah untuk mendigitalkan perkhidmatan tukaran wang syiling ini untuk segenap lapisan masyarakat, dan cawangan Pos Malaysia merupakan pelantar terbaik untuk perkhidmatan kami. Dengan KOCEK, individu dapat menukarkan sisa syiling mereka kepada kuasa beli yang lebih baik,” kata Datuk Ahmad Nazri.

KOCEK kini beroperasi di tiga lokasi utama di Lembah Klang, termasuk Subang Parade, Berjaya Times Square dan NSK Trade City di Kuchai Lama, selain daripada empat cawangan Pos Malaysia, iaitu Pejabat Pos Besar Kuala Lumpur, Pejabat Pos Besar Shah Alam, Pejabat Pos Kajang 2020 dan Pejabat Pos Bandar Baru Bangi.


© 2023 BlackButterfly DesignArts