PEMBUKAAN PUSAT KANSER PERTAMA DI ISLAND HOSPITAL OLEH ICON SUNSURIA

Icon Sunsuria mengumumkan perkongsian dengan Island Hospital Pulau Pinang untuk meningkatkan akses kepada penjagaan kanser lanjutan di Malaysia

Pulau Pinang, 17 Oktober 2023 – Icon Sunsuria Sdn. Bhd. (“Icon Sunsuria”) mengumumkan jalinan kerjasama signifikannya dengan Island Hospital yang akan membawa kepada penubuhan pusat kanser pertama mereka di Malaysia. Pusat kanser ini dijadualkan dibuka di Pulau Pinang pada awal 2024.

Perikatan strategik ini menggabungkan kepakaran onkologi serantau Icon Sunsuria dengan kepimpinan Island Hospital sebagai salah satu hospital swasta yang terbesar di Malaysia serta pusat pelancongan perubatan yang terkenal, untuk menyediakan penjagaan kanser bertaraf dunia kepada para pesakit.

Mewakili Icon Sunsuria dalam Majlis Menandatangani Perjanjian hari ini ialah Cik Serena Wee, Ketua Pegawai Eksekutif Icon ASEAN dan Hong Kong, manakala Island Hospital diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Encik Mark Wee. Tan Sri Datuk Ter Leong Yap, Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Sunsuria Berhad dan Cik Lim Kooi Ling, Ketua Staf Island Hospital turut menyaksikan majlis tersebut.

Pencapaian ini adalah berikutan usaha sama baru-baru ini antara Sunsuria Healthcare, anak syarikat Sunsuria Berhad dan Icon Cancer Centre Singapore, sebahagian daripada Icon Group — penyedia penjagaan kanser bersepadu terbesar di Australia — yang membawa kepada terbentuknya Icon Sunsuria.

Kerjasama ini menghimpunkan kepakaran mendalam Icon Group dalam onkologi —merangkumi lebih daripada 300 doktor, lebih daripada 50 pusat kanser dan 5 kemudahan pengkompaunan kemoterapi — dengan kelebihan dan pengetahuan Sunsuria Healthcare dalam rangkaian tempatan dan landskap penjagaan kesihatan, untuk meningkatkan keupayaan kepakaran perubatan dan kemudahan bertaraf dunia Island Hospital yang diiktiraf di peringkat antarabangsa. Ini membolehkan pesakit tempatan dan serantau untuk mendapat akses kepada penjagaan kanser yang komprehensif dan berasaskan bukti.

“Misi teras Icon Sunsuria adalah untuk memastikan bahawa penjagaan kanser lanjutan boleh diakses dengan pendekatan yang menyeluruh dan berpusatkan pesakit,” kata Serena Wee, Ketua Pegawai Eksekutif Icon ASEAN dan Hong Kong.

“Kerjasama kami dengan Island Hospital merupakan bukti terbaik kepada misi ini, yang mana kami menggabungkan kepakaran onkologi kami yang meluas dengan institusi penjagaan kesihatan yang terkemuka. Bersama-sama, kami akan memanfaatkan keupayaan kolektif kami untuk membantu mengurangkan jurang dalam akses penjagaan kanser dan menangani beban penjagaan kesihatan. Perkongsian ini menandakan satu langkah penting ke hadapan dalam visi kami untuk menyediakan penjagaan kanser bertaraf dunia dan akses yang lebih meluas kepada rawatan kanser berkualiti untuk para pesakit di Malaysia dan rantau ini. Melalui kerjasama ini, kami akan memperkasakan pesakit dan keluarga mereka dengan pengetahuan dan sumber dalam memerangi kanser dan mengambil langkah penting ke arah kemandirian,” sambung Serena.

Mark Wee, Ketua Pegawai Eksekutif Island Hospital menyatakan, “Perkongsian ini menandakan satu lagi komitmen teguh oleh Island Hospital untuk terus membangunkan onkologi sebagai salah satu tonggak kecemerlangan perubatannya. Melalui kerjasama ini, kami mengesahkan komitmen kami untuk meningkatkan akses bagi pesakit dari seluruh rantau kepada rawatan dan teknologi terbaik — menawarkan pelbagai rawatan kanser yang berbagai-bagai disiplin dan disokong oleh pasukan profesional berdedikasi serta diagnostik dan peralatan perubatan terapeutik termaju Island Hospital. Di samping itu, kami percaya bahawa dengan memahami keperluan pesakit kami, kerjasama ini akan memarakan kerjasama awam-swasta yang dibayangkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dalam memajukan penjagaan kanser untuk komuniti kami di bawah prinsip penjagaan berpusatkan orang.”

Encik Wee seterusnya menyerlahkan, “Dengan memanfaatkan lagi kehadiran dan kekuatan kami di rantau Asia Pasifik, kami berhasrat untuk memberikan kelebihan unik kepada komuniti Malaysia utara, serta pada masa yang sama, memajukan sektor pelancongan perubatan Malaysia yang sedang berkembang maju ke peringkat seterusnya.”

Ditubuhkan pada tahun 1996, Island Hospital merupakan sebuah institusi penjagaan kesihatan yang diiktiraf antarabangsa dengan 600 katil. Sebagai penyedia penjagaan kesihatan terulung yang dikenali secara meluas di Malaysia, Island Hospital memenuhi keperluan pesakit dari komuniti tempatan dan antarabangsa. Terutama sekali, Island Hospital memiliki taraf eksklusif sebagai satu-satunya hospital di Pulau Pinang yang disenarai pendek oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dimasukkan ke dalam Program Hospital Pelancongan Perubatan Perdana (FMTH) yang berprestij.

Dengan anggaran 200,000 lawatan kesihatan oleh pengembara dari lebih daripada 70 negara pada 2023, Island Hospital berada di barisan hadapan industri dan memainkan peranan penting dalam Pelan Tindakan Kementerian Kesihatan Malaysia.

“Icon Sunsuria memilih Pulau Pinang sebagai lokasi pusat pertama kami kerana lokasi yang strategik dan reputasi yang mantapnya sebagai destinasi untuk pesakit yang ingin mendapatkan rawatan perubatan lanjutan. Dengan menubuhkan pusat kami di sini, kami bukan sahaja meningkatkan akses kepada penjagaan kanser berkualiti tinggi untuk penduduk Malaysia utara, malah juga untuk mereka di seluruh rantau Asia Tenggara. Kini, visi ini diwujudkan melalui kerjasama kami dengan Island Hospital, salah satu institusi penjagaan kesihatan terkemuka di Malaysia,” kata Audrey Ooi, Ketua Pegawai Eksekutif Sunsuria Healthcare.

© 2023 BlackButterfly DesignArts