Muslim Pro App Lancar Perkhidmatan Penstriman Global Qalbox Di Malaysia

Menyedari Malaysia sebagai salah satu pasaran utamanya, platform SVOD baharu itu bertujuan berkongsi kandungan berteraskan Islam yang berkualiti kepada penonton di seluruh negara

Kuala Lumpur, 1 Disember 2022 – Qalbox, perkhidmatan penstriman video atas permintaan langganan global (SVOD) baharu daripada Bitsmedia (pemaju aplikasi mudah alih gaya hidup Muslim terkemuka di dunia, Muslim Pro), dilancarkan secara rasmi di Malaysia hari ini.

Tersedia dalam aplikasi Muslim Pro, Qalbox menganjurkan sumber kandungan yang luas yang meraikan identiti dan budaya Muslim global dalam mewujudkan platform global berfokuskan Muslim. Ia bertujuan untuk menyampaikan skop genre yang komprehensif dan disusun untuk masyarakat Islam global serta mempamerkan pelbagai perwakilan dan nuansa umat Islam di seluruh dunia yang merangkumi  Amerika dan Eropah hingga ke Timur Tengah dan Asia.

Malaysia sebagai salah satu pasaran pengguna utama Bitsmedia, Bintang Capital Partners dan Penjana Kapital melabur secara strategik dalam pengembangan tempatan syarikat. Pelaburan itu adalah sebahagian daripada pusingan pengumpulan dana modal bagi pertumbuhan Bitsmedia untuk menyokong pelancaran global Qalbox dan mempercepatkan saluran pengembangan untuk penawaran kandungan Qalbox. Sebagai sebahagian daripada pelancaran itu, Qalbox telah bekerjasama dengan pengedar kandungan tempatan seperti Astro, Pixel Play dan Nads Media untuk mempamerkan kandungan Asia Tenggara kepada penonton di Malaysia dan di seluruh dunia.

Meraikan Budaya Muslim

Di Asia Tenggara, terdapat minat yang semakin meningkat dalam penggunaan kandungan over-the-top (OTT), dengan sekurang-kurangnya satu pertiga daripada penduduk di rantau kini menstrim kandungan tersebut. Kajian itu mendapati bahawa penonton yang lebih muda memacu peralihan di seluruh rantau ini, dengan 44% penonton datang dari kalangan Millennial dan Generasi Z, berusia 16 hingga 34 tahun.

Walau bagaimanapun, terdapat kekurangan kandungan berasaskan agama yang sesuai untuk penonton Muslim yang celik teknologi. Satu kaji selidik terhadap pengguna Muslim Pro mendedahkan bahawa tujuh daripada sepuluh responden mendapati ianya sukar untuk mengakses pelbagai sumber dan platform apabila mencari kandungan yang sesuai dengan penonton Muslim dan relevan. Sebenarnya, hanya 1% watak televisyen beragama Islam, walaupun pada hakikatnya umat Islam membentuk satu perempat daripada penduduk dunia.

Katalog Qalbox yang luas bertujuan untuk menangani perkara ini dengan menonjolkan identiti dan budaya Islam. Perkhidmatan SVOD juga bertujuan untuk menggalakkan pencipta kandungan dan individu-individu kreatif Muslim untuk berkongsi suara dan cerita mereka dengan penonton global. Penonton tempatan akan mempunyai akses kepada pelbagai kandungan mesra Muslim dari seluruh dunia, termasuk komedi oleh Maz Jobrani: Pandemic Warrior (Highpoint Productions), siri televisyen Little Mosque on the Prairie (Westwind Pictures), siri animasi kanak-kanak yang dicalonkan Emmy, Burka Avenger (Unicorn Black Studios), dan bacaan al-Quran serta doa-doa.

Qalbox akan menghasilkan kandungan asalnya sendiri selain memperoleh kandungan dari seluruh dunia dalam usaha untuk memberikan nilai yang lebih besar kepada penonton dan menyokong serta menggalakkan perwakilan Muslim yang lebih besar dalam industri hiburan. Siri I am Muslim adalah salah satu kandungan original yang akan disiarkan secara perdana pada pelancaran rasmi Qalbox di Kuala Lumpur, Malaysia. Siri dokumentari pendek itu, yang akan tersedia untuk penstriman pada 1 Disember 2022, melihat secara mendalam mengenai kehidupan sekumpulan umat Islam terpilih dari seluruh dunia dengan kisah kehidupan yang menarik. Rancangan ini meneroka bagaimana agama Islam bergema dengan setiap individu yang diketengahkan, mendedahkan persamaan dalam identiti Muslim global yang dikongsi oleh berjuta-juta insan.

Ketua Pegawai Eksekutif Bersama Bitsmedia, Nik Emir Din, menyatakan, “Sebagai aplikasi mudah alih gaya hidup Muslim yang terkemuka di dunia, kami telah melihat bahawa perkhidmatan sebegini agak terhad bagi pengguna Islam. Dengan Qalbox, kami berharap dapat menutup jurang ini. Kandungan kami yang pelbagai bukan sahaja mencerminkan kepelbagaian masyarakat Islam, tetapi ia juga menyediakan pelbagai tajuk global untuk menghiburkan pengguna. Kami berharap penonton di Malaysia akan menikmati katalog yang pelbagai ini, yang menggambarkan pengalaman Muslim di seluruh dunia.”

“Perwakilan Muslim dalam media adalah penting, dan begitu juga memperkasakan pencerita Muslim melalui platform untuk menceritakan kisah mereka sendiri. Dengan pangkalan pengguna global kami, kami teruja kerana dapat membantu menonjolkan rancangan Malaysia keluaran tempatan kepada penonton di seluruh dunia dan kami berharap dapat memperkenalkan lebih banyak produksi Malaysia pada masa akan datang.”

Johan Rozali-Wathooth, pengasas Bintang Capital Partner, menyatakan, “Pelancaran Qalbox menandakan langkah revolusi utama dalam perjalanan Bitsmedia sejak pelaburan pertama Bintang dalam syarikat itu lima tahun lalu. Melalui platform berbilang saluran yang sangat inovatif, Qalbox telah mula menyediakan kandungan Muslim yang berkualiti tinggi kepada penonton Muslim di seluruh dunia. Kami percaya bahawa Qalbox berpotensi untuk memberi kesan sosial yang signifikan dengan menstrim kandungan yang mendidik dan memberi inspirasi kepada masyarakat Islam di seluruh dunia. Kami berharap dengan mempamerkan kepelbagaian budaya dan gaya hidup Muslim kepada khalayak global, kami dapat mendekatkan lagi komuniti ini.”

Qalbox boleh diakses melalui aplikasi Muslim Pro dengan langganan 2-dalam-1, memberikan pengguna Muslim Pro dua tawaran dalam satu aplikasi mudah alih. Selain menikmati aplikasi Muslim Pro tanpa iklan dan dapat membuka kunci bacaan al-Quran kegemaran mereka, pengguna juga akan mempunyai akses kepada pelbagai filem, dokumentari, program kanak-kanak Qalbox dan banyak lagi.

Sempena pelancarannya di sini, pengguna Malaysia boleh mendapatkan Qalbox pada harga promosi RM4.90/bulan atau pelan langganan tahunan RM49.90/tahun untuk masa yang terhad sahaja.

Qalbox tersedia untuk tontonan di telefon bimbit, aplikasi web, tablet dan SMART TV Chromecasting.

© 2023 BlackButterfly DesignArts