You are currently viewing Minggu Saham Digital (MSD) Umum Susunan Program, Penampilan Selebriti dan Personaliti Terkenal

Minggu Saham Digital (MSD) Umum Susunan Program, Penampilan Selebriti dan Personaliti Terkenal

Permodalan Nasional Berhad (PNB) menjemput orang ramai untuk menyaksikan pelbagai program yang disiar secara langsung seperti rancangan memasak, sesi bual bicara dan program hibur didik yang menarik sepanjang tujuh hari acara digital MSD

Kuala Lumpur, 10 November 2020 — Minggu Saham Digital (MSD), adaptasi digital Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) dengan bangga mempersembahkan barisan penceramah, personaliti terkenal dan jadual program yang akan disiarkan setiap hari antara 12.30 tengahari dan 10.30 malam dari 18 hingga 24 November 2020 melalui laman Facebook dan saluran YouTube MSD. MSD dianjurkan bersama dengan syarikat pelaburan Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang juga rakan penaja.

Menampilkan persembahan, program hibur didik dan bual bicara yang menarik, Minggu Saham Digital bertujuan untuk mempamerkan syarikat-syarikat pelaburan PNB di samping mendidik rakyat Malaysia dari semua peringkat usia mengenai kepentingan pelaburan dan perancangan kewangan. Seluruh rakyat Malaysia dijemput untuk mengambil bahagian dalam MSD menerusi platform digital yang tersedia dan mudah dilayari dengan slogan #Laburbersama.

Majlis perasmian MSD akan diadakan pada 19 November 2020 jam 3.00 petang dan akan disempurnakan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia dan Pengerusi Yayasan Pelaburan Bumiputra (YPB), Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Haji Mohd. Yassin.  Turut hadir ialah Menteri Kewangan dan Timbalan Pengerusi YPB, YB Senator Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz; Pengerusi Kumpulan PNB, Tan Sri Dr. Zeti Aziz dan Presiden & Ketua Eksekutif Kumpulan PNB, Encik Ahmad Zulqarnain Onn.  Penonton boleh menyaksikan acara pelancaran maya secara langsung melalui laman Facebook dan saluran YouTube MSD.

SUSUNAN PROGRAM, PENAMPILAN SELEBRITI DAN PERSONALITI TERKENAL

MINGGU SAHAM DIGITAL

Pass the Mic!

Siaran harian ini menampilkan Feeya Iskandar, Sissy Imann, Jiggy dan Alif Farhan sebagai hos. MSD menjemput K Clique, Akim Ahmad, Hael Husaini, Dayang Nurfaizah dan Aman Ra untuk mengadakan persembahan langsung di Pass the Mic!, sebuah konsert maya terbesar di Malaysia.

Cikgu CEO

Minggu Saham Digital
Cikgu CEO

Dipersembahkan oleh PNB, Maybank Berhad, dan UMW Holdings Berhad, MSD akan menjadi hos sebuah siri webinar topikal yang interaktif dan mudah diikuti yang memaparkan soalan daripada golongan belia Malaysia dalam interaksi maya bersama para CEO  dengan harapan untuk mendidik para belia mengenai kepentingan literasi kewangan.

ASB-Iclif MBA Masterclass Series

Minggu Saham Digital
ASB MBA Masterclass

Penonton juga dapat mengembangkan pengetahuan dalam bidang kewangan, keusahawanan dan pelaburan dalam siri ‘Asia School of Business-Iclif MBA Masterclass’ dengan penceramah bertaraf dunia seperti Profesor Melati Nungsari di mana beliauakan memperkenalkan konsep dan praktik strategi platform dan bagaimana strategi ini berbeza pada asasnya dari strategi model perniagaan lain, Dr. Hans Genberg akan memberikan pandangan berharga tentang persiapan menghadapi kemajuan teknologi baharu dalam sistem monetari antarabangsa, Encik Renato Lima-de-Oliveria di mana beliau berkongsi kepakaran mengenai isu-isu utama dalam industri tenaga, Profesor Loredana Padurean akan memberi tips-tips dan langkah-langkah yang diperlukan untuk memimpin syarikat ke tahap pertumbuhan baharu dan Dr. Thun Thamrongnawasawat di mana beliau berkongsi tentang model pengurusan dan perniagaan terbaik untuk menyemarakkan kepimpinan agar menjadi lebih berkesan.

Sembang-Sembang ASNB

Minggu Saham Digital
Sembang-sembang ASNB

Siri forum bual bicara ini akan membincangkan topik-topik utama di ASNB untuk memperkasakan diri penonton dalam bidang kewangan di mana pakar-pakar industri jemputan akan berkongsi rahsia dan kepakaran mereka.

Makan Dulu

Minggu Saham Digital
Makan Dulu

Perbincangan secara santai berlatarbelakangkan suasana di kedai kopi untuk menggalakkan topik perbincangan mengenai kewangan, pelaburan, keusahawanan dan ekonomi dengan ahli panel yang juga merupakan pemimpin industri.  Rancangan bual bicara ini dibawa kepada penonton oleh UMW Holdings Berhad, Maybank Berhad dan MIDF Berhad.

My Cerita

Minggu Saham Digital
My Cerita_Dahlia Shazwan

Dalam My Cerita, penonton akan mengikuti pengacara yang diminati ramai, Dahlia Shazwan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai PNB, Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) dan UMW Holdings Berhad dan mendapatkan penerangan mengenai fungsi, budaya, visi dan misi syarikat-syarikat tersebut.

Masak Macam Mak

Acara tahun ini juga akan memberi penghormatan kepada masakan unik Malaysia. Selebriti Fizo Omar, Elfira Loy, Sherson Lian dan Dato ‘Fazley Yaakob bersama ibu mereka akan muncul dalam rancangan memasak yang dinanti-nantikan yang dibawa ke MSD oleh Sime Darby Plantation Berhad.

Jumpa di 118

Minggu Saham Digital
Jumpa di 118_Awal Ashari

Awal Ashaari adalah pengacara Jumpa di 118 yang dibawakan oleh PNB Merdeka Ventures Sdn. Berhad menampilkan Ketua Pegawai Pelaburan, Harta Tanah PNB, Encik Rick Ramli dan Ketua Pegawai Eksekutif PNB Merdeka Ventures Sdn. Berhad, YM Tengku Dato ‘Ab Aziz Tengku Mahmud. Mereka akan berbicara tentang perkembangan pembinaan ikonik ini dan memberikan gambaran lebih mendalam tentang Merdeka 118, menara yang menghiasi kaki langit Kuala Lumpur sebaik mencapai Tingkat 118 iaitu puncaknya. Setelah siap pada akhir 2021, menara ini akan menjadi menara yang tertinggi di Malaysia dan kedua di dunia.

Selesa

Minggu Saham Digital
Selesa_Awal Ashari

Hos Awal Ashaari turut akan menunjukkan kepada penonton rumah rekaan eksklusif Setia Alamsari yang disediakan SP Setia dan Serini Melawati oleh Sime Darby Property Berhad bagi menyelusuri maksud sebenar kediaman yang selesa.

Kereta Kita

Penonton berpeluang menyelami perbualan menarik antara pengacara Hazeman Huzir dan Fahrin Ahmad bersama tetamu mengenai kereta kegemaran mereka dalam program yang dinamakan Kereta Kita yang dibawakan oleh Sime Darby Berhad, UMW Holdings Berhad dan Perodua.

Betul Ke, Doc?

Betul ke Doc

Betul Ke, Doc? dibawakan khas kepada penonton oleh Duopharma Biotech Berhad yang akan merungkai mitos kesihatan yang luar biasa bersama pakar-pakar perunding perubatan iaitu Datuk Dr. Zanariah dan Dr. Rajani Sarvananthan.

Lepak Je!

Sepanjang tujuh hari MSD, penonton juga akan berpeluang untuk lepak bersama selebriti, personaliti dan influencer seperti Fikry Ibrahim, Nana Al Haleq, Rozita Che Wan dan Dr Say Shazril yang akan mengemukakan cabaran yang menyeronokkan atau menjawab soalan anda yang membakar menerusi rancangan yang dinamakan Lepak Je!

GG Bro!

Bagi peminat eSport, MSD akan memberi peluang kepada penonton untuk menjadi sebahagian daripada Azim Ikromi (draxx), Nureddy Nursal (Daddy Hood) atau Zahiril Adzim liga fantasi FIFA 21 dan bertarung secara langsung dengan pasukan lain dalam GG Bro!

Forum Kewangan Syariah

Minggu Saham Digital
Forum Kewangan Syariah_Imam Muda Asryraf

Mereka yang berminat dengan topik Kewangan Islam semasa, harus menonton Forum Kewangan Syariah yang dibawakan oleh MNRB Holdings Berhad.  Rancangan yang menampilkan pemudahcara Imam Muda Asyraf dan Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Takaful Ikhlas Berhad, Encik Nor Azman Zainal.

PERADUAN-PERADUAN MINGGU SAHAM DIGITAL

Live Trivia & Live Trivia Bonanza

Minggu Saham Digital
Live Trivia

Penonton berpeluang memenangi e-voucher eksklusif dari Lazada bernilai RM46,750 melalui peraduan Live Trivia selama 15 minit pada hari biasa dan Live Trivia Bonanza pada hujung minggu yang berlangsung di Facebook.

Eh Mana Kod?

Pencarian harta karun secara maya Eh Mana Kod? telah bermula dan akan berlangsung sehingga jam 11.59 malam pada 30 November 2020. Sepanjang tempoh peraduan, para peserta perlu mengumpulkan sebilangan besar kod tersembunyi yang terdapat dalam semua video yang disiarkan di saluran media sosial MSD dan juga di laman web MSD.

Semua peserta berpeluang memenangi hadiah-hadiah menarik seperti:

  • 1 x Ford Ranger 2.0L XLT Plus 4WD 10AT YM2020 bernilai RM130,000;
  • 1 x Toyota Vios 1.5G (AT) bernilai RM90,000;
  • 1 x Yamaha R25 bernilai RM21,500;
  • 8 x Honda Dash 125 S bernilai RM6,000; dan
  • 10 x Raiz Wang Tunai bernilai RM250.

Para peserta harus mendaftar sekarang di laman web MSD untuk menjadi antara 2,500 peserta bertuah yang bertanding bagi memenangi e-baucar Lazada bernilai RM50 setiap satu. Pemenang akan diumumkan dalam tempoh acara MSD 2020 berlangsung, antara 18 hingga 23 November 2020 melalui laman Facebook MSD.

Pass the Mic!

Mereka yang mengikuti konsert maya terbesar Pass The Mic! antara pukul 8.30 malam dan 10.30 malam pada 21 November 2020 berpeluang memenangi Perodua Aruz bernilai RM75,000 dan 10 e-baucar Lazada bernilai RM500 setiap satu.

MSD adalah acara digital yang dipenuhi dengan pelbagai hadiah menarik yang tidak patut dilepaskan. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai semua peraduan dan jadual program yang lengkap, sila kunjungi laman web MSD di www.minggusahamdigital.com.my atau @minggusahamdigital di Instagram dan Facebook.

Minggu Saham Digital
Khidmat Nasihat 1-1