Kumpulan Saudia dan Airbus Menandatangani Perjanjian Pesawat Terbesar dalam Penerbangan Saudi

Sebagai Sebahagian daripada Pelaburan Bersejarah Ke Arah Pertumbuhan dan Kemajuan

Kumpulan Saudia dan Airbus Menandatangani Perjanjian Pesawat Terbesar dalam Penerbangan Saudi

Riyadh, 24 Mei 2024 – Kumpulan Saudi mengumumkan perjanjian pesawat terbesar dalam sejarah penerbangan Saudi dengan Airbus semasa hari pertama Forum Penerbangan Masa Depan 2024 yang diadakan di Pusat Persidangan Antarabangsa Raja Abdulaziz di Riyadh di bawah naungan Penjaga Dua Masjid Suci, Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud. Perjanjian penting ini merangkumi 105 pesawat yang disahkan dan menandakan detik penting bukan sahaja untuk industri penerbangan Saudi tetapi juga untuk wilayah MENA yang lebih luas. Majlis yang dihadiri Tuan Yang Terutama Menteri Pengangkutan dan Perkhidmatan Logistik merangkap Pengerusi Syarikat Penerbangan Arab Saudi, Engr. Saleh Al-Jasser, dihadiri oleh orang kenamaan, duta negara dan tokoh penting dari sektor penerbangan global, serta ramai wakil media dan pakar industri yang pakar dalam perjalanan, penerbangan dan pengangkutan.

Perjanjian itu, ditandatangani oleh H.E. Engr. Ibrahim Al Omar, Ketua Pengarah Kumpulan Saudia dan Benoît de Saint-Exupéry, Naib Presiden Eksekutif Jualan Perniagaan Pesawat Komersial, termasuk model A320neo dan A321neo. Pesawat ini akan diagihkan antara Saudia dengan flyadeal, syarikat penerbangan tambang rendah kumpulan itu. Saudia akan memperoleh 54 pesawat A321neo, manakala flyadeal akan menerima 12 pesawat A320neo dan 39 pesawat A321neo.

Pesawat baharu itu secara langsung menyokong objektif Kumpulan Saudia untuk menghubungkan dunia dengan Kerajaan, sejajar dengan beberapa tonggak utama Wawasan Saudi 2030. Ini termasuk objektif pengangkutan dan logistik untuk meningkatkan kapasiti tetamu kepada 330 juta dan mengembangkan destinasi kepada 250 menjelang tahun 2030, serta objektif pelancongan untuk menarik 150 juta kunjungan menjelang 2030. Ini adalah tambahan kepada objektif haji dan umrah dalam usaha menyumbang kepada peningkatan kapasiti jemaah umrah kepada 30 juta menjelang tahun 2030.

Pesawat moden ini mempunyai kabin yang luas dengan reka bentuk dalaman yang anggun. Dilengkapi dengan kemudahan dan teknologi terkini, memastikan pengalaman perjalanan yang benar-benar berbeza yang mengutamakan keselesaan dan privasi tetamu Saudia di samping memberikan perkhidmatan yang luar biasa. Tambahan pula, pesawat keluarga A320 jimat bahan api kerana pesawat ini mengeluarkan 20% kurang pembakaran bahan api dan pelepasan karbon berbanding pesawat generasi sebelumnya.

Bagi memastikan pesawat baharu itu sentiasa dalam keadaan baik, Teknologi Saudia, cabang Penyelenggaraan, Pembaikan dan Baik Pulih (MRO) kumpulan itu, akan menyediakan perkhidmatan penyelenggaraan yang komprehensif. Kepentingan pesawat ini akan dibuktikan lagi dengan penyiapan Kampung MRO di Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdulaziz di Jeddah, sekali gus meningkatkan kapasiti perkhidmatan syarikat dengan ketara.

H.E. Engr. Saleh Al-Jasser, Menteri Pengangkutan dan Perkhidmatan Logistik, berkata: “Sektor penerbangan berterima kasih atas sokongan luar biasa yang diberikan oleh kepimpinan negara. Perjanjian ini adalah salah satu pemboleh untuk mencapai objektif Strategi Pengangkutan dan Logistik Nasional. Perjanjian ini akan menyumbang kepada usaha meningkatkan prestasi operasi Saudia, meningkatkan kapasiti penerbangan dan tempat duduk, serta melancarkan destinasi baharu Selain itu, perjanjian ini bertujuan untuk menghubungkan dunia kepada Kerajaan sejajar dengan transformasi ketara yang disaksikan oleh sektor penerbangan di bawah Wawasan Saudi 2030, di samping mengesahkan komitmen kami untuk menyediakan perkhidmatan terbaik yang meningkatkan pengalaman perjalanan.”

H.E. Engr. Ibrahim Al-Omar, Ketua Pengarah Kumpulan Saudia, berkata: “Saudia mempunyai objektif operasi yang bercita-cita tinggi untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat. Kami meningkatkan penerbangan dan kapasiti tempat duduk merentasi 100+ destinasi sedia ada kami di empat benua, dengan rancangan untuk melakukan pengembangan selanjutnya. Kemajuan Wawasan Saudi 2030 menarik lebih banyak kunjungan, pelancong, usahawan dan jemaah haji setiap tahun. Ini mendorong keputusan kami untuk mengikat perjanjian penting ini, yang akan mewujudkan pekerjaan, meningkatkan kandungan tempatan, serta menyumbang kepada ekonomi negara.”

Benoît de Saint-Exupéry, Naib Presiden Eksekutif Jualan perniagaan Pesawat Komersial berkata: “Penambahan baharu pesawat keluarga A320neo akan memainkan peranan penting dalam menyumbang kepada rancangan Wawasan 2030 Arab Saudi. Ini akan mendayakan strategi Kumpulan Saudia dalam usaha memajukan keupayaan penerbangan Kerajaan di samping membolehkan kedua-dua syarikat penerbangan mendapat manfaat daripada kecekapan luar biasa, ekonomi unggul, tahap keselesaan penumpang tertinggi serta pembakaran dan pelepasan bahan api Keluarga A320neo yang lebih rendah.”

Majlis itu menandakan lembaran baharu untuk Saudia, sekali gus mendedahkan pelaburan terbesar mereka dalam pengalaman tetamu. Ini termasuk “Rakan Perjalanan” dikuasakan AI pertama seumpamanya, untuk menyokong tetamu melalui perancangan perjalanan hingga sokongan selepas jualan. Kabin kelas perniagaan akan diubah menjadi suite mewah yang memfokuskan privasi yang bertukar menjadi katil rata, secara beransur-ansur dilancarkan merentasi armada sedia ada dan baharu. Para tetamu juga boleh terus berhubung dengan sambungan dalam penerbangan berkelajuan tinggi dan menikmati hiburan yang tiada tandingan dengan skrin definisi tertinggi yang akan tersedia tidak lama lagi.

© 2024 BlackButterfly DesignArts