Kumpulan Samaiden Tandatangani Perjanjian Perkongsian dengan Thingnario, Penyedia Penyelesaian Pemantauan di Taiwan

Petaling Jaya, 14 Oktober 2022Samaiden Group Berhad (“Samaiden” atau “Kumpulan”; Bursa: SAMAIDEN, 0223), pakar penyelesaian tenaga bersih yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”) sistem dan kuasa solar photovoltaic (“PV”), mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh Kumpulan, Samaiden Sdn. Bhd., hari ini telah menandatangani perjanjian perkongsian dengan Thingnario Ltd. (“Thingnario”) untuk meneroka peluang dalam menyediakan sokongan sistem pemantauan telemetri kepada Tenaga Boleh Diperbaharui (RE) serta Kecekapan Tenaga (EE) perniagaan Kumpulan Samaiden dalam Malaysia.

Pembekal sistem berasaskan Kecerdasan Buatan (“AI”) Thingnario ialah sebuah syarikat yang diasaskan pada 2016 dan beribu pejabat di Taipei, Taiwan. Ia memiliki sistem pemantauan solar pintar “Photon” yang telah berjaya melayani 3,500 tapak dengan kapasiti agregat 1.5GW di 10 negara pada tahun 2022.

Kumpulan Samaiden Tandatangani Perjanjian Perkongsian dengan Thingnario, Penyedia Penyelesaian Pemantauan di Taiwan

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir. Chow Pui Hee berkata, “Kami menantikan kerjasama dengan Thingnario untuk kecemerlangan yang diberikan kepada kerja-kerja Operasi dan Penyelenggaraan (“O&M”) kami. Sebagai sebahagian daripada pelan pendigitalan Kumpulan, kami amat percaya sokongan daripada Thingnario dapat memudahkan transformasi kami dalam bidang ini dengan lancar. Kami sangat optimistik bahawa kami boleh menyediakan penyelesaian yang berkesan dan cekap kepada pelanggan kami untuk pengoptimuman prestasi dan meningkatkan pulangan pelaburan mereka.”

Ketua Pegawai Operasi Thingnario, William Kao berkata, “Kami tidak sabar untuk bekerjasama dengan Samaiden untuk menyediakan perniagaan dengan teknologi yang boleh membantu mereka menguruskan operasi dan penyelenggaraan loji dengan lebih cekap tanpa perlu bersusah payah. Lebih penting lagi, kami yakin perisian kami akan memainkan peranan penting dalam menangani keperluan Samaiden dalam dunia di mana AI, Internet Perkara dan pembelajaran mesin membantu dalam setiap aspek perniagaan dan kehidupan.”

Bagi menyelaraskan hala tuju Kumpulan itu, Samaiden baru-baru ini melancarkan Penyelesaian Kecekapan Tenaga Samaiden yang dinamakan “SEE” Solutions sempena acara International Greentech & Eco Products Exhibition & Conference Malaysia (IGEM) yang diadakan dari 12-14 Oktober di Pusat Konvensyen KLCC apabila Kumpulan itu memulakan perniagaan Cekap Tenaganya.

Penyelesaian SEE ialah program yang tertumpu terutamanya pada langkah penjimatan tenaga untuk mengurangkan penggunaan elektrik oleh pemilik komersial & industri. Penyelesaian SEE terdiri daripada dua tonggak penyelesaian iaitu Penilaian Tenaga dan Pengoptimuman Tenaga. Tujuannya adalah untuk membantu pemilik perniagaan mengenal pasti penggunaan utama dan kecil di premis mereka. Dengan membuka kunci kesedaran tentang penggunaan tenaga, potensi penjimatan tenaga dalam premis juga akan dibuka melalui pelaksanaan Penyelesaian SEE.

© 2024 BlackButterfly DesignArts