Kohort Pertama investED SC Tamatkan Program Graduan Pasaran Modal

Beberapa pelatih telah memperoleh pekerjaan di bank pelaburan, entiti kewangan

Kohort Pertama investED SC Tamatkan Program Graduan Pasaran Modal

Kuala Lumpur, 27 Mei 2024 – Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengadakan majlis graduasi untuk kohort pertama investED, program graduan pasaran modal bagi membangunkan saluran bakat mampan untuk pasaran modal.

Menteri Pendidikan Tinggi YB Senator Dato’ Seri Diraja Dr. Zambry Abd Kadir berucap pada majlis yang bertempat di SC, di mana beliau turut menyampaikan hadiah kepada pelajar terbaik.

YAB Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Dato’ Seri Anwar Ibrahim telah melancarkan investED di SC pada Jun 2023. Program tiga tahun itu bertujuan untuk meningkatkan kebolehpasaran graduan dan memastikan saluran bakat mampan untuk membantu mengurangkan kekurangan tenaga mahir dalam pasaran modal.

Program itu dijangka meningkatkan pengetahuan pasaran modal untuk seramai 9,000 pelajar universiti dan menyediakan penempatan pekerjaan bagi sehingga 600 graduan dalam industri pasaran modal antara 2023 dan 2025.

Kohort Pertama investED SC Tamatkan Program Graduan Pasaran Modal

Inisiatif sebegini merupakan usaha bersama julung kali antara Kementerian Kewangan, Kementerian Pengajian Tinggi, SC, industri pasaran modal dan universiti.

Pengerusi SC, Dato’ Seri Dr. Awang Adek Hussin menekankan visi program yang lebih luas dalam ucapannya pada majlis itu.

“Matlamat kami untuk investED melangkaui pendidikan dan pengetahuan. Pada terasnya terletak pengiktirafan keperluan untuk merapatkan jurang antara akademik dan industri,” katanya.

“Pasaran modal menawarkan banyak peluang, namun ramai yang masih tidak menyedari potensinya yang luas. Kami berharap program investED akan meningkatkan kesedaran tentang pelbagai laluan kerjaya yang ada, di samping membangunkan kapasiti dan kemahiran kepimpinan dalam kalangan pelatih kami,” katanya.

Kohort pertama Program Kepimpinan investED, yang bermula pada Ogos 2023, telah menarik lebih 2,500 permohonan daripada graduan baharu. Antara 200 calon yang telah disenarai pendek, sejumlah 169 telah menamatkan pengajian hari ini selepas menamatkan penempatan kerja selama enam bulan dengan 53 syarikat rakan kongsi.

Pelatih memperoleh pengetahuan pasaran modal yang berharga melalui modul pembelajaran dalam kelas yang komprehensif dan interaktif selama sebulan di Asia School of Business di Kuala Lumpur.
Berikutan itu, lebih 65% pelatih ditawarkan peluang pekerjaan dengan rakan kongsi investED dalam industri pasaran modal. Pelatih ini datang daripada pelbagai latar belakang akademik, terutamanya dalam bidang perbankan dan kewangan, perniagaan, undang-undang, dan kajian sosial.

Selain pengalaman industri, pelatih juga menerima elaun bulanan sebanyak RM2,400 semasa latihan mereka.

Rakan kongsi dan perekrut terkenal termasuk pengantara pasaran modal terkemuka seperti Malayan Banking Berhad, Kenanga Investment Bank Berhad, CGS International Securities Malaysia Sdn Bhd, Hong Leong Investment Bank Bhd.

Majlis hari ini juga menyaksikan seramai 192 pemegang Program Asasi investED, program pensijilan berstruktur yang diuruskan oleh badan pembelajaran SC, Perbadanan Pembangunan Industri Sekuriti (SIDC), menerima sijil mereka.

Bermula pada Ogos 2023, program ini menyediakan pengetahuan pengenalan dan pensijilan asas mengenai pasaran modal, dan tamat dalam tempoh dua hingga tiga bulan.

Kohort pertama Program Asasi telah menarik sebanyak 2,526 permohonan, mencerminkan minat dan penerimaan yang kukuh.

Sejak penubuhannya, InvestED telah mengadakan penglibatan bersama lebih 30,000 pelajar universiti melalui tujuh (7) pameran kerjaya dan 24 ceramah kerjaya di seluruh negara. Melangkah ke hadapan, investED akan menjangkau lebih banyak universiti pada tahun ini.

Program Kepimpinan investED kini menerima permohonan untuk kohort kedua sehingga 30 Jun 2024. Untuk maklumat lanjut mengenai program Kepimpinan dan Yayasan, layari www.invested.my.

© 2024 BlackButterfly DesignArts