KLCFC Menyokong Inisiatif Malaysia Menjadi Tuan Rumah Kelayakan Piala Dunia Palestin-Australia

Naib Juara Piala AFC Tahun Lalu, KL City FC, Menyanjung Peranan Malaysia sebagai Kawasan Berkecuali untuk Kelayakan Piala Dunia 2026/2027 Akan Datang

Kuala Lumpur, 20 Oktober 2023 Kuala Lumpur City FC (“KL City FC”), sebuah kelab bola sepak terkenal baru-baru ini diraikan sebagai pasukan kedua terbaik Asia dalam Piala AFC, kini di bawah payung kewangan Rinani Group Berhad (“Rinani” atau “Syarikat”), dengan penuh semangat menyokong keputusan Malaysia untuk menjadi tuan rumah perlawanan Kumpulan I yang akan datang antara Palestin dan Australia untuk Kelayakan Piala Dunia 2026 / Piala Asia 2027.

Perlawanan yang dijadualkan pada 21 November ini akan dihoskan di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur di Cheras. Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli Abd Halim, mengesahkan kesediaan Malaysia, “Kami telah memanjangkan jemputan untuk menganjurkan perlawanan penting ini di Stadium Kuala Lumpur di Bandar Tun Razak bulan depan,” katanya.

Keputusan penganjuran ini dibuat selepas Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) menolak permintaan awal Palestin untuk mengadakan perlawanan di Algeria.

Malaysia, yang sejajar rapat dengan aktiviti AFC dan penyokong pertumbuhan bola sepak di Asia, menawarkan dirinya sebagai pilihan terbaik seterusnya.

Azri Azerai, pengarah Rinani dan jurucakap KLCFC, berkongsi, “Walaupun KLCFC tidak akan menjadi tuan rumah secara langsung perlawanan itu, kami amat berbangga kerana Malaysia, tanah air kami, semakin meningkat untuk menjadi tuan rumah acara antarabangsa ini. Prestasi kukuh kami dalam AFC yang lalu Piala dan gabungan berterusan kami dengan AFC adalah bukti landskap bola sepak yang menjanjikan di Malaysia.”

Azri seterusnya menambah, “Dengan terlibat secara aktif dalam AFC, kami memahami kerumitan dan kepentingan venue dalam perlawanan antarabangsa. Kami berharap dapat menyaksikan acara yang berjaya yang bukan sahaja melibatkan peminat bola sepak tetapi juga membantu mengukuhkan hubungan diplomatik dan budaya antara negara.”

Malaysia sebelum ini berkhidmat sebagai gelanggang berkecuali untuk play-off pusingan Kelayakan Piala Dunia 2018 antara Syria dan Australia di Stadium Hang Jebat, Melaka, pada Oktober 2017.

Untuk maklumat lanjut mengenai acara sukan bersejarah ini, sila layari laman web rasmi KLCFC dan Kementerian Belia dan Sukan.

© 2023 BlackButterfly DesignArts