Kemampanan Dan Kurang Pembaziran: Pepsi Cup Game Baru Menggalakkan Perubahan Tingkah Laku Tahun Baru Cina Ini

Pepsi menggalakkan keluarga dan rakan-rakan untuk menjadi lebih mampan Tahun Baru Cina ini dengan Pepsi Cup Game yang mendebarkan dan tin reka bentuk Tahun Baru Cina edisi terhad

Kuala Lumpur, 16 Januari 2023 – Tahun Baru Cina merupakan salah satu cuti yang paling penting di Malaysia di mana keluarga dan rakan-rakan berkumpul untuk mencipta dan meraikan detik-detik hebat bersama-sama. Walau bagaimanapun, terdapat kecenderungan sisa makanan dan minuman berlaku semasa majlis perayaan ini, terutamanya apabila ia berkaitan dengan minuman dalam tin. Pepsi – jenama berperisa cola yang terkenal di dunia di bawah Etika Sdn Bhd (“Etika”), salah satu pengeluar minuman halal terkemuka di Malaysia ingin membawa perubahan dengan mesej kuat kemampanan dan penggunaan tidak membazir, kini mencabar norma baharu  menerusi Pepsi Cup Game yang menarik dan inovatif.

Tahun Baru Cina adalah amalan biasa di mana tetamu dihidangkan minuman dalam tin tetapi kebanyakan masa, tin ini dibiarkan separuh dan menyebabkan pembaziran berlebihan. Menyedari kekangan kewangan mengenai inflasi pada masa ini, dan sejajar dengan agendanya untuk menjadi perniagaan yang lebih hijau dan lebih mampan, Etika mencipta mesej yang kuat dan tawaran menghiburkan di sekitar botol 1.5L Pepsi.  Setiap pembeli akan menerima 18 cawan kertas percuma yang diperbuat daripada 100% kertas yang diperakui FSC dengan setiap pembelian tiga botol Pepsi 1.5L.

Amy Gan, Naib Presiden Pemasaran Etika Sdn Bhd berkata satu lagi yang menyebabkan minuman dalam tin sering dihidang pada waktu yang sibuk ini ialah mereka lebih sesuai dan kurang memakan masa. “Pembersihan selepas mana-mana musim perayaan tidak diragui lagi memenatkan – justeru untuk mengurangkan pembersihan serta mengurangkan pembaziran daripada semua tin, kami berharap cawan kertas ini berguna.”

Dalam cawan kertas ini, pengguna akan menemui kod QR pada setiap cawan yang akan membawa mereka ke Pepsi Cup Game yang merangkumi permainan kebenaran atau berani dengan Boldest Of All Time (B.O.A.T); mendedahkan rahsia tersembunyi anda dengan Game Of Truth (G.O.T); dan permainan keseronokan Rabbits and the Big Bad Wolf. Cawan-cawan ini menggesa pengguna untuk hanya mencurahkan seberapa banyak Pepsi mereka boleh minum dengan selesa, sekali gus mengurangkan pembaziran dan mengurangkan sisa logam (aluminium), di samping membantu keluarga yang menjadi tuan rumah kepada tetamu untuk menghulurkan wang mereka.

“Perayaan adalah masa untuk berkumpul dengan rakan dan keluarga, bersatu semula dan mencipta kenangan. Ia juga penting untuk mengubah tingkah laku dan menghantar mesej yang kuat tentang kelestarian. Kami berharap dapat memupuk amalan lestari di kalangan pengguna dengan mengambil pendekatan yang berbeza dengan permainan yang menyeronokkan dan menghiburkan untuk dinikmati oleh pelanggan kami.”

Tambahan pula, Pepsi Cup Game juga menggalakkan orang ramai untuk lebih menghargai detik bersama, dan tidak asyik di telefon mereka, kerana mereka boleh mencabar satu sama lain untuk permainan yang menyeronokkan ini.

“Untuk mencairkan suasana supaya semua orang berhubung semula dan tidak antisocial, Pepsi telah menggabungkan beberapa permainan menarik di mana semua orang dari kanak-kanak hingga orang dewasa boleh mengambil bahagian dan berseronok. Oleh itu, pengguna akan menerima cawan kertas percuma dengan setiap pembelian tiga botol 1.5L Pepsi untuk mengisi kesemua 18 cawan. Hanya dengan cawan kertas ini, Tahun Baru Cina kini lebih menyeronokkan dengan pelbagai permainan interaktif yang dicipta oleh Pepsi untuk meningkatkan sambutan,” kata Amy.

Selain menyediakan sambutan yang menyeronokkan kepada pengguna, memandangkan inflasi semakin meningkat, Etika juga memperkenalkan pek minuman 12 tin dan bukannya pek 24 tin biasa untuk memastikan semua orang dapat menikmati minuman mereka tanpa perlu mengeluarkan kos tambahan. Pengguna juga boleh memilih antara Pepsi Black atau 7UP Regular sebagai tambahan kepada Pepsi Regular.

Bagi memantapkan lagi dan melayan pengguna setianya bagi merancakkan sambutan perayaan, Pepsi memperkenalkan produk edisi terhad di seluruh negara menerusi beberapa pilihan minuman yang sangat dinanti-nantikan termasuk  Pepsi Regular, 7UP Regular dan Pepsi Black yang boleh didapati di kedai-kedai. Tin minuman edisi terhad ini masing-masing akan memaparkan reka bentuk Tahun  Baru Cina yang tersendiri dengan haiwan yang digemari orang ramai, yang juga melambangkan pelbagai makna makmur selaras dengan Tahun Baru Cina. Tin Pepsi Regular akan menampilkan ‘nian’ yang melambangkan sambutan untuk tahun ini; Tin Pepsi Black akan menampilkan arnab pada pek yang merupakan zodiak tahun ini, manakala tin 7UP Regular akan menampilkan ikan koi bertuah yang melambangkan rezeki yang melimpah ruah tiap tahun. 

Jadi, apa yang anda tunggu lagi? Rebut ke pasar raya terdekat anda secepat mungkin dan nikmati musim perayaan secara berterusan bersama orang tersayang dengan minuman ini! 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai inisiatif Pepsi ‘Bring Prosperity and Happiness to Your Home’ dan Pepsi Cup Game, sila layari http://www.etikaholdings.com/brands.

© 2024 BlackButterfly DesignArts