HADA LABO ‘WE CARE FOR NATURE’ MENANAM 750 POKOK UNTUK PEMULIHARAAN TAPIR

Hada Labo, jenama yang terkenal dengan komitmennya terhadap pemuliharaan alam sekitar, telah mengambil langkah penting dalam meningkatkan dedikasinya kepada alam semula jadi. Berdasarkan kejayaan dari inisiatif ‘We Care For Nature’ yang berterusan, yang dimulakan pada tahun 2020, jenama itu dengan bangganya menyumbang kepada penanaman 3,150 pokok sejak 4 tahun lalu.

Dalam kerjasama yang luar biasa tahun ini, Hada Labo telah bergabung kuasa dengan Watsons Malaysia dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) untuk menanam 750 pokok, termasuk Alangium Javanicum, Metualang, Antidesma ghaesembilla, Guncak, Xerospermum noronhianum, Rambutan Pacat dan beberapa spesis lain yang dikenali sebagai tumbuhan pilihan untuk diet tapir. Pokok-pokok ini berperanan penting dalam mengekalkan tapir Malaya yang terancam musnah dan menjadi sumber makanan kritikal sepanjang tiga hingga lima tahun akan datang.

HADA LABO 'WE CARE FOR NATURE' MENANAM 750 POKOK
UNTUK PEMULIHARAAN TAPIR

Usaha murni ini secara langsung menyokong Pusat Konservasi Hidupan Liar Sungai Dusun (PKHL Sungai Dusun). Pokok-pokok yang ditanam akan membantu usaha pemuliharaan PERHILITAN Tapir dan menyihatkan tapir yang berada di PKHL Sungai Dusun.

Sepanjang bulan Oktober 2023, komitmen Hada Labo untuk tujuan itu semakin diperkukuhkan lagi. Untuk setiap jualan Micellar Water yang baru dilancarkan, RM1 telah disumbangkan kepada tabung kempen ‘We Care For Nature’.  Sokongan tidak berputus asa daripada pelanggan Hada Labo yang setia menghasilkan sejumlah RM50,000 yang mengagumkan, semuanya didedikasikan untuk projek yang patut dipuji ini.

Lim Mei Yuen, Pengurus Besar Rohto-Mentholatum (M) Sdn Bhd, menekankan kepercayaan teguh mereka dalam kuasa memberi balik. Ia melampaui pengeluaran produk penjagaan kulit berkualiti tinggi; ia mengenai tanggungjawab mereka untuk memelihara alam sekitar dan makhluk-makhluk yang menghuninya.

Menegaskan kepentingan inisiatif ini, Encik I.S. Shanmugaraj, Pengarah Eksekutif MNS, menekankan bahawa penghutanan semula bukan sahaja penting untuk menghijaukan alam sekitar tetapi juga penting untuk mengekalkan ekosistem dan memastikan sumber makanan berterusan untuk alam haiwan itu.

Beliau menambah, “Tapir adalah spesies unik dan terancam, dan ini menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan mereka mempunyai tempat perlindungan dengan sumber makanan yang konsisten. Kami sangat gembira mempunyai Hada Labo sebagai rakan kongsi pertama kami dalam projek pemuliharaan tapir ini dan kami menantikan lebih banyak peluang kerjasama dengan Hada Labo. Kami juga ingin mengucapakan terima kasih kepada FELDA dan PERHILITAN yang merupakan pihak berkepentingan dalam menjadikan projek bank makanan tapir ini menjadi realiti.”

HADA LABO 'WE CARE FOR NATURE' MENANAM 750 POKOK
UNTUK PEMULIHARAAN TAPIR

Usaha pemuliharaan ini bukan sahaja mencerminkan komitmen teguh Hada Labo terhadap alam sekitar, tetapi juga menunjukkan nilai asas dan dedikasi jenama dalam memberikan impak positif kepada dunia kita.

Untuk maklumat lanjut atau menyokong kempen ‘We Care For Nature’ pada masa hadapan, sila layari https://hadalabo.com.my/ atau laman Facebook rasmi Hada Labo Malaysia https://www.facebook.com/MyHadaLabo/.

© 2023 BlackButterfly DesignArts