Guardian Melancarkan Mixed Grains & Oats 30+

Guardian Melancarkan Mixed Grains & Oats 30+

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_title size=”2″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Guardian Melancarkan Mixed Grains & Oats 30+ Untuk Membantu Rakyat Malaysia Mendapatkan Serat Yang Diperlukan Untuk Kesihatan Lebih Baik [/fusion_title][fusion_text]

Kuala Lumpur, Jun 30, 2016 – Rakyat Malaysia kini berada dalam krisis kesihatan yang kronik memandangkan seramai 9.6 juta orang mempunyai tahap kolesterol dalam darah yang tinggi[1], 6.1 juta orang menghidap tekanan darah tinggi (hipertensi) dan 3.5 juta[2] lagi menghidap diabetes. Sementara lebih 100,000 orang[3] lagi menderita akibat penyakit kanser setiap tahun. Jumlah ini hanyalah angka-angka yang dilaporkan.

Adalah dipercayai bahawa lebih separuh daripada penghidap penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti diabetes dan tahap kolesterol yang tinggi tidak menyedari masalah kesihatan mereka[4].

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2015 yang disiarkan baru-baru ini menunjukkan bahawa peningkatan NCD seperti tahap kolesterol yang tinggi, diabetes, obesiti dan penyakit kardio-vaskular berkait rapat dengan tabiat pengambilan makanan dan senaman yang tidak sihat[5].

Lebih mengejutkan lagi apabila kajian selidik Kementerian Kesihatan menunjukkan 94% orang dewasa di Malaysia tidak mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang mencukupi. Sedangkan serat adalah penting untuk kesihatan dan diet yang seimbang.

Pepatah lama yang menyatakan “mencegah adalah baik daripada mengubati” memang tepat sekali. Pengambilan diet yang kaya dengan serat mungkin menjadi kunci untuk menghalang dan mengurus beberapa masalah kesihatan.

Sebagai rantaian runcit farmasi, produk kesihatan dan kecantikan yang terbesar di Malaysia, Guardian berusaha memberi perhatian kepada aspek nutrisi dan kesejahteraan para pengguna.

Sebagai maklum balas kepada profail kesihatan rakyat Malaysia yang kian membimbangkan, Guardian telah memperkenalkan Guardian Mixed Grains & Oats 30+ yang berfaedah, mudah dan ditawarkan pada harga berpatutan. Ia bagi membantu rakyat Malaysia mendapatkan serat yang mereka perlukan untuk kesihatan yang lebih baik.

Guardian Mixed Grains & Oats 30+ merupakan kombinasi serbuk bran oat, diimport dari Sweden yang padat dengan nutrisi dan kaya dengan serat, selain mengandungi lebih 30% oat beta-glucan.

Beta-glucan ialah sejenis serat boleh larut yang boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol[6] dan menstabilkan kandungan gula dalam darah.[7]

Produk ini bebas dari lemak trans, tidak mengandungi pewarna dan sesuai untuk vegetarian. Ia akan larut dalam air suam lalu memberikan anda minuman kaya serat bersama rasa bijian yang sedap. Ia juga dapat membantu anda berasa kenyang dengan lebih lama.

Setiap hidangan Guardian Mixed Grains & Oats 30+ mengandungi lebih 30% oat beta-glucan.

Kolesterol yang tinggi dalam darah merupakan salah satu faktor risiko penyakit jantung, walaupun ia tidak menunjukkan sebarang tanda. Ramai yang mempunyai kadar kolesterol tinggi tidak sedar mengenai tahap kolesterol mereka walaupun tahap mencecah tahap bahaya[8].

Jumlah oat beta-glucan (serat boleh larut) yang dicadangkan untuk menurunkan kolesterol dengan berkesan ialah 3gm setiap hari[9].

Pengurus Kanan Perniagaan Serantau, Bahagian Kesihatan & Kecantikan , The Dairy Farm Company Limited, Elyse Lee berkata, “Kadar Kolesterol yang tinggi dalam darah yang dialami oleh hampir separuh golongan dewasa di Malaysia sangat membimbangkan. Kami di Guardian Malaysia ingin membantu menghasilkan perubahan positif. Inisiatif itu membawa kami kepada beta-glucan yang terbukti mampu mengurangkan kadar kolesterol. Situasi ini juga membuatkan kami sedar tentang kepentingan pengambilan lebih banyak serat dalam diet harian untuk kesihatan yang lebih baik. Guardian Mixed Grains & Oats 30+ yang mudah digunakan dan murah sememangnya boleh menjadi sebahagian daripada rutin harian seseorang.”

“Dengan Guardian Mixed Grains & Oats 30+, pengguna boleh mendapat manfaat beta-glucan daripada oat, benih chia, barli dan beras perang untuk kesihatan mereka secara keseluruhannya. Pengguna juga akan menyukainya kerana produk serbuk bijian campuran yang berkualiti tinggi dan boleh dipercayai ini ditawarkan pada harga berpatutan untuk memenuhi keperluan diet harian mereka,” kata Cik Lee.

Ia boleh digunakan di dalam minuman, smoothies atau perasa tambahan pada salad dan yogurt. Selain daripada itu, ia juga boleh menjadi salutan untuk daging dan sayur-sayuran goreng atau panggang.  Anda juga boleh menggunakannya untuk memekatkan sup dan bubur, tanpa perlu kehilangan nilai nutrisinya serta dapat memastikan pengambilan serat harian yang mencukupi.

Kini anda boleh mengambil jumlah beta-glucan yang diperlukan dengan Guardian Mixed Grains & Oats 30+ dengan cara yang mudah untuk menangani masalah kesihatan  – tahap kolesterol yang tinggi.

Pengasas dan Perunding Pakar Diet, The Food Expert Clinic, Indra Balaratnam juga membentang tentang kelebihan barli, oat, benih chia dan beras perang. Beliau juga berkongsi empat resepi mudah yang boleh bertindak sebagai pilihan lebih sihat buat mereka yang terpaksa mengambil diet terhad akibat masalah kalori.

“Serat memang penting, tetapi kita selalu terlepas pandang ia sebagai sebahagian daripada diet yang sihat. Gaya hidup sekarang yang sangat tertumpu kepada makanan yang sudah diproses dan kekurangan senaman menjadi antara punca utama masalah kesihatan di Malaysia. Sebagai pakar nutrisi, kami mencadangkan diet yang seimbang dan rendah lemak. Dalam konteks Malaysia yang mana sehingga 94% orang dewasa tidak mendapatkan serat harian sebagaimana sepatutnya, mengambil makanan kaya serat mungkin boleh menjadi satu permulaan yang baik,” kata Indra.

“Kajian menunjukkan bahawa serat memainkan peranan positif dalam menstabilkan tahap gula dalam darah. Sekali gus boleh membantu mereka yang menghidap pra-diabetes atau diabetes[10]. Ia bagus untuk pengurusan berat badan kerana anda akan berasa kenyang[11]. Terdapat bukti saintifik terhadap apa yang diberitahu oleh ibu-ibu kita bahawa pengambilan banyak serat akan membantu memudahkan pergerakan usus besar[12]. Sembelit memang mempunyai kaitan dengan kanser usus besar, jadi keperluan terhadap serat memang jelas,” tambahnya lagi.

Indra menjelaskan beberapa hidangan kegemaran rakyat Malaysia seperti roti canai, nasi lemak dan char koay teow mengandungi kalori yang tinggi serta rendah serat. Jadi, beliau mencadangkan orang ramai supaya mencari jalan yang kreatif untuk pengambilan kalori lebih sihat.

“Kebanyakan makanan kegemaran kita mempunyai kalori yang tinggi. Anda masih boleh menikmatinya seminggu sekali. Tetapi hidangan yang rendah kalori dan padat dengan serat mempunyai impak lebih positif kepada kesihatan secara keseluruhannya. Memandangkan serbuk bran sangat menyihatkan, kita tidak patut menambah gula ke dalamnya. Pendekatan yang lebih sihat adalah dengan menambah buah-buahan segar, yogurt, susu rendah lemak, koko atau jus buah-buahan yang kurang gula. Cari resepi yang sesuai dan lebih menyelerakan, menjimatkan masa dan bajet anda,” nasihatnya.

Persatuan Strok Kebangsaan Malaysia (NASAM) mempunyai dua objektif. Pertama, menawarkan perkhidmatan rawatan. Jadi, penghidap strok boleh kembali menikmati kehidupan yang normal. Kedua, meningkatkan kesedaran bahawa strok adalah penyakit yang boleh dielakkan. NASAM mempunyai lebih daripada 5,000 ahli dan 600 daripadanya menghadiri rawatan terapi setiap hari di sembilan buah pusat NASAM.

Kolesterol tinggi merupakan salah satu punca strok, selain diabetes, degupan jantung yang tidak betul dan pilihan gaya hidup[13].

Guardian akan menyumbang Guardian Mixed Grains & Oats 30+ bernilai sebanyak RM10,000 kepada 600 orang ahli aktif NASAM sebagai satu bentuk sokongan bagi membantu mengawal tahap kolesterol mereka.

Menurut jurucakap NASAM, Sylvia Chong, masalah tahap kolesterol tinggi yang berlaku dalam 1 daripada 2 orang dewasa di Malaysia cukup membimbangkan.

“Biarpun peningkatan kadar kolesterol dalam kalangan rakyat Malaysia boleh disebabkan oleh banyak faktor, kebanyakan daripada kita boleh mengawal diet untuk menurunkan kolesterol. Pilihan yang semula jadi adalah dengan merendahkan tahap kolesterol LDL. Memandangkan beta-glucan sudah lama dikaji dan terbukti membantu menurunkan kolesterol dalam darah, kami sangat menghargai bantuan Guardian untuk  membolehkan ahli-ahli kami menjalani gaya hidup lebih sihat dan membantu mereka untuk sembuh. Di samping membantu kami meningkatkan kesedaran mengenai strok,” kata Chong.

“Bagi Guardian, kami harap pengenalan Mixed Grains & Oats 30+ akan memberi impak positif terhadap kesihatan jangka masa panjang lebih ramai rakyat Malaysia,” tambah Lee.

Harga dan Kebolehdapatan

Guardian Mixed Grains & Oats 30+ boleh didapati di semua cawangan Guardian dan e-store di https://online.guardian.com.my. Harga runcit Guardian Mixed Grains & Oats 30+ (500g) yang dicadangkan ialah RM49.90.

Sempena pelancarannya, Guardian Mixed Grains & Oats 30+ (500g) akan dijual pada harga promosi iaitu RM42.21 setin mulai 23 Jun hingga 27 Julai 2016. Kumpulkan enam penutup plastik dengan pelekat ‘Guardian Nutrient Function’ untuk menebus satu tin Guardian Mixed Grains & Oats 30+ (500g) secara percuma, tertakluk kepada terma dan syarat. Tawaran ini sah sehingga 28 September 2016.

 [/fusion_text][fusion_images picture_size=”auto” hover_type=”zoomin” autoplay=”yes” columns=”5″ column_spacing=”13″ scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” border=”yes” lightbox=”yes” class=”” id=””][fusion_image link=”” linktarget=”_self” image=”http://ramarama.my/wp-content/uploads/2016/06/GDN_006-785×1024.jpg” alt=”Guardian Mixed Grains & Oats 30+”/][/fusion_images][fusion_text]

Maklumat mengenai Kandungan Mixed Grains & Oats 30+

Kelebihan-kelebihan Barli[14]

Barli kaya dengan serat boleh larut, dikenali sebagai beta glucan yang boleh ditemui pada lapisan luarnya. Beta glucan membantu menurunkan tahap kolesterol dengan mengikat asid-asid hempedu dan mengeluarkannya daripada badan menerusi najis. Asid-asid hempedu dihasilkan oleh hati daripada kolesterol. Apabila ia dikumuh bersama serat barli, hati perlu menggantikan semula asid-asid hempedu tadi dan akan menggunakan lebih banyak kolesterol. Ini akan dapat mengurangkan jumlah kolesterol dalam darah[15].

Kandungan serat barli, potassium, folate, vitamin B6 dan sifatnya yang rendah kolesterol – semua ini menyokong jantung yang sihat. Barli ialah sumber serat terbaik yang membantu mengurangkan jumlah kolesterol dalam darah.

Vitamin B6 dan folate yang ada di dalam barli menghalang pembentukan kompaun dikenali sebagai homocysteine. Apabila jumlah homocysteine terkumpul di dalam badan, ia boleh merosakkan saluran darah dan menyebabkan masalah jantung.

Kelebihan-kelebihan Oat[16]

Beta-glucan juga boleh ditemui di dalam oat. Berdasarkan kepada kajian, beta-glucan mampu memberi kesan positif kepada diabetes. Penghidap diabetes Type 2 yang diberi serat oat yang tinggi, hidangan oat atau makanan yang kaya dengan oat bran mengalami penurunan gula dalam darah berbanding mereka yang diberi nasi putih atau roti.

Mulakan hari anda dengan makanan yang boleh menstabilkan tahap gula dalam darah seperti oat. Ia mampu membantu anda untuk mengawal tahap gula dalam darah sepanjang hari. Oat dan bijian penuh yang lain diperkaya dengan magnesium, satu mineral yang memainkan peranan penting untuk lebih 300 enzim, termasuklah enzim di dalam rembesan insulin.

Kelebihan-kelebihan Benih Chia[17]

Dilihat dari segi beratnya, benih Chia adalah 40% serat. Ini menjadikannya sebagai salah satu sumber serat terbaik di dunia.

Memandangkan ia dalam bentuk serat sepenuhnya, benih chia boleh menyerap sehingga 10-12 kali air, bertukar menjadi seperti gel dan mengembang di dalam perut anda. Ini akan meningkatkan rasa kenyang, memperlahankan penyerapan makanan dan mengurangkan selera anda untuk mengambil lebih banyak kalori.

Serat ini juga menjadi makanan kepada bakteria baik di dalam usus kecil, sekali gus dapat meningkatkan tahap kesihatan anda. Benih chia memiliki kualiti protein yang tinggi.  Jauh lebih tinggi berbanding mana-mana tumbuhan. Protein ialah nutrien penting untuk menurunkan berat badan. Ia mampu mengurangkan selera makan dan menghalang obesiti.

Kelebihan-kelebihan Beras Perang[18]

Proses untuk menghasilkan beras perang adalah dengan mengeluarkan lapisan paling luar tanpa merosakkan nutrisi di dalamnya.

Kandungan magnesium yang tinggi di dalam beras perang bagus untuk jantung anda. Magnesium merupakan satu mineral penting untuk mengawal tekanan darah dan mengimbangi sodium di dalam badan. Beras perang juga kaya dengan phytonutrient plant lignans yang membantu mencegah pelbagai penyakit termasuklah sakit jantung.

Kajian menunjukkan bahawa bijian penuh beras perang ialah karbohidrat yang sebenarnya boleh membantu anda mengurangkan atau mengekalkan berat badan yang sihat.

Mengenai Guardian Malaysia

Bermula sebagai kedai menjual produk farmaseutikal seluas 200 kaki persegi yang memberi khidmat kepada komuniti ekspatriat, ia kemudian bertukar menjadi peneraju rantaian jualan runcit Farmasi, Kesihatan dan Kecantikan di Malaysia, Guardian kini mempunyai 400 buah kedai. Ia menawarkan pelbagai produk  Farmaseutikal, Kesihatan dan Kecantikan kepada lebih 2.5 juta pelanggan di Malaysia sebulan di seluruh negara.

Komitmen Guardian terhadap keperluan para pelanggannya turut diserlahkan melalui pasukan ahli farmasi yang berdedikasi dengan menawarkan khidmat nasihat dan rundingan profesional. Guardian komited terhadap tabdir urus korporat yang berpegang kepada tanggungjawab dan etika pada setiap masa.

Guardian juga menjalankan aktiviti sumbangan korporat dan percaya terhadap usaha menyumbang kembali kepada masyarakat. Guardian meraikan kejayaannya selama empat dekad dengan berjanji untuk menyumbang kepada aktiviti yang bermanfaat. Ia melibatkan diri dalam  usaha-usaha yang membantu menyedia serta  mempromosikan aspek penjagaan, pembangunan dan kesejahteraan komuniti setempat. Di samping menyokong program-program yang membantu mereka yang memerlukan terutama golongan wanita dan kanak-kanak.

[1] One in three adult Malaysians have hypertension, NST Online < http://www.nst.com.my/news/2016/06/150074/one-three-adult-malaysians-have-hypertension>

[2] 3.5 Million Malaysians Diabetic, Alarming Situation – Hilmi, Bernama.Com < http://www.bernama.com/bernama/v8/bu/newsbusiness.php?id=1233087>

[3] About 100,000 Malaysians suffer from cancer each year, The Star Online <http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/03/about-100000-malaysians-suffer-from-cancer-each-year/>

[4] One in three adult Malaysians have hypertension, NST Online <http://www.nst.com.my/news/2016/06/150074/one-three-adult-malaysians-have-hypertension>

[5] Helping Malaysians be healthier, The Star Online < http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/06/12/helping-malaysians-be-healthier-both-carrots-and-sticks-are-needed-to-empower-and-incentivise-malays/>

[6] The Power of Oat Beta Glucan, Heart UK < https://heartuk.org.uk/images/uploads/healthylivingpdfs/HUK_factsheet_F09_OatBetaGlucanF.pdf>

[7] The Power of Oat Beta Glucan, Heart UK < https://heartuk.org.uk/images/uploads/healthylivingpdfs/HUK_factsheet_F09_OatBetaGlucanF.pdf>

[8] High Blood Cholesterol: What You Need to Know, National Heart, Lung, And Blood Institute, < http://www.nhlbi.nih.gov/health/resources/heart/heart-cholesterol-hbc-what-html>

[9] *FSQD, MOH. Guide to Nutrition Labelling & Claims (as at Dec 2010).

[10] Dietary fiber: Essential for a healthy diet, Mayo Clinic < http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983 >

[11] High-Fiber Diets and Weight Loss, WebMD < http://www.webmd.com/diet/fiber-weight-control >

[12] Dietary fiber: Essential for a healthy diet, Mayo Clinic < http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983>

[13] High Blood Pressure, Afib and Your Risk of Stroke, American Heart Association, < http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/MyHeartandStrokeNews/High-Blood-Pressure-Afib-and-Your-Risk-of-Stroke_UCM_443852_Article.jsp#.V2Iv4OZ97OQ>

[14] Barley: Health Benefits, Facts, Research, MNT < http://www.medicalnewstoday.com/articles/295268.php>

[15] Barley, The World’s Healthiest Foods, < http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=127>.

[16] Oats, The World’s Healthiest foods, < http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=54#healthbenefits>.

[17] 11 Proven Health Benefits of Chia Seeds, Authority Nutrition, < https://authoritynutrition.com/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds/>

[18] Brown Rice:Health Benefits & Nutrition Facts, livescience < http://www.livescience.com/50461-brown-rice-health-benefits-nutrition-facts.html>

[/fusion_text][fusion_accordion divider_line=”” class=”” id=””][fusion_toggle title=”VANILLA BANANA BUZZ” open=”no”]Serves: 1, Calories: 339

Ingredients

375 ml (1 ½ cups) chilled low fat milk

¼ cup Greek yogurt (or plain unsweetened yogurt of your choice)

1 small banana

1 scoop Guardian multigrain powder

1 teaspoon vanilla essence

Method:

Place all the ingredients in a blender and blend till smooth

Serve immediately.[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”CRYSTAL GREEN SMOOTHIE” open=”no”]Serves: 1, Calories: 175

Ingredients:

1 cup baby spinach (use the leaves only)

1 cup chilled ripped pineapple

½ cup orange juice (unsweetened 100% no sugar added)

½ cup cold water

1 scoop Guardian Multigrain powder

Method:

Place all the ingredients in a blender and blend till smooth

Serve immediately[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”PINK RUBY SMOOTHIE” open=”no”]Serves 1, Calories: 168

Ingredients:

1 cup chilled watermelon

¼ carrots – thinly sliced

¼ cup lemon juice

¼ cup apple juice (unsweetened 100% no sugar added)

½ cup cold water

1 scoop Guardian multigrain powder

Method:

Place all the ingredients in a blender and blend till smooth

Serve immediately.[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”CHOCOLATE CHILL” open=”no”]Serves 1, Calories: 325

Ingredients:

375 ml (1 ½ cups) cold low fat milk

2 teaspoons cocoa powder

¼ cup raisins – soaked in hot water for 5 minutes till plump

1 scoop Guardian multigrain powder

1teaspoon vanilla essence

Method:

Place all the ingredients in a blender and blend till smooth

Serve immediately[/fusion_toggle][/fusion_accordion][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”2px” border_color=”#ab208e” border_style=”dashed” padding=”20px” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”fade” animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

Mengenai Dairy Farm

Dairy Farm merupakan peneraju peruncitan di pasaran pan-Asia. Pada 31 Disember 2015, Kumpulan, Rakan Niaga dan Usahasama mengendalikan lebih 6,500 cawangan serta menggaji lebih 180,000 orang pekerja. Ia mencatatkan jumlah jualan keseluruhan lebih AS$17 bilion pada tahun 2015.

Kumpulan bertujuan untuk memenuhi perubahan keperluan pengguna Asia dengan menawarkan jenama terkemuka , pengalaman runcit menyenangkan dan bernilai, semua disediakan melalui operasi bertanggungjawab disokong oleh rantaian bekalan boleh dipercayai dan dipercayai.

Kumpulan ini beroperasi di bawah beberapa jenama terkenal melibatkan empat divisyen. Jenama-jenama utama termasuklah:

Makanan

  • Supermarkets – Wellcome di Hong Kong, Taiwan dan Filipina. Yonghui di China, Cold Storage di Singapura dan Malaysia. Giant di Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei. Hero di Indonesia;
  • Hypermarkets – Giant di Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei dan Vietnam, Yonghui di China.
  • Convenience stores – 7-Eleven di Hong Kong, Singapura, Selatan China dan Macau;

Kesihatan dan Kecantikan

  • Mannings di Greater China dan Guardian pasaran Asia lain;

Perhiasan Rumah

  • IKEA di Hong Kong, Taiwan dan Indonesia;

Restoran

  • Maxim’s di Hong Kong, China dan Vietnam.

Dairy Farm International Holdings Limited ditubuhkan di Bermuda dan disenaraikan di London Stock Exchange sebagai senaraian utamanya, dan senaraian kedua di Bermuda dan Singapura. Perniagaan kumpulan diuruskan dari Hong Kong oleh Dairy Farm Management Services Limited menerusi pejabat serantaunya. Dairy Farm ialah ahli Jardine Matheson Group.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Scroll to Top