Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /home/runcloud/webapps/ramaramamy/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal Capai Kejayaan Perubatan Dengan Pemindahan Hati Penderma Hidup Robotik Sepenuhnya Pertama Di Dunia

2023-10-30T18:15:57Z

RIYADH, Arab Saudi, Oct. 31, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- Dalam pencapaian bersejarah, pasukan Pusat Kecemerlangan Pemindahan Organ (OTCoE) di Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC) telah berjaya melakukan pemindahan hati penderma hidup secara robotik sepenuhnya pertama di dunia di Kerajaan Arab Saudi—satu langkah yang mengukuhkan kedudukan KFSH&RC sebagai peneraju global dalam pembedahan pemindahan invasif minimum.

Pendekatan perintis KFSH&RC menggunakan teknologi robotik tercanggih untuk menjalankan pembedahan penderma dan juga penerima dengan ketepatan dan invasif minimum, menghapuskan keperluan untuk pendekatan hibrid. Walaupun pusat lain menawarkan pemindahan hati invasif minimum menggunakan teknik campuran, KFSH&RC ialah satu-satunya pusat yang berjaya menyelesaikan pembedahan pemindahan hati penderma hidup secara robotik sepenuhnya.

Pencapaian ini mewakili lonjakan ketara dalam sejarah pemindahan, bukti komitmen pusat ini terhadap amalan lanjutan yang meningkatkan hasil penjagaan kesihatan, memperbaiki pengalaman pesakit dan melonjakkan kecekapan operasi hospital. Hal ini juga telah membawa kepada pengurangan risiko komplikasi, masa pemulihan dan tempoh penginapan hospital.

Sebagai rakan kongsi kesihatan strategik di Pameran Kesihatan Global yang diadakan di Riyadh dari 29 Oktober hingga 31 Oktober, KFSH&RC mempamerkan inovasi terbarunya di forum tersebut. Para hadirin akan mendapat pandangan tentang kepakaran OTCoE dalam menggunakan teknologi termaju untuk mengembangkan kemungkinan penjagaan kesihatan.

KFSH&RC telah menetapkan rekod dalam kejayaan menjalankan pemindahan buah pinggang timbal balik, pendekatan perubatan yang memudahkan pemindahan buah pinggang antara dua penderma daripada keluarga yang berbeza secara serentak. Pada tahun 2022, program ini mencapai kejayaan yang luar biasa dengan melengkapkan 91 pemindahan timbal balik, mengatasi rakan sejawatannya di peringkat antarabangsa.

OTCoE KFSH&RC ialah perintis dalam Kerajaan, mewakili salah satu kemudahan yang paling canggih dan komprehensif untuk pemindahan pelbagai organ di Timur Tengah. Perkhidmatannya merangkumi pemindahan buah pinggang, hati, paru-paru, pankreas dan usus, secara kolektif dipanggil pemindahan organ pepejal.

KFSH&RC terkenal pada peringkat global kerana sumbangannya yang luar biasa kepada penjagaan kesihatan khusus, komitmen terhadap inovasi, dan dedikasi kepada penyelidikan dan pendidikan perubatan lanjutan. Tambahan pula, KFSH&RC teguh dalam usaha membangunkan teknologi perubatan dan meningkatkan taraf penjagaan kesihatan secara global dengan bekerjasama dengan institusi utama tempatan, serantau dan antarabangsa. Mereka komited untuk menyampaikan perkhidmatan klinikal, penyelidikan dan pendidikan bertaraf dunia.

Maklumat hubungan:
[email protected]

Foto yang disertakan dengan pengumuman ini tersedia di:
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/888a9b0a-3cd2-4186-ab5e-b44eb8f0d9cb
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/250c97ba-0d78-4a24-83a5-73e063b3366b


GlobeNewswire is one of the world’s largest newswire distribution networks, specializing in the delivery of corporate press releases financial disclosures and multimedia content to the media, investment community, individual investors and the general public.

© 2023 BlackButterfly DesignArts