Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /home/runcloud/webapps/ramaramamy/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Hospital Pakar King Faisal dan Pusat Penyelidikan Serlahkan Perjalanan Penyelidikan Bioperubatan Angkasa Lepas di Pameran Kesihatan Global

2023-10-30T15:48:48Z

RIYADH, Arab Saudi, Oct. 30, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- Hospital Pakar dan Pusat Penyelidikan King Faisal (KFSH&RC) sedang membentangkan perjalanan perintis dan prospek mereka dalam penyelidikan bioperubatan angkasa lepas dan peranannya dalam meningkatkan kesihatan manusia di Pameran Kesihatan Global, dan KFSH&RC juga turut serta sebagai rakan kongsi penjagaan kesihatan strategik.

Di Pameran itu, KFSH&RC menyelidiki pengalaman unggul yang menerajui empat eksperimen penyelidikan dalam sains sel di angkasa lepas. Eksperimen ini merangkumi ujian tindak balas sel imun terhadap keradangan di angkasa, memantau aktiviti ribuan gen dalam sel imun yang terdedah kepada keradangan dari masa ke masa, dan menjejaki perubahan dalam jangka hayat asid ribonukleik (mRNA) antara angkasa dan Bumi. Di samping itu, pavilion mensimulasikan tindak balas keradangan terhadap rawatan ubat menggunakan model sel imun bagi meneroka aplikasi berpotensi untuk pencegahan dan rawatan awal.

Tujuan eksperimen penyelidikan ini, dijalankan dengan kerjasama Pihak Berkuasa Angkasa Saudi, sebagai sebahagian daripada misi saintifik angkasawan Saudi Rayyanah Barnawi dan Ali Al-Qarni ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), adalah untuk menyumbang kepada penyelidikan penerokaan dan aplikasinya dalam bidang perubatan angkasa lepas bagi meningkatkan keselamatan peneroka angkasa lepas dan menggunakan pengetahuan yang diperoleh untuk manfaat komuniti pesakit pada peringkat global.

Eksperimen saintifik berlangsung selama empat hari dan diawasi oleh pasukan penyelidik yang diketuai oleh Dr. Khaled Saad Abu Khubrah, Ketua Jabatan Bioperubatan dan Penyelidikan Molekul di KFSH&RC, bersama Dr. Wijdan Al-Ahmadi dari KFSH&RC dan Dr. Edward Hattie dari Pusat Teknologi Angkasa BioServe di Colorado, Amerika Syarikat.

KFSH&RC sedang giat meneruskan penyelidikan lanjutan dalam sains bioperubatan angkasa lepas untuk mendapatkan pemahaman yang lebih komprehensif tentang kesan kekurangan graviti dan sinaran kosmik pada tubuh manusia. Mereka berhasrat untuk memanfaatkan persekitaran ruang yang unik, menyediakan peluang untuk eksperimen perubatan yang tidak boleh dilaksanakan di Bumi. Ini termasuk mengkaji cara sel dan tisu berkembang dalam keadaan mikrograviti, berpotensi membawa kepada penemuan terobosan dalam rawatan penyakit dan membuka jalan baharu dalam perubatan angkasa lepas.

KFSH&RC terkenal di peringkat global dengan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang khusus dan kepimpinannya dalam inovasi. Pusat penyelidikan perubatan itu berdiri sebagai pusat yang termaju untuk penyelidikan dan pendidikan perubatan, yang bertujuan untuk memajukan teknologi perubatan dan meningkatkan taraf penjagaan kesihatan di seluruh dunia melalui perkongsian dengan institusi tempatan, serantau dan antarabangsa terkemuka dalam bidang klinikal, penyelidikan dan pendidikan.

Maklumat hubungan:
[email protected] 

Foto yang mengiringi pengumuman ini boleh didapati di

https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/78eba5fa-19d6-437c-ab42-c9a09636e91e

https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/c30c198b-dd13-4d48-8b8c-6667eda49b45


GlobeNewswire is one of the world’s largest newswire distribution networks, specializing in the delivery of corporate press releases financial disclosures and multimedia content to the media, investment community, individual investors and the general public.

© 2024 BlackButterfly DesignArts