Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /home/runcloud/webapps/ramaramamy/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

MHTC dan Pakar Penjagaan Kanser Bergabung Tenaga, Didorong oleh #Thrive365, untuk Menyinari Bulan Kesedaran Kanser Payudara

2023-10-15T02:48:14Z

KUALA LUMPUR, Malaysia, Oct. 15, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- Sempena bulan kesedaran kanser payudara, Majlis Pelancongan Kesihatan Malaysia (MHTC) bersama-sama Pusat Perubatan Subang Jaya, telah menganjurkan satu perbincangan panel yang merangsang pemikiran bertajuk "'Keluarga saya ada sejarah kanser payudara, perlukah saya risau? Apakah saringan yang perlu saya lakukan?" di ibu pejabat MHTC di Kuala Lumpur. Acara itu bertujuan untuk mewujudkan lebih banyak kesedaran tentang kepentingan pengesanan awal dan memberikan pandangan berharga tentang kaedah pencegahan dan pemeriksaan kanser payudara.

Panel itu disertai oleh Dr. Teh Mei Sze, seorang Perunding Pakar Bedah Payudara (Onkoplastik), dan Cik Yoon Sook Yee, seorang Kaunselor Genetik Bertauliah, kedua-duanya berkongsi kepakaran dan pengetahuan mereka tentang pencegahan kanser payudara, faktor genetik, dan kemajuan terkini dalam teknik saringan.

Perbincangan panel adalah sejajar dengan tema bulan kesedaran kanser payudara tahun ini, Thrive365. Tema ini menekankan kepentingan pendekatan holistik terhadap pencegahan kanser payudara dan menggalakkan individu mengutamakan kesejahteraan keseluruhan mereka sepanjang tahun.

Kanser payudara memberi kesan kepada kedua-dua jantina, dan kesedaran tentang penyakit ini perlu ditingkatkan dalam kalangan lelaki juga. Menurut statistik terkini, kes kanser payudara di Malaysia telah meningkat, dengan kira-kira 5,000 kes baharu dilaporkan setiap tahun. Walaupun sesetengah kes adalah faktor keturunan, iaitu 5-10%, sebahagian kanser payudara berpunca daripada faktor seperti persekitaran dan gaya hidup. Pengesanan awal memainkan peranan penting dalam meningkatkan kadar kelangsungan hidup, dan pemeriksaan berkala adalah disyorkan untuk individu yang berumur 40 tahun ke atas.

Farizal B. Jaafar, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif MHTC, menyatakan keterujaannya terhadap acara tersebut, menyatakan, "Acara ini adalah bukti komitmen kami dalam memerangi kanser payudara. Kami berbesar hati dapat bekerjasama dengan salah seorang finalis program Hospital Pelancongan Perubatan Utama kami, Pusat Perubatan Subang Jaya, untuk menganjurkan sesi ini hari ini. Kami berharap dengan platform sedemikian, kami dapat menghidupkan semula idea untuk menjadi lebih sedar dan lebih "berwaspada" tentang kanser payudara, penyakit yang sebahagian besarnya dapat dikesan pada peringkat awal, dengan hasil yang lebih baik bagi mereka yang didiagnosis dengannya.”

MHTC tetap berdedikasi untuk meningkatkan kesedaran tentang kanser payudara dan menyelamatkan nyawa. Melalui inisiatif seperti perbincangan, MHTC bertujuan untuk memperkasakan individu dengan pengetahuan dan menggalakkan langkah proaktif ke arah pencegahan kanser payudara dan pengesanan awal.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kanser payudara dan maklumat lanjut mengenai Penjagaan Kesihatan Malaysia dan perkhidmatannya, sila layari https://malaysiahealthcare.org/ atau layari suapan sosial kami di: www.facebook.com/MHTCMalaysia atau di LinkedIn (Majlis Pelancongan Kesihatan Malaysia).

Untuk pertanyaan media:

Tutie Ismail
Naib Presiden
Komunikasi
Majlis Pelancongan Kesihatan Malaysia
[email protected]
Chandrika Bhaskaran
Pengurus Kanan
Perhubungan Awam & Komunikasi Kandungan
Majlis Pelancongan Kesihatan Malaysia
[email protected]
  

PERIHAL MAJLIS PELANCONGAN PENJAGAAN KESIHATAN MALAYSIA

Majlis Pelancongan Kesihatan Malaysia (MHTC) ialah sebuah agensi kerajaan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia yang telah diamanahkan dengan tanggungjawab untuk mengurus senario pelacongan kesihatan negara, menjadikannya industri perkhidmatan eksport utama. Ditubuhkan pada tahun 2009, MHTC berusaha untuk menyelaraskan pemain industri dan penyedia perkhidmatan dalam memudah cara dan mengembangkan industri pelancongan penjagaan kesihatan Malaysia di bawah jenama “Penjagaan Kesihatan Malaysia” dengan matlamat menjadikan Malaysia destinasi penjagaan kesihatan global yang terkemuka. MHTC bekerjasama rapat dengan lebih 90 kemudahan penjagaan kesihatan swasta di Malaysia, yang merupakan ahli berdaftar MHTC.

Foto yang dilampirkan bersama pengumuman ini tersedia di
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/790080e9-f54f-4be0-ab36-6e22030e3665
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/9d97962a-97ac-4939-abc6-5115d6a60904
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/013b89c6-fe15-4cea-a560-92d7d2e523b8
https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/a2b98e06-6906-4431-abe7-be25efd6bdb2


GlobeNewswire is one of the world’s largest newswire distribution networks, specializing in the delivery of corporate press releases financial disclosures and multimedia content to the media, investment community, individual investors and the general public.

© 2023 BlackButterfly DesignArts