Adagio Therapeutics Meringkaskan Aktiviti Peneutralan ADG20 Terhadap Varian SARS-CoV-2 dan Menggariskan Inisiatif Menangani Omicron

2022-01-14T00:30:01Z

Penerbitan Terkini oleh Beberapa Makmal Bebas Menunjukkan ADG20 Mempunyai Aktiviti Yang Meneutralkan dengan Potensi Setanding dengan Antibodi Lain yang Mengekalkan Aktiviti Melawan Omicron

Pelbagai Usaha Sedang Dijalankan untuk Menangani Omicron dan SARS-CoV-2 yang Berpotensi Pada Masa Hadapan

WALTHAM, Mass., Jan. 14, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) -- Adagio Therapeutics, Inc., (Nasdaq: ADGI), sebuah syarikat biofarmaseutikal peringkat klinikal yang berfokuskan pada penemuan, pembangunan dan pengkomersialan penyelesaian berdasarkan antibodi untuk penyakit berjangkit dengan kemungkinan pandemik, hari ini meringkaskan penemuan baru-baru ini yang dilaporkan dalam tiga penerbitan berasingan yang menunjukkan ADG20, antibodi monoklonal plumbumnya (mAb), mempunyai aktiviti peneutralan terhadap Omicron (B.1.1.529) varian SARS-CoV-2, dan menggariskan inisiatif untuk menangani varian SARS-CoV-2 semasa dan masa hadapan yang membimbangkan. Adagio sedang menilai ADG20 dalam ujian klinikal Fasa 2/3 global untuk pencegahan dan juga rawatan COVID-19. Adagio bekerjasama dengan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) A.S. mengenai kemungkinan kemas kini protokol untuk percubaan klinikal Fasa 2/3 globalnya, termasuk peningkatan dos ADG20 untuk kemungkinan pencegahan dan rawatan COVID-19 yang terhasil daripada varian Omicron.

Aktiviti Peneutralan ADG20 Terhadap Omicron
Kajian in vitro yang diterbitkan baru-baru ini mengkaji potensi peneutralan panel besar mAbs terhadap varian Omicron dalam ujian tulen dan juga pseudovirus. Dapatan dalam ketiga-tiga kajian menunjukkan bahawa antara mAb dalam pembangunan klinikal peringkat akhir atau dengan Kebenaran Penggunaan Kecemasan (EUA), ADG20 adalah satu daripada beberapa mAb yang menunjukkan aktiviti yang meneutralkan terhadap Omicron. Merentasi dua asai peneutralan tulen yang berbeza terhadap Omicron, data menunjukkan bahawa ADG20 mempunyai IC50, iaitu pengukuran potensi peneutralan, kira-kira 0.4 kepada 1.1 µg/mL, yang setanding dengan dua mAb aktif yang lain, sotrovimab dan AZD7742.

“Perkara penting untuk menilai kemungkinan keberkesanan klinikal SARS-CoV-2 mAbs ialah potensi peneutralan oleh mAb terhadap varian tertentu. Walaupun dapatan mungkin menunjukkan bahawa ADG20 telah mengurangkan potensi terhadap Omicron jika dibandingkan dengan potensi tingginya terhadap semua varian membimbangkan lain, termasuk Delta, data menyokong bahawa ADG20 adalah antara beberapa mAb yang menunjukkan aktiviti meneutralkan terhadap varian Omicron dan menjamin pembangunan berterusannya,” kata Laura Walker, Ph.D., ketua pegawai saintifik dan pengasas bersama Adagio.

Data ini menambah pada data in vitro yang dilaporkan sebelum ini daripada pelbagai kajian praklinikal yang menunjukkan bahawa ADG20 mengekalkan aktiviti terhadap varian membimbangkan lain termasuk Alpha, Beta, Delta dan Gamma, dan ADG20 mengekalkan aktiviti peneutralan terhadap panel pelbagai variasi SARS-CoV-2 yang beredar, termasuk Lambda, Mu dan Delta ditambah varian.

Kemas Kini Ujian Klinikal Untuk Menangani Omicron
Adagio meneruskan penilaian ADG20 dalam ujian klinikal EVADE dan STAMPnya. Adagio bekerjasama dengan FDA berkaitan strategi dos, termasuk peningkatan dos ADG20 dan kemas kini protokol lain berdasarkan penyebaran varian Omicron. Adagio menjedakan pendaftaran pesakit baharu dalam kumpulan dos 300 mg dalam kedua-dua ujian klinikal ketika syarikat mengemas kini protokolnya. Susulan dan pemantauan pesakit yang sebelum ini diberikan ADG20 diteruskan mengikut protokol asal.

Usaha Tambahan untuk Menangani Omicron dan Varian Masa Hadapan
Selain kemas kini ujian klinikalnya, Adagio sedang menjalankan pelbagai strategi untuk menangani Omicron dan juga kemungkinan varian masa depan yang mungkin muncul. Dengan memanfaatkan perkongsian eksklusifnya dengan Adimab LLC, peneraju global dalam kejuruteraan antibodi, Adagio sedang meneroka potensi untuk memformulasi ADG20 bagi meningkatkan lagi pengikatan kepada varian Omicron untuk meningkatkan potensi peneutralannya terhadap Omicron dan pada masa yang sama mengekalkan peneutralan meluasnya terhadap varian SARS-CoV-2 yang menjadi kebimbangan. Di samping itu, Adagio sedang menilai beberapa ratus mAb daripada perpustakaan proprietarinya bagi antibodi SARS-CoV-2 yang diasingkan sebelum ini untuk potensi peneutralannya terhadap Omicron. mAb peneutral tambahan sedemikian boleh dibangunkan sebagai produk kendiri atau sebagai sebahagian daripada pendekatan gabungan. Usaha ini sedang dijalankan, dan syarikat menjangkakan dapatan awal daripada penyelidikannya pada suku pertama 2022.

“SARS-CoV-2 ialah virus yang berkembang pesat, dan di Adagio, kami komited untuk menyesuaikan diri dengan kepantasan yang sama. Amat jelas bahawa tiada satu produk pun akan menangani sepenuhnya sifat berkembang wabak COVID-19, dan berbilang penyelesaian pencegahan dan juga terapeutik diperlukan. Berdasarkan data dalaman dan juga penemuan pihak ketiga, kami yakin ADG20 boleh menjadi alat penting dalam memerangi virus ini,” tambah Tillman Gerngross, Ph.D., pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif Adagio.

Mengenai ADG20
ADG20, antibodi monoklon kajian yang menyasarkan protein pepaku SARS-CoV-2 dan koronavirus yang berkaitan, sedang dinilai dalam ujian klinikal global untuk pencegahan dan rawatan COVID-19, penyakit yang disebabkan oleh SARS-CoV-2. ADG20 direka bentuk agar mengandungi kemujaraban tinggi dan aktiviti peneutralan meluas terhadap SARS-CoV-2 dan sarbecovirus klad 1 tambahan, dengan menyasarkan epitop yang amat terpelihara dalam domain pengikat reseptor. ADG20 telah diformulasikan selanjutnya untuk menyediakan separuh hayat yang lebih dilanjutkan untuk perlindungan tahan lama.Data in vitro daripada pelbagai kajian praklinikal telah menunjukkan bahawa ADG20 mengekalkan aktiviti peneutralan terhadap semua varian SARS-CoV-2 yang membimbangkan. Dalam ujian Fasa 1, ADG20 diterima dengan baik tanpa isyarat keselamatan yang dikenal pasti melalui susulan sekurang-kurangnya tiga bulan merentas semua kohort. ADG20 belum diluluskan untuk digunakan di mana-mana negara, dan keselamatan dan keberkesanannya masih belum ditetapkan.

Mengenai Adagio Therapeutics
Adagio (Nasdaq: ADGI) ialah syarikat biofarmaseutikal peringkat klinikal yang berfokus pada penemuan, pembangunan dan pengkomersialan penyelesaian berdasarkan antibodi untuk penyakit berjangkit dengan kemungkinan pandemik, termasuk COVID-19 dan influenza. Portfolio antibodi syarikat telah dioptimumkan menggunakan keupayaan kejuruteraan antibodi peneraju industri Adimab dan direka bentuk untuk memberikan pesakit dan klinisian potensi gabungan kemujaraban, kelebaran, perlindungan tahan lama (melalui lanjutan separuh hayat), keupayaan pengeluaran dan keupayaan mampu milik yang berkuasa. Portfolio antibodi SARS-CoV-2 Adagio merangkumi berbilang antibodi yang tidak bersaing dan meneutralkan secara meluas dengan epitop pengikat ketara, yang dibimbing ADG20. Adagio telah mempunyai kapasiti pengeluaran bagi penghasilan ADG20 dengan pengeluar kontrak pihak ketiga untuk menyokong penyelesaian percubaan klinikal dan pelancaran komersial awal, memastikan potensi kebolehcapaian meluas kepada orang di seluruh dunia, jika dibenarkan atau diluluskan untuk digunakan. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila lawati www.adagiotx.com.

Pernyataan Memandang ke Hadapan
Siaran akhbar ini mengandungi pernyataan memandang ke hadapan dalam makna Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Persendirian 1995. Perkataan seperti “menjangkakan,” “percaya,” “mengharapkan,” “berniat,” “mengunjurkan,” dan “masa hadapan” atau ungkapan yang serupa bertujuan untuk mengenal pasti pernyataan memandang ke hadapan. Pernyataan memandang ke hadapan termasuk pernyataan mengenai, antara lain, masa, kemajuan dan keputusan kajian praklinikal kami dan ujian klinikal ADG20, termasuk permulaan, pengubahsuaian dan penyiapan kajian atau ujian dan kerja persediaan yang berkaitan, termasuk rancangan kami untuk menilai rejimen dos dan kemas kini protokol lain dalam ujian klinikal kami, tempoh apabila keputusan percubaan klinikal kami dan aktiviti kajian dan penyelidikan lain akan tersedia, dan program penyelidikan dan pembangunan kami; keupayaan kami untuk mendapatkan dan mengekalkan kelulusan kawal selia untuk calon produk kami; mengejar strategi lain untuk menangani varian Omicron, termasuk pengubahsuaian protokol percubaan klinikal; dan kenyataan lain yang bukan fakta sejarah. Kami mungkin tidak mencapai rancangan, niat atau jangkaan yang didedahkan pada pernyataan memandang ke hadapan kami dan anda tidak patut meletakkan kebergantungan tidak wajar pada pernyataan memandang ke hadapan kami. Pernyataan memandang ke hadapan ini melibatkan risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar kami berbeza secara material berbanding keputusan yang diterangkan atau tersirat oleh pernyataan memandang ke hadapan, termasuk, tanpa had, kesan pandemik COVID-19 terhadap perniagaan, ujian klinikal dan kedudukan kewangan kami, data keselamatan atau keberkesanan yang tidak dijangka diperhatikan semasa kajian praklinikal atau ujian klinikal, kebolehramalan kejayaan klinikal ADG20 berdasarkan aktiviti meneutralkan dalam kajian pra-klinikal, kebolehubahan keputusan dalam model yang digunakan untuk meramalkan aktiviti terhadap varian SARS-CoV-2 yang menjadi kebimbangan, pengaktifan tapak ujian klinikal atau kadar pendaftaran yang lebih rendah berbanding jangkaan, perubahan dalam persaingan yang dijangka atau sedia ada, perubahan dalam persekitaran kawal selia, dan ketidakpastian serta masa proses kelulusan kawal selia, termasuk hasil perbincangan kami dengan pihak berkuasa kawal selia mengenai ujian klinikal Fasa 2/3 kami. Faktor lain yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar kami berbeza secara material daripada yang diterangkan atau tersirat dalam pernyataan memandang ke hadapan dalam siaran akhbar ini diterangkan bawah tajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Suku Tahun Adagio pada Borang 10-Q bagi suku tahun yang berakhir 30 September 2021, dan dalam laporan masa hadapan Adagio untuk difailkan dengan SEC.Risiko tersebut mungkin akan bertambah dengan pandemik COVID-19. Pernyataan memandang ke hadapan yang terkandung dalam siaran akhbar ini dibuat pada tarikh ini dan Adagio tidak bertanggungjawab untuk mengemas kini maklumat tersebut kecuali diperlukan bawah undang-undang berkenaan.

Maklumat Hubungan:
Maklumat Hubungan Media:
Dan Budwick, 1AB
[email protected]

Maklumat Hubungan Pelabur:
Monique Allaire, THRUST Strategic Communications
[email protected]


GlobeNEwswire

GlobeNewswire is one of the world’s largest newswire distribution networks, specializing in the delivery of corporate press releases financial disclosures and multimedia content to the media, investment community, individual investors and the general public.