Zenas BioPharma Memperoleh Hak Sedunia Eksklusif kepada Obexelimab daripada Xencor

2021-11-21T23:00:00Z

Xencor menerima hak kepada ekuiti tambahan dalam Zenas sebagai pembayaran pendahuluan dan layak untuk hingga $480 juta dalam kemungkinan bayaran pencapaian dan royalti pada jualan bersih produk yang dikomersialkan

Obexelimab ialah antibodi dwikhusus baru dengan potensi pertama dalam kelasnya untuk merawat penyakit autoimun

MONROVIA, Calif., HONG KONG dan BOSTON, Nov. 22, 2021 (GLOBE NEWSWIRE) -- Xencor, Inc. (NASDAQ: XNCR), sebuah syarikat biofarmaseutikal peringkat klinikal yang membangunkan antibodi monoklon dan sitokin yang dijuruterakan untuk rawatan penyakit kanser dan autoimun, dan Zenas BioPharma (“Zenas”), sebuah syarikat biofarmaseutikal global yang berpangkalan di AS dan China komited kepada pembangunan dan penyampaian terapi berasaskan imun, hari ini mengumumkan bahawa Zenas telah memperoleh Xencor hak sedunia eksklusif untuk membangunkan, mengeluarkan, mengkomersialkan obexelimab antibodi percubaan.

Obexelimab ialah antibodi dwifungsi yang berpotensi pertama dalam kelasnya yang menyasarkan CD19 dengan domain boleh ubahnya dan menggunakan Domain Fc Perencat Imun XmAb® Xencor untuk menyasarkan FcγRIIb, reseptor yang merencatkan fungsi sel B, yang merupakan komponen penting dalam sistem imun. Xencor menunjukkan kajian klinikal peringkat awal bahawa obexelimab merencatkan fungsi sel B secara berkesan tanpa menyusutkan sel dan menjana kesan rawatan yang menggalakkan dalam kalangan pesakit dengan berbilang penyakit autoimun.

“Zenas sedang memajukan rangkaian calon dadah dibezakan meluas yang bertujuan untuk membawakan inovasi terbaik dalam kelasnya kepada pesakit dengan keperluan perubatan yang terabai,” kata Hua Mu, Ph.D., MD, presiden dan ketua pegawai eksekutif di Zenas. “Hari ini, kami berasa sukacita untuk menambahkan obexelimab kepada portfolio kami dan berdasarkan profil klinikalnya, kami percaya obexelimab berada dalam kedudukan sebagai calon pertama dalam kelasnya dengan potensi untuk merawat pelbagai penyakit autoimun.”

“Kemujaraban yang amat tinggi dan pengepungan meluas bagi pengaktifan sel B obexelimab—tanpa menyusutkan sel B—membezakannya daripada terapi penyasaran sel B lain, dan telah menunjukkan aktiviti pengubahsuaian penyakit dalam persekitaran yang perencatan sel B ialah strategi yang terbukti,” kata Bassil Dahiyat, Ph.D., presiden dan ketua pegawai eksekutif di Xencor. “Di Zenas BioPharma, kami telah menemui rakan kerjasama yang komited untuk membangunkan terapeutik secara meluas dan agresif seperti obexelimab bagi pesakit dengan penyakit autoimun, membolehkan fokus Xencor yang berterusan pada peluang yang diberikan oleh rangkaian antibodi dwikhusus dan sitokin XmAb kami,”

Di bawah terma perjanjian baharu, Zenas akan mengeluarkan waran kepada Xencor yang memberikan Xencor hak untuk mendapatkan tambahan ekuiti Zenas, yang jumlah ekuiti Xencor dalam Zenas akan menjadi 15% daripada pemodalan dicairkan sepenuhnya susulan penutupan pembiayaan ekuiti pusingan seterusnya Zenas, tertakluk pada syarat tertentu. Xencor sebelum ini telah menerima ekuiti dalam Zenas di bawah perjanjian lesen berasingan. Xencor juga layak untuk menerima sehingga $480 juta berdasarkan pencapaian pembangunan klinikal, kawal selia dan pengkomersialan tertentu dan layak untuk menerima royalti berperingkat, digit pertengahan kepada peratusan pertengahan apabila obexelimab dikomersialkan bergantung pada geografi. Zenas akan mempunyai tanggungjawab tunggal untuk memajukan aktiviti penyelidikan, pembangunan, kawal selia dan pengkomersialan obexelimab di seluruh dunia.

Perihal Xencor, Inc.

Xencor ialah syarikat biofarmaseutikal berperingkat klinikal membangunkan antibodi monoklonal dan sitokin yang dijuruterakan bagi rawatan penyakit kanser dan autoimun. Buat masa ini, 22 calon yang dijuruterakan dengan teknologi XmAb® Xencor berada dalam pembangunan klinikal secara dalaman dan dengan rakan kerjasama. Teknologi kejuruteraan antibodi XmAb Xencor telah membolehkan perubahan kecil kepada struktur protein yang menghasilkan mekanisme baharu bagi tindakan terapeutik. Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.xencor.com.

Perihal Zenas BioPharma

Zenas BioPharma ialah syarikat biofarmaseutikal global yang berpangkalan di AS dan China yang komited untuk menjadi peneraju dalam pembangunan dan penyampaian imun berdasarkan terapi untuk pesakit di AS, China, dan di seluruh dunia. Zenas sedang berkembang pesat dalam rangkaian terapeutik inovatif mendalam yang terus berkembang melalui strategi pembangunan perniagaan kita yang berjaya. Pasukan kepimpinan kami yang berpengalaman dan rangkaian rakan kerjasama perniagaan kami memacu kecemerlangan operasi untuk menyediakan terapi yang berpotensi transformatif untuk meningkatkan kehidupan mereka yang menghidap penyakit autoimun dan penyakit jarang jumpa. Untuk maklumat lanjut tentang Zenas BioPharma, sila lawati www.zenasbio.com dan ikuti kami di Twitter di @ZenasBioPharma dan LinkedIn.

Pernyataan Prospektif Xencor

Pernyataan tertentu yang terkandung dalam siaran akhbar ini mungkin mengandungi pernyataan prospektif dalam maksud undang-undang sekuriti berkenaan. Pernyataan prospektif merangkumi pernyataan yang bukan pernyataan fakta sejarah semata-mata, dan secara umumnya boleh dikenal pasti dengan penggunaan perkataan seperti berikut “potensi,” “boleh,” “akan,” “merancang,” “mungkin,” “akan,” “mengharapkan,” “menjangkakan,” “mencari,” “menantikan,” “yakin,” “komited,” “percubaan,” dan istilah yang serupa, atau melalui perbincangan secara tersurat atau tersirat berkaitan dengan pembangunan obexelimab sebagai rawatan berpotensi untuk pesakit yang menghidap penyakit autoimun; potensi komersial obexelimab; keselamatan, kebolehtoleran, keberkesanan dan farmakokinetik obexelimab; petikan daripada presiden dan ketua pegawai eksekutif Xencor; dan pernyataan lain yang bukan fakta sejarah semata-mata. Pernyataan sedemikian dibuat berdasarkan kepercayaan, jangkaan, dan tanggapan bagi pengurusan Xencor dan tertakluk pada risiko diketahui dan tidak diketahui, ketidakpastian dan faktor lain yang mungkin menyebabkan hasil, prestasi atau pencapaian sebenar dan masa peristiwa berlaku boleh berbeza secara material daripada yang dinyatakan oleh pernyataan tersebut, dan oleh itu pernyataan ini tidak harus dibaca sebagai jaminan prestasi dan hasil masa akan datang. Risiko sedemikian termasuk, tanpa had, risiko yang berkaitan dengan proses penemuan, pembangunan, pengeluaran dan pengkomersialan ubat yang selamat dan berkesan untuk digunakan sebagai terapeutik manusia dan risiko lain yang diperihalkan dalam pemfailan sekuriti awam Xencor. Untuk perbincangan faktor ini dan faktor lain, sila rujuk laporan tahunan Xencor pada Borang 10-K bagi tahun berakhir pada 31 Disember 2020 serta pemfailan seterusnya Xencor dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Anda diperingatkan untuk tidak meletakkan kebergantungan tidak wajar pada pernyataan prospektif ini yang memberikan gambaran setakat tarikh siaran akhbar ini. Peringatan ini dibuat di bawah peruntukan pelabuhan selamat, Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Persendirian 1995, seperti yang dipinda mengikut tarikh. Semua pernyataan prospektif layak secara keseluruhannya melalui pernyataan peringatan ini dan Xencor tidak bertanggungjawab untuk menyemak semula atau mengemas kini siaran akhbar ini untuk menggambarkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh yang dinyatakan di sini, kecuali mengikut keperluan undang-undang.

Maklumat Hubungan

Maklumat Hubungan Pelabur Xencor:
Charles Liles
[email protected]

Orang Hubungan Media Xencor:
Jason I. Spark
Canale Communications
619-849-6005
[email protected]

Maklumat Hubungan Zenas:
[email protected]

Orang Hubungan Media Zenas:
Lauren Bartlett
[email protected]


GlobeNEwswire

GlobeNewswire is one of the world’s largest newswire distribution networks, specializing in the delivery of corporate press releases financial disclosures and multimedia content to the media, investment community, individual investors and the general public.