Falana & Falana Mengeluarkan Pernyataan Berikut: Alex Saab Mempertikaikan Indikmen di Mahkamah A.S.

2021-07-08T13:24:50Z

WASHINGTON, July 08, 2021 (GLOBE NEWSWIRE) -- Hari ini, pasukan guaman Baker Hostetler, mewakili Encik Alex Saab, menyerahkan Ringkasan Pembukaan mereka di Mahkamah Amerika Syarikat bagi Litar Kesebelas, mempertikaikan keputusan oleh Hakim Daerah A.S. di Miami yang menolak untuk mempertimbangkan status Encik Saab sebagai diplomat yang kebal daripada prosiding A.S. melainkan dan sehingga beliau secara peribadinya muncul di Amerika Syarikat.

Encik Saab ditahan secara salah, atas permintaan pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang A.S. di Cabo Verde, tempat pesawatnya telah berhenti untuk mengisi semula minyak. Malah, hakikatnya, beliau sedang dalam perjalanan dari Venezuela ke Iran dalam misi diplomatik untuk mencari bantuan kemanusiaan dalam pandemik COVID-19. Ini merupakan peraturan undang-undang antarabangsa yang sudah ditetapkan bahawa diplomat yang bergerak dari negara asal mereka untuk jawatan luar negeri, sama ada sebagai seorang utusan khas seperti Encik Saab atau sebagai sebahagian daripada misi kekal, berhak mendapatkan kekebalan diplomatik daripada penangkapan atau penahanan. Oleh itu, dengan arahan oleh kerajaannya sendiri, beliau telah bersungguh-sungguh menentang penyerahan balik dirinya ke Amerika Syarikat.

Encik Saab, subjek indikmen Amerika Syarikat atas dakwaan salah laku di Venezuela dan negara jiran, berusaha untuk mengajukan perkara ini dengan hakim daerah Miami, yang enggan mempertimbangkan kekebalan hingga beliau secara peribadi bersetuju muncul di hadapan hakim di Amerika Syarikat. Hakim itu berpegang pada keputusannya berdasarkan doktrin “penyingkiran hak buronan”, iaitu peraturan yang dibuat oleh hakim yang menyatakan bahawa individu yang telah meninggalkan kuasa mahkamah tidak boleh mengutarakan hujah undang-undang sehingga dibawa ke mahkamah secara fizikal.

Namun, doktrin ini tidak boleh diguna pakai dalam kes Encik Saab kerana beliau tidak pernah meninggalkan Amerika Syarikat atau pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang A.S. dan telah menentang penyerahan balik dirinya ke Amerika Syarikat kerana beliau seorang diplomat atas misi yang berhak mendapatkan kekebalan. Oleh itu, Encik Saab telah merayu keputusan Hakim Daerah kepada Mahkamah Amerika Syarikat bagi Litar Kesebelas. Dalam Ringkasan Pembukaan beliau, Encik Saab menjelaskan bahawa beliau bukan seorang buronan dari Amerika Syarikat dan sebagai Utusan Khas Venezuela ke Iran, beliau merupakan ketua misi diplomatik bawah Konvensyen Vienna 1961 tentang Hubungan Diplomatik dan Akta Hubungan Diplomatik Amerika Syarikat, yang melaksanakan kewajipan perjanjian A.S. bawah Konvensyen itu. Malah, Litar Kesebelas menyimpulkan bahawa utusan khas seperti Encik Saab berhak untuk kekebalan dalam kes yang ditentukan pada 1984, Abdulaziz v. Meto. Dade County, 741 F.2d 1328 (11th Cir. 1984). Kes ini menetapkan duluan yang mengikat kedua-dua Hakim Daerah dan Mahkamah Rayuan.

Sebagai contoh, Encik Saab telah meminta Mahkamah Rayuan untuk menolak permohonan Doktrin Penyingkiran Hak Buronan dan untuk memerintahkan bahawa beliau berhak untuk mendapatkan kekebalan daripada penangkapan, penahanan, dan penyerahan balik ke Amerika Syarikat, seterusnya menolak kes terhadap beliau.

Maklumat Hubungan:

José Manuel Pin Monteiro
+234 803 300 4903
Falana & Falana Chambers


GlobeNEwswire

GlobeNewswire is one of the world’s largest newswire distribution networks, specializing in the delivery of corporate press releases financial disclosures and multimedia content to the media, investment community, individual investors and the general public.