flyadeal Menempah 51 Pesawat Dalam Tawaran Penting Airbus

Syarikat Penerbangan Tambang Kos Rendah Arab Saudi Memilih Gabungan A320neos dan A321neos
Pengumuman dibuat di Forum Penerbangan Masa Hadapan di Riyadh, ibu negara Saudi
Penghantaran Dijadual Bermula Pada Tahun 2026 Untuk Menjana Fasa Seterus untuk Pengembangan

flyadeal Menempah 51 Pesawat Dalam Tawaran Penting Airbus

Riyadh, 27 Mei 2024 — flyadeal, salah satu syarikat penerbangan tambang kos rendah yang termuda dan paling pesat berkembang di Kerajaan Arab Saudi dan Timur Tengah, mengumumkan tempahan penting untuk 51 pesawat Airbus berbadan sempit bagi memacu fasa seterus untuk rancangan pengembangannya.

Perjanjian bersejarah untuk 12 Airbus A320neos dan 39 Airbus A321neos berkapasiti lebih besar telah ditandatangani sebagai sebahagian daripada pengumuman yang lebih meluas oleh induk Kumpulan Saudia untuk rekod tempahan 105 pesawat – yang terbesar dalam sejarah penerbangan Saudi. Pengumuman ini disampaikan pada hari pembukaan Future of Aviation Forum yang diselenggarakan di Riyadh pada tanggal 20 Mei 2024.

Tuan Yang Terutama Saleh Al-Jasser, Menteri Pengangkutan dan Perkhidmatan Logistik Arab Saudi dan Pengerusi Saudi Arabian Airlines Corporation, mempengerusikan penandatanganan rasmi oleh Tuan Yang Terutama Eng Ibrahim Al-Omar, Ketua Pengarah Kumpulan Saudia, dan Benoît de Saint-Exupéry, Naib Presiden Eksekutif Jualan Airbus.

Armada baharu flyadeal akan menyokong sasaran pertumbuhan yang akan menyaksikan peningkatan tiga kali ganda daripada 32 varian semasa semua-Airbus A320neo dan CEO kepada lebih daripada 100 pesawat menjelang 2030, dengan jangkauan rangkaiannya meningkat dengan mendadak daripada 30 destinasi domestik dan antarabangsa kepada lebih 100 dalam tempoh enam tahun.

Steven Greenway, Ketua Pegawai Eksekutif, flyadeal berkata: “Pengumuman bersejarah hari ini adalah pernyataan hasrat yang jelas tentang matlamat flyadeal semasa kami bersedia untuk fasa pertumbuhan dinamik seterusnya selepas 2026 apabila kami mula menerima penghantaran pesawat baharu.

flyadeal Menempah 51 Pesawat Dalam Tawaran Penting Airbus

“flyadeal mempunyai rancangan yang menarik dengan armada baharu, terutamanya A321neos yang akan memberikan kami fleksibiliti pada laluan berpermintaan tinggi dan pada lapangan terbang yang berkekangan slot dengan menawarkan sehingga 240 tempat duduk yang mewakili 30 peratus kapasiti lebih daripada 186 tempat duduk A320 kami sekarang. Sudah pasti pesawat generasi baharu yang mesra alam ini akan memberikan kecekapan bahan api yang optimum, sangat selaras dengan pemacu kemampanan Kerajaan dan Wawasan Saudi 2030 untuk membina industri penerbangan yang dinamik.”

Armada semasa flyadeal terdiri daripada 21 varian A320neo dan 11 A320ceo yang beroperasi dari tiga hab di Kerajaan – Jeddah, Riyadh dan Dammam. Syarikat penerbangan ini memasukkan secara purata satu pesawat setiap bulan ke dalam armada daripada tempahan sedia ada sehingga akhir 2025.

© 2024 BlackButterfly DesignArts