Farmasi Alpro Lancar Siri Ceramah Kesihatan Percuma Membincangkan Masalah Kesihatan Umum di Malaysia

Farmasi Alpro Lancar Siri Ceramah Kesihatan Percuma Membincangkan Masalah Kesihatan Umum di Malaysia

Kuala Lumpur, 9 September 2021 – Farmasi preskripsi terbesar di Malaysia, Alpro telah melancarkan sebuah siri ceramah kesihatan secara maya untuk membawa kesedaran terhadap masalah kesihatan umum di kalangan rakyat Malaysia.

Dilancarkan untuk menyampaikan maklumat penjagaan kesihatan yang berguna dan penting, Alpro akan menganjurkan beberapa sesi perbincangan kesihatan secara langsung di laman Facebook mereka sepanjang bulan September, membincangkan masalah kesihatan umum berkaitan dengan kesihatan jantung, penyakit buah pinggang dan kolesterol.

“Semenjak penularan Covid-19 di negara kita, industri perubatan telah bekerja lebih masa untuk menangani kes-kes Covid-19 di rumah sakit. Ini telah menyebabkan kebimbangan terhadap pesakit bukan Covid yang tidak mampu menerima rawatan sepenuhnya.

“Pada saat-saat penting di mana Covid-19 bukan satu-satunya masalah yang kita hadapi, kami berharap penganjuran sesi sebegini mampu membawa kesedaran terhadap penyakit dan masalah kesihatan umum sekaligus membantu menyelamatkan nyawa di situasi kritikal,” kata Lim En Ni, Ketua Pegawai Farmasi Kumpulan Farmasi Alpro.

“Melalui ceramah kesihatan ini, kami mampu membantu orang ramai untuk memahami dan mengesan sebarang simptom awal penyakit berpotensi lalu mendapatkan perundingan dan ubatan penting dari pakar perubatan,” tambahnya.

Orang ramai digalakkan untuk melayari laman Facebook rasmi Alpro Pharmacy untuk mengambil bahagian di sesi langsung yang menampilkan pakar perubatan dari pelbagai bidang.

Maklumat lanjut mengenai topik perbincangan kesihatan akan datang adalah seperti berikut:

Topik: GERD (Gastroesophageal Reflux Disease, or Chronic Acid Reflux)
Tajuk: Jom Merdeka dari Heartburn
Tetamu: Dr Saravana Kumar A / L Karunanathy, Pakar Perunding Gastroenterologi dan Hepatologi, Pusat Perubatan ParkCity
Tarikh: 30 Ogos 2021
Masa: 8.30 malam waktu tempatan

Topik: Kencing Manis
Judul: “Kencing Manis dan penyakit buah pinggang – bagaimana kaitannya?” Tetamu: Dr Lim Siang Chin, Pakar Perunding dan Ahli Endokrinologi, Pusat Perubatan Mahkota, Melaka
Tarikh: 18 September 2021
Masa: 8.30 malam waktu tempatan

Topik: Pengurusan Kegagalan Jantung
Tajuk: “Kolesterol Terlalu Penting untuk Abaikan. Lindungi Hati Anda Sekarang! ” Tetamu: Dr. Lim Kien Chien, Pakar Kardiologi, Hospital Pantai Ayer Keroh
Tarikh: 25 September 2021
Masa: 8.30 malam waktu tempatan

Selain menganjurkan ceramah kesihatan di Facebook Live, Farmasi Alpro juga sedang giat menjalankan inisiatif lain di bawah kempen Merdeka mereka “Championing A Healthy and Vibrant Malaysia”. Alpro baru-baru ini juga melancarkan satu siri resipi sihat untuk mendorong lebih ramai rakyat Malaysia mengamalkan pemakanan sihat.
Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kempen dan inisiatif Alpro yang sedang berlangsung, sila kunjungi laman web Alpro, www.alpropharmacy.com atau ikuti Alpro Pharmacy di Facebook.

Scroll to Top