Etika Melindungi Alam Sekitar Dan Memberi Kembali Kepada Masyarakat Melalui Pendekatan Dua Lipatan Untuk Mencapai Kelestarian

Etika mengamalkan pendekatan dua lipatan untuk mengurangkan pelepasan Gas Rumah Hijau (GHG) dan menyumbang kembali untuk kebaikan masyarakat

Kuala Lumpur, 25 Oktober 2022 – Isu alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) semakin mendapat perhatian dari perniagaan dan pengguna di Malaysia kerana ia menjana impak yang ketara untuk masa depan yang utuh. Demikian, salah sebuah syarikat pengeluar minuman halal terkemuka di Malaysia, Kumpulan Etika (“Etika”) telah membangunkan strategi dua lipatan, Neutral dan Plus, dalam menangani ESG dengan tujuan untuk mengurangkan pelepasan GHG dan memupuk inisiatif nilai tambah untuk pembangunan jangka panjang syarikat, sambil memberikan pengaruh positif kepada masyarakat dan alam sekitar. Dengan matlamatnya tetap pada masa depan yang hijau, Etika bersedia untuk melonjak jauh melepasi perniagaan lain dengan melaksanakan pelan Neutral dan Plus, yang selaras dengan Rancangan Malaysia Ke-12 dalam mencapai negara karbon neutral menjelang 2050.

Melalui inisiatif ini, Etika komited untuk mewujudkan sebuah syarikat hijau yang mampu mengitar semula sumber yang digunakan untuk bahagian pengeluarannya. Sebagai salah satu syarikat FMCG terkemuka di Malaysia, Etika berhasrat untuk mengurangkan 2% daripada jumlah Tahun Ke Tahun (YOY) pelepasan CO2 berdasarkan penanda aras 2019 yang berlaku daripada sumber dimiliki atau dikawal oleh syarikat, pelepasan yang berkaitan dengan pembelian utiliti yang dijana oleh syarikat dan pelepasan lain yang berkaitan dengan aktivitinya. Etika tegas berinovasi secara berterusan untuk mencapai matlamat yang boleh dilaksanakan seperti projek solar, pam pemulihan haba, Tarif Tenaga Hijau (GET) dan banyak lagi.

“Dengan beberapa fasiliti yang tersebar di seluruh Malaysia, kami merancang untuk menggunakan saiz, skala dan ruang fasiliti tersebut dengan mengubahnya menjadi lebih mesra alam. Dengan sebahagian besar pelepasan CO2 yang dikaitkan dengan loji dan fasiliti operasi, kami berharap dapat meminimumkan dan meneutralkan pelepasan CO2 sebanyak mungkin demi memenuhi matlamat kami untuk masa depan yang lebih bersih dan mampan,” kata Santharuban Thurai Sundaram, Ketua Eksekutif Pegawai Kumpulan Etika (Malaysia, Singapura dan Brunei).

Etika Melindungi Alam Sekitar Dan Memberi Kembali Kepada Masyarakat Melalui Pendekatan Dua Lipatan Untuk Mencapai Kelestarian

Satu lagi inisiatif ESG terbaru oleh Etika untuk mengurangkan sisa di tapak pelupusan ialah Sludge Waste Composting. Melalui kerjasama dengan vendor-vendor, sisa enapcemar daripada Etika Dairies Sdn Bhd digabungkan dengan produk baja untuk menghasilkan baja hibrid yang berkualiti dan cekap untuk kegunaan industri dan komersial.

“Demi mencapai matlamat utama kami untuk menjadi organisasi yang bertanggungjawab kepada alam sekitar dan masyarakat, Neutral and Plus merupakan langkah penting ke hadapan untuk mencapai matlamat ini. Oleh itu, kami beraspirasi untuk berkongsi standard alam sekitar kami sendiri dan terus memberi kembali kepada masyarakat untuk menjadi model kepada komuniti dan organisasi menerima pakai dan mengamalkan kaedah yang sama seperti kami,” kata Santharuban.

Sebagai sebahagian daripada pelan tindakan, Etika aktif dalam inisiatif komuniti untuk menyumbang kepada komuniti setempat dan mendidik orang ramai tentang nilai pemuliharaan alam sekitar, dan untuk memperjuangkan amalan ESG dalam industri. Dalam kerjasama baru-baru ini dengan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), salah satu universiti yang paling dihormati di Malaysia, Etika menganjurkan keperluan untuk melindungi sumber air kita sambil menggalakkan pemulihan kualiti air sungai melalui program pembersihan sungai “It’s Time For Our River” di Taman Rekreasi Sungai Langat dengan pameran menarik tentang pendekatan biologi.

Untuk maklumat lanjut tentang Etika dan usaha kelestariannya, sila layari www.etikaholdings.com.

© 2023 BlackButterfly DesignArts