3 Tip Pemakanan bagi Ramadan yang Sihat

Susan Bowerman, M.S., RD, CSSD, CSOWM, FAND – Pengarah Kanan, Pendidikan dan Latihan Nutrisi Sedunia, Herbalife Nutrition

Ramadan merupakan bulan mulia yang memberi kita peluang untuk bermuhasabah. Sambutan Ramadan tahun ini juga pasti berbeza bagi para penganut di seluruh dunia ekoran daripada penularan wabak koronavirus. Bulan kesembilan dalam kalendar Islam menyaksikan warga Muslim di Malaysia dan serata dunia berpuasa dari matahari terbit, hingga ia terbenam. Tapi, mampukah kita memelihara kesihatan ketika berpuasa untuk tempoh yang panjang?

Ia tidak mustahil. Tabiat pemakanan yang sihat sepanjang Ramadan dapat mengelakkan komplikasi seperti pening kepala atau dehidrasi, serta membekalkan anda dengan tenaga yang diperlukan untuk menjalani aktiviti harian. Berikut merupakan tiga tip yang boleh diamalkan demi Ramadan yang sihat.

Kekal Terhidrat

Pengambilan air yang mencukupi adalah mustahak untuk menjaga kesihatan. Cecair yang dibekalkan kepada tubuh kita memudahkan pengangkutan nutrien, menyingkirkan sisa, mengawal suhu badan, memelihara peredaran dan tekanan darah, melincirkan sendi serta tisu tubuh badan, serta melancarkan penghadaman.

Badan Keselamatan Makanan Eropah (European Food Safety Authority) mengesyorkan pengambilan 2.5 liter air oleh lelaki dan 2.0 liter air oleh wanita.

Pilih Alternatif yang Mudah dan Penuh Khasiat

Jika anda mengidam makanan yang tinggi dengan kandungan gula dan lemak sebagai juadah berbuka puasa, ingatlah bahawa ia bukan pilihan yang baik. Jenis makanan ini bukan sahaja mengandungi “kalori kosong”, malah mungkin mendorong kepada tabiat pemakanan secara berlebihan.

Sebaliknya, cuba amalkan pengambilan makanan yang penuh dengan khasiat; iaitu makanan yang membekalkan lebih banyak nutrien (protein, mineral, vitamin, karbohidrat) berbanding kos kalorinya.

Ketika berpuasa, anda perlu memastikan setiap kalori yang diambil membekalkan sebanyak nutrisi yang mungkin.

Rangkumkan Serat dan Protein dalam Diet Anda

Manfaatkan sahur dan iftar anda dengan merangkumkan serat dan juga protein.

Makanan yang kaya dengan serat akan dihadam secara perlahan, serta membuat anda berasa lebih kenyang. Ia turut melancarkan proses pembuangan air besar secara berkala dan mengelakkan masalah sembelit. Rangkumkan bijirin, kurma, buah ara, bijian penuh, kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan dalam makanan anda.

Makanan yang kaya dengan protein – contohnya soya, telur, keju, legum, ternakan seperti ayam, itik dan lain-lain, ikan dan yogurt – membantu mengisi semula tenaga anda serta membuat anda berasa kenyang untuk tempoh yang lebih lama.

Bekalan nutrien yang diperlukan oleh tubuh kita adalah mustahak, khususnya ketika menjalani ibadah puasa di bulan Ramadan. Pengambilan nutrisi yang baik mampu memberikan kesan positif ke atas tubuh dan minda kita.

Susan Bowerman

M.S., RD, CSSD, CSOWM, FAND
Pengarah Kanan, Pendidikan dan Latihan Nutrisi Sedunia, Herbalife Nutrition

© 2024 BlackButterfly DesignArts